Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem az ötszázadot a sporttárs poénnak szánta. Ilyen a valóságban szerintem nincsen.

000000000

Chuck Norris is kérdezte milyen gépe van, de semmi válasz.
99.999% úgy ossza az észt, hogy még esztergapadot is csak képen látott mert biztos valami mozigépész gyorstalpalón végzett :D
Mert vetíteni azt nagyon tud  ! :D

6rk75uezn

Sziasztok.  
Egy kis segitséget kérnék,valaki legyenszives próbálja már meg beazonositani ezt a gépet.  
A hidetésben Heivil van irva,ez nekem nem mond semmit.Köszönöm szépen előre is a segitséget!  

http://www.jofogas.hu/magyarorszag/Elad__1000_mm_es_eszterga_kivehet___ggyal_25332742.htm" TARGET=_fnew>Gép
Illetve lenne még pár kérdésem,a vezérorsó ugye azt a feladatot végzi hogy mozgatja az egész szán szerkezetet jobbra balra,ugye ehhez kapcsolódik a lakatanya ahol kapcsolható a hossz előtolás,ha jól tudom a vonó orsó feladata hogy hajtást adjon a kereszt előtolásnak.(javitsatok ha nem jól irom),és mindezek alatt egy úgy nevezett kapcsolórúd is van aminek nem tudom mi a szerepe,bocsánat ezekér az alap kérdésekér,nem szakmabeli vagyok!Köszönöm a válaszaitokat  [#worship][#worship]

000000000

A késtartóval kapcsolatos hozzászólásaimból a hozzáértő le tudja mérni, hogy nem idegen számomra a terep.
Mint ahogy én is meglátom, ki az, aki ért hozzá és ki az, aki csak az idejét tölti itt.
Akinek van gyakorlata, az első ránézésre megmondja, hogy milyen buktatókra lehet számítani.
Mint ahogy itt is volt hozzáértő és amatőr hozzászólás is.
Ezért tartom feleslegesnek a "bemutatkozást".
Mindenki azt mesél magáról, amit akar.
A hozzászólásaiból úgy is kiderül a felkészültsége.
Nem is az a gond, hogy nem ért hozzá. És se értek mindenhez.
A gond az, amikor az illető festi magát.

iiidyyiy3

Lenne egy kérdésem, nem tudom melyik fórumba való, de itt talán elfér.

Vettem egy régi mágnestalpas mérőórát, de nem igazán voltam elégedett, szerintem gyenge, kézzel simán le tudom venni az esztergáról.  
Több se kellett, hogy belekukkantsak, hogy miféle mágnes van benne, hogy működik. Szétszedtem, mágnest is kivettem, jól megállapítottam, h a mágnes tényleg gyenge, aztán ezzel lendülettel raktam is össze. Amikor újra kipróbálva még annyi erő sem maradt benne, hogy megtartsa magát, akkor hasított belém a felismerés, hogy a léptetőket sem ajánlatos szétszedni...

Szóval a kérdésem az volna, hogy valamivel fel lehet újra mágnesezni?  
Egy mikró trafóját néztem ki magamnak, a vasmag közepét talán ki tudom preparálni, hogy stimmeljen bele a mágnes, aztán néhány menet tisztességes réztekercs, egyenirányított trafós hegesztő... Esetleg fel is kell hevíteni a mágnest?

Valaki próbálkozott már ilyesmivel?

keri

Voltál már te programozó  matematikus is, de a qbasic programjaidból is le tudtuk szűrni hogy ez nem így van. Forgácsoláshoz is pont ennyire értesz, hogy hallottál valakitől valamit, és éppen megteszi a provokációhoz.

000000000

Nálam a kéziszán és a keresztszán merevsége nagyobb problémát jelent (megkopott ~40év alatt már,hosszában kúpos ékléc van mindkét helyen - végállásig tekerve is van oldalirányban egy kis játéka amit nem lehet teljesen kivenni, a késszán olyan könnyen tekerhető,hogy van amikor fogás közben is látom,hogy a tekerője meg-meg mozdul,de ez is a korának tudható már be).
A gyors késmagasság állítás viszont nagyon jól jönne, nekem nagyon megtetszett ez a letisztult,könnyen gyártható konstrukció.
A fentebb említett problémák miatt,gondolkozom rajta,hogy készítek egy ilyen fix feltétet a késszán helyére,csak még nem próbáltam ki,hogy mérőórával mérve az alapszánt mozgatva a nagy tekerővel,mennyire lehetne pontos hosszakat esztergálni.

http://members.optusnet.com.au/moreshedstuff/Media/Projects/LilRipperP2100003.jpg" border=0>

Csuhás

Vegyél egy ma már sok helyen kapható szamárium mágnest és ragassz rá két vas pólust.

hostya

Szedd szét újra, majd az egyik mágnest fordítsd meg, és úgy rakd össze...  
(persze csak akkor ha két mágnes van benne..) :)
Ezek nem szoktak lemágneseződni egy szétszedéstől, főleg ha régi..
A felmágnesezés házilag nem olyan egyszerű, mint ahogy gondolod...

iiidyyiy3

1 hengeres mágnes van benne lelapolva.
A másik ötletem ez lett volna, hogy vinyóból kitermelt mágnesnek csinálok megfelelő tartót.

Akkor az újramágnesezés felejtős?

000000000

Lenne egy olyan kérdésem,hogy van egy köszörült felületű öntöttvas előrajzoló asztalom és ezt "házi módszerekkel" meg lehet-e mérni valahogy,hogy mennyire pontos?Mérőórát több helyen csak a saját tengelye körül körülforgatva 0,01mm eltérést lehet látni rajta. Ugyanis hántolással szeretném kicsit rendbeszedni a kereszt illetve a kés szánomat(köszörülni felénk csak arany árban lehetne,ezért elég nagy feladat is lenne ez a művelet).A keresztszánt középre ha behajtom akkor kottyan pár tizedet(koppig tekert ékléccel) ha pedig kintebb kell dolgozni akkor pedig ki kell hajtani a lécet,hogy ne szoruljon,elsősorban ezt szeretném megszüntetni.Ezt a hosszában kúpos éklécet nem egyszerű mutatvány legyártani,esetleg marógépes kollégával célszerű lenne átalakíttatni oldalról csavarokkal szoríthatós verzióra?

000000000

Illetve nem tud valaki itthon olcsó tusírfesték beszerzési helyet,kicsit nagyobb kiszerelésben?Eddig ilyen pillanatragasztónyi tubusokkal találkoztam 5e körüli összegekért csak....Szlovákiában láttam 15e+postáért fél kg-os kiszerelésű gyári tusírfestéket,de ez már kicsit nagy adag lenne illetve kicsit ódzkodok a külföldi vásárlástól,mert nem sok tapasztalatom van benne.

jgg8y2a4g

Mekkora az asztal amit ellenőrizni akarsz?

Csuhás

Az a lap a céljaidnak valószínűleg megfelel.  
Az éklécet ne rontsd el ne csinálj belőle betétlécet. Az ékléc ha jól van illesztve akkor az egész felülten veszi fel az erőket, a betétléc pedig néhány csavar hegyén teszi mindezt. Könnyű belátni melyik merevebb, és melyik kevésbé hajlamos a rezgésre.

Csuhás

Vegyél művészellátó boltban párizsi kék pigmentet és dolgozd össze pár csepp gép olajjal.