Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Érdekesek ezekkel az okos telefonokkal készülő videók.
Akkor nem én láttam rosszul, hogy nyúlik a tokmány :)

000000000

Én azért megfontolnám ennek a használatát!
Ez a késtartó szinte a levegőben. Nem is próbál egy egységet képezni magával a géppel. Szerintem nagyon hajlamos a remegésre. Pláne, amikor a kés vállhoz érkezik.

000000000

Megkérdezném milyen esztergát használsz ?  

000000000

Gépelemek könyv-->felhasított alkatrészek.Számolásoknál az ilyen jellegű alkatrészek egy egységnek vehetők.Meg merem kockáztatni,hogy ez a megoldás még merevebb is lehet,mint a cserélhető késtartók,mivel egy furatot könnyebb pontosan elkészíteni mint egy fecskefark vezetéket illeszteni.

000000000

A képről nem nagyon derül ki, mekkora felületen támaszkodik a késtartó a kis szánra.
De ha jól saccolom, maximum a középen látható hengeres felülten érintkezik csak. A magasságállító csavar helyéből következtetek erre.
Szerintem, ez így eléggé soványka.

A gyorsváltó késtartónál nem a fecskefarok a döntő. Az csak nagyjából a helyét határozza meg a szerszámnak. A lényeg, hogy a betét hátsó síkját feszíti az excenter a késtartóhoz. Szerintem, ez merevebb megfogást eredményez, mert nagyobb felületen érintkezik a betét és a késtartó. Egyik se tud remegni a másikhoz képest. Nem úgy, mint a mutatott példában.

jani300

Lehet megbánom még ....
De ebben azért van igazságod , szerintem is .

Teaway

Jól saccolod, csak a hengeres részt fogja.

000000000

32-es átmérőn való megtámasztás a 10-es készárhoz miért nem elég ?  

http://www.swarfer.co.za/lathe/toolpost/toolpost.png" border=0 width=970>

hostya

Csak azért, mert kevés...  :)

Próbáld ki.  
Lehetőleg a képen látható váltólapkás késsel, és majd rájössz...

000000000

A rajzot nem tudom, hogy honnan van. lehet akár ezé a késtartóé is.
Ha ezé, akkor a kés hegye hasra ütésre 50-re lehet a henger közepétől. Nagyjából ilyen távolságról hajlogatjuk ezt a hengeres dolgot.
Nem látom túl stabilnak. Ez már elegendő ahhoz, hogy rezonáljon ez a kés.

jani300

Végre egy szaki !
Azt már akartam írni , hogy itt mi lesz a cserebetétes késtartó egyik jellemző tulajdonságával a visszaállási pontossággal .
Egyébként nekem elég .
De azért azt tanították minél kisebb legyen a kés kinyúlás  , meg egyebek .
De szerintem nem egy gép kategóriában gondolkodunk .

jgg8y2a4g

Mondjuk ezt én kapásból nem próbálnám ki, mert tapasztalatokból látom, és tudom hogy nem lesz elég merev, hacsak nem irja oda , hogy max 5mm és réz az anyag amit meg kell munkálni. Tapasztalat nélkül felesleges hozzászólni szerintem.

000000000

Amire itt célzott talán hostya sporttárs, hogy ennek a lapkának biztosan van csúcssugara, ami tovább rontja a helyzetet.
De ha hegyes is a kés, biztosan van olyan, hogy az él egy vállhoz érkezik. Ekkor több milliméter hosszan érintkezik a kés éle az anyaggal. Nem nehéz elképzelni, hogy mi lesz ebből.
Leszúrásról már ne is beszéljünk.

Igaz, hobbista nem nagyon szurkál. [#nevetes1]

jgg8y2a4g

van ugy hogy a hátsó késtartóra , vagyis alá kell építenem, mindenféle tornyokat, a munkához, de egy kinszenvedés vala dolgozni hatékonyan. Az hogy előtolással leszurjak az meg felejtő.

Csuhás

Szerintem kis esztergára nem rossz ez a késtartó. A legfőbb előnyének azt látom hogy magán az esztergán el lehet készíteni, ami a többi megoldásra azért nem jellemző.