Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Igen ha direkt a megfelelő méretre van öntve, akkor kristályszerkezet sokkal finomabb, esetleg gömbgrafitos öntvény, vagy acélöntvény is elképzelhető.

jani300

Más !
Örülök hogy újból írsz ! [#integet2]

ncw4w5nca

Csuhás

Gyalu... hmmm régóta szemezek egy kis gyaluval, de még nem tudtam kigazdálkodni az árát. Kár hogy Pécs olyan messze van.

jani300

PW 550 . Nem szívesen adom fel én sem .
Hasonlóból volt a marógéped , ha jól emlékszem .
1600 kg nem üzemképes .Kell a pénz is és a hely is .

svejk

Igen, a Hidracélnál is rúdból szeletelik le.

svejk

Úgy emlékszem ez amiről Jani300-al írunk GG-s öntvény.

Nekem az E2N-hez kellett de ott nincs is igazi nyak, csak egy 3 mm-es menesztő perem.

ncw4w5nca

A fotó alapján 40-50mm-t nyúlik ki  csonk, gondolom nem kell ekkora tömeget feleslegesen mozgatni, azonkívül az ajánlott rögzítés megoldás (#34880) is egy nyakat feltételez. Természetesen tévedhetek is, hisz nagyon sok szuper anyag létezik a világon, de sajnos a minőséget meg kell fizetni.  

jani300

Jaj :)
Svejk esztergáján rövidkúpos tokmányfelfogatás van , az szinte csak egy tárcsa .
A régi menetesen is megvan ez a tárcsa , menettel a főorsón . De van hátrafele egy plusz vezetőrész , a nyak .
Annak a 40-50 nek kb fele a tárcsa , plusz a nyak is erősíti . Nem a nyak sarka a veszélyes keresztmetszet , szerintem .

KoLa

Kopirnyák!Sokkal jobb egy acéltárcsa! a főorsó is acélból van!Minek gyengítsük egy törékeny öntvénnyel!
A rezgés a csapágyazás minőségén múlik!és a forgácsolás hozzáillesztésén!
Sorozat gyártásnál előnyös ha öntvényből van!
Nincs az a működő forgácsoló erő, ami ártana egy jól elkészített tokmánytárcsának!más ha beleütközöl gyorsjárattal a tokmánypofába! de! semmi nem erre van méretezve!

ywathzay

Ezen nem fogunk összeveszni, de a mellékelt linken látható a kialakítása egy öntvény tárcsának.
ez az:http://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszterga/eszterga_tokmanytarcsa_160mm_ean" TARGET=_fnew>tárcsa
Ez azért ilyen, hogy elbírja amit el kell bírnia. Ha már acél, legalább ne hegesztett legyen.

dig2r7b0g

Rövidkúpos tokmánytárcsákat készítettem, 200, ill.250 mm-es átmérőben, 42CRMO4-es anyagból, amihez viszonylag könnyen hozzá lehet jutni, normál és nemesített kivitelben is, jól forgácsolható, szép felületet ad. A tárcsák tokmánnyal szerelve azóta hibátlanul szolgálnak egy 16K20-as esztergán.

2f428kduf

Tisztelt Uraim
Előre bocsátom nem vagyok forgácsoló, de kérdezem: nem fog "összegyógyulni" a két azonos anyag. Állítólag inkább a szerelhetőség miatt készítették ezeket különböző anyagból, jelesül acél és öntött vasból. Annó, a gépműhelyben végső megoldásként "le-esztergályozták" a rágyógyolt tárcsát.

Csuhás

Nem. Az illeszkedő felület kúpos ( nem önzáró ) ráadásul a gyakori cserék miatt rárohadni sincs ideje. Megjegyzem hosszúkúpos tokmánytárcsát magam is csináltam hegesztett kivitelben.

jani300

A menetes az alaposan oda tud gyógyulni valóban .
Az öntött is .
Talán ezért is használnak újabban szorító gyűrűt , nem csak a lazulás miatt.