Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

Adott egy régi revolver eszterga főorsója, amire tokmányt szeretnék varázsolni.

http://www.kephost.com/image/FtwL" TARGET=_fnew>http://www.kephost.com/images/2015/05/02/foorso_M45x35.th.jpg" border=0>

Arra gondoltam, hogy egy kb 60-as anyagba megesztergáltatom a menetet és a központosító nyak méretet; ezt egy kivágott tárcsához hegesztem, majd végül saját magán megesztergálom a tokmánytárcsát.

Központos marad ez levétel-visrosszakás után is?
Hogyan kéne a rögzítést megoldani, hogy visszaforgáskor vagy nagy lassuláskor ne akarjon lepörögni?

jani300

Az első EAN tokmánytárcsám nekem is két darabból van , hegesztve .
A középen kiesztergált tárcsába van beleültetve a menesztő rész .
Hegesztés után esztergáltasd . A tokmányfelfogó csavartok osztókörét is jelöltesd meg .
A saját gépen történő tokmányillesztést is jól írod .
Tos gépeken például úgy van megoldva a rögzítés , hogy a központosító nyak 3 helyen fel van hasítva és egy külön külső szorító gyűrű biztosít .

KoLa

Először hegeszd össze! ha nincs ekkora anyagod!és utána esztergáld meg! és vágd bele a menetet! de, nagyon pontosan kell egy másik esztergában.
A sorrend:
1. hegesztés
2. egy másik esztergában a kisebb átmérőt befogva a tárcsát átmérőzöd és a homlok felületét is felhúzod tisztára!
3. visszafogod külső pofába, a tárcsa felől, és megjelölöd a nullánál majd rajztűvel megkarcolod a pofák helyét is!
4.minden részét méretre esztergálod
5. kifogod majd visszafogod, a jelölésnek legmegfelelőbben, és órázod...
6.ha jó! bele vágod a menetet,nagyon szép felület kell!és a számított vége előtt kifogod és rápróbálod a főorsóra (ha könnyen rámegy akkor neki kell kezdeni egy másiknak!)
7.amikor precíz a menet, akkor kell a felütköző homlokfelületet mégegyszer simítani.

vjanos

Köszi mindkettőtöknek!

125-ös és 160-as tokmány közt vacillálok, hogy ki lehessen használni az orsó áteresztését.
Érdemesebb lenne a hegesztés helyett egy ekkora pogácsát szerezni?

Kola, esetleg vállalnád a legyártást?
Nekem se gépem, se biztos tudásom nincs hozzá :)

KoLa

Hozzad a főorsót és az anyagot, megvárható ha messze vagy!5310

vjanos

Ok, írok mailt.

ywathzay

Öntöttvas "pogácsát" lehet vásárolni acélkereskedésben. Az való ehhez, nem a hegesztett acél.

jani300

Teljesen igaz . Minden szempontból jobb , megmunkálni is könnyebb .
Nagyon jó öntött rúd anyagok léteznek .
Egyetlen érv szól a hegesztett vacak mellett , általában megvan szinte ingyen , hulladékból .

ywathzay

Én ezzel úgy vagyok, ha már az időt, energiát bele kell ölni akkor meg kell csinálni jól. Ne az a 2-3 e forint legyen az akadálya. Ha meghegesztjük a szénacélt, akkor eleve rideg lesz a varrat körül. Ennek a tokmánytárcsának eleve az a feladata, hogy csökkentse a rezgéseket. Szerintem a lehető legrosszabb döntés egy ilyen alkatrésznél egy hegesztett kivitel. Értem én hogy hobby, de ne mindenáron. Egy revolver amúgy is termelésre való.....
Egy nem egészen ideillő példa, tervezem egy nagy esztergagép beszerzését, nézegetem az e400-at. 5-600e forintért már hozzá lehet jutni, olyan amilyen. (habár amint látom ez is olyan mint a használtautó piac, csak megkímélt, jó állapotú gépeket árulnak), megkérdezetem egy felújítással foglalkozó céget, egy 1500-ágyazat és keresztszán megmunkálása, beállítása, bemérése, hozzá a szükséges lakatanya stb. hozzállítása, (és nem is gondolná az ember ez mennyi egyebet von még magával, mert teljes szétszedés, orsóház le, elviszik az ágyat felköszörülni, majd felhántolják, tehát egy csomó plusz munka amire az egyszerű ember nem is gondol), majd ezeket mind patentül beállítják, de még egy csapágyat, perselyt sem cserélnek mert nekem mondjuk az nem kell, ennek az ára kb 1M forint. Ja és mennyi idő, mert eléggé leterheltek ezek a cégek, sajnos nem sok van belőlük. Tartok másfélnél, és még csak egy félig rendbeszedett gépem van, eltelt több hónap, akár egy félév mire eddig eljutok. 3M- ért ugyanezt a gépet megveszem gyári állapotra felújítva. És ha vigyázok rá harminc évig nem is kell még újra hozzányúlni.  
Kérdés mi a drága és mi az olcsó?

svejk

Mindenben igazad van!
Csak úgy fáj, amikor az egy összegben megvett öntvénytárcsánál túlszalad az ember a méreten az utolsó fogásnál. [#vigyor2]

ncw4w5nca

Én nem javasolnám  az öntvénypogácsát, mert a belsejében a legdurvább a szövetszerkezet, ahol a nyak van kialakítva, így a terhelhetősége minimális. Ezenkívül az öntvényhibák (szívódások) a pogácsa közepén szokott kialakulni a helytelen hűtés következtében. Ha öntvény, akkor legyen direkt olyan alakúra öntve, ha nincs rá mód az öntésre, akkor sokkal jobb megoldás a hegesztett változat.

jani300

Gondolom jó messze vagy .
Van egy 1500 as MVE m .
Nagy hibája , hogy az ágyazatai igen jó állapotúak :) Felesleges hántolgatni :) (De nem rég kaptam egy hántológépet )  
300 ért most rögtön odaadnám .
Villamosan , és a kuplungokkal van rajta munka .
Nem üzemképes . (Jó lenne már legalább személyautóval tudni beállni )
Ha érdekel esetleg .
Egy gyalut talán még ma kidobok :( (Remélem végre sikerül nekiállni )
Eddig egyáltalán nem zavart a putri , de lehet öregszem ...
Tokmánytárcsát pedig csak az elsőt kell csináltatni :) De van már sokféle gyárim .
És a gépek is rövid kúposak  , cserélhetők egymás közt a tárcsák .
Az MVE jól be van pakolva , de már mindegy ,csak úgy fényképezem .

jani300

Vannak öntvény rúd anyagok .
Azokkal nincs ilyen probléma .
Abból vágott anyag nagyon penge .
Nem tudom hogy gyártják , de nagyon jó .

ncw4w5nca

Én nem vitatom hogy jó mondjuk ékszíjtárcsának, hüvelynek, vagy bárminek aminek megvan a kellő falvastágsága, de én biztos nem alakítanák ki belőle egy nyakat, amire komoly oldalirányú terhelés hat.

jani300

Jó-jó , értelek .
De a gyári tárcsák öntvényből vannak .