Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Túl sokat irkálok ,de ez kikívánkozik .
A tokmánytárcsákkal és a több darabból gazdasági okokból összeillesztett hegesztett vasakkal nem szokott probléma lenni .
Az viszont biztos hogy ilyen dolgok hegesztéséhez nem elég egy barkács trafó , és néhány vékony száll pálca .

KoLa

Ez az anyag kell hozzá!és még szereti a hegesztést is![#eljen]

KoLa

Az összegyógyulást csakis a pontatlanság okozza!

KoLa

Mert biztosan ráérsz már egész nap, követni a hozzászólásokat!:)))
Egyet értek veled! a hegesztett tokmánytárcsák bírják a kiképzést!
Nekem van 8db tokmányom, hosszúkúpos tárcsával a cnc-re!mindegyik hegesztett, kivitel!

KoLa

Az EAN tokmánytárcsája eléggé elbakterolt kivitelű!
Szóval! a menetes tokmánytárcsák szerintem csak valami TMK - műhelybe valóak!
Revolver esztergán én még nem láttam ilyet!

pvmyc6p5

Amíg megvolt az EAN-om,én sosem cseréltem a tokmánytárcsát,hanem a külonböző tokmányaimhoz csináltam illesztő közdarabot,és 3-4 csavarral egyszerűen,gyorsan le tudtam cserélni.
Igaz ,az eredeti tárcsa ,mint az ementáli,úgy nézett ki,de soha nem volt gond,a kilógás is max 15mm-rell volt hosszabb így.

Csuhás

A főorsóvégek kezdetben menetesek voltak. Erre nehéz tokmánytárcsát illeszteni, és kényelmetlen szerelni is mert rászorul, de menetvágáskor mégis meglazul :-( Ezeket szokták egy plusz bilinccsel biztosítani. Szerintem az ilyen orsóra kell egy menetes rövid kúpos adaptert szerelni és azt le sem venni a gépről. A következő lépcső volt a hosszú kúpos vég. Itt egy hosszú kúp illeszt, retesz meneszt, és egy hollandi anya rögzít.  Kényelmesen gyorsan cserélhető a tokmány. Tokmánytárcsát nehezebb gyártani, nagy kiinduló anyagot igényel. A tokmány a hosszú kúp miatt távolabb van a csapágytól ezért hajlamosabb rezegni. A legújabb a rövid kúpos végződés. Itt egy kúp és egy sík ( túlhatározottan! ) illeszt és csavarok menesztenek, és rögzítenek. Könnyű egy vastaglemez tárcsából hátlapot esztergálni magán a gépen, de a kúp nagy pontosságot igényel. Gyorsan lehet tokmányt cserélni, és a tokmány közel lehet a csapágyhoz. Ezek a nálunk elterjedt megoldások, máshol használnak bajonettes kúpos rögzítést, vagy csapos hátlapot excenteres behúzással stb.

g89ketty

g89ketty

vadember

Tömör keményfémből készítenek késszárakat?
A rövidebb furatos belsőhűtésű esztergakés nehezebb mint a hosszabb furat nélküli késszár. Egyforma az átmérő természetesen.

http://imgserv.com/images/2015/05/05/uNHcrB.jpg" border=0>

svejk

Igen, jellemzően a furatkéseket.
De már van újabb technika is melyek un. hangolt szárak, töltőanyaggal.

Csuhás

Vettem a fórumon egy frekiváltót amit az e2n gépre szánok. Nekem is vannak ötleteim, de kérdeznék is ti hogy csinálnátok? Ami fix, a jelenlegi karos irányváltó kapcsoló megmarad, de csak a vezérlést kapcsolja majd. Kérdés, hova tennétek a fordulat potit? Egy lengő kábel végén dobozba ami mondjuk mágnessel felralható a gépre? Magát a váltót beépítenétek? Elég nagy darab, nem biztos hogy befér. Kell a kijelzőt látni? Vagy nem számít hogy a nyomógomb kijelző belül van mert úgyse változtatja a paramétereket az ember.  

KoLa

Tudsz mindent![#nevetes1]

Révész Richárd

Nálam úgy van felrakva a frekiváltó, hogy látom a kijelzőt.Nem a fordulatszám érdekel, hanem a motor árama.
Ebből látom, hogy mennyire terhelem.
A fordulatot úgyis érzésre választom, mivel nem vagyok forgácsoló szakember.

ANTAL GÁBOR

Az egyik  Tos om frekiváltós. Magát az egységet beraktam a gép villamos részébe ( igaz egy nagy trafót kicseréltem toroidra és az irányváltó reléket is kidobtam ) Egy külső potméter került a gépen egyébként is kialakított jelzőlámpa , kenőszivattyú kapcsoló panelra. ( mellmagasság) A gép tetejére egy külön dobozban egy deprez műszer került ami a fordulatszámot monitorozza. A gyári indító és irányváltó kapcsoló megmaradt