Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

robroy007

kérdést onnan kellene boncolgatni, hogy az ingadozás amiatt, van mert

- nagy a fogás és túlterhelődik a frekiváltó kevés amper, kevés Hz

- eleve a fizika és a forgácsolás teljesítmény miatt esik a fordulat függetlenül a motor áramellátásától

- sebességváltó jó fokozatban van

a frekiváltós megoldások ugye nem a teljes frekvencia tartományban tudnak kellően megfelelő erőt is biztosítani a megmunkáláshoz

alap 50Hz +/- 10-15% ezen kívül gyengül a motor teljesítménye (kivéve ha vektor szabályzásos frekiváltó, de az se korlátlan lehetőség)

Sz.József

Ha jól értem a jelenlegi frekiváltód 1 f bemenetű...(?)
A motorod deltába van kötve?
Mert ha nem, akkor tényleg gyenge lehet a kisebb fesz miatt...

designr

Ha rendelkezésedre áll a 3 fázis,szerencsésebb olyan frekvenciaváltóval hajtani..
Írhatnál pár adatod..
Hány amper áll rendelkezésedre?
Motorod milyen teljesítményű?
Frekvenciaváltó teljesítménye?
Előfordul, hogy 1 fázison nem áll rendelkezésedre akkora áram amellyből a frekiváltónak kellen meghajtania a motort..mikor egy kicsit nagyobb fogást veszel..

Sz.József

Látom keresel 3f bemenetű frekiváltót...
Ennek csak akkor van értelme ha a jelenlegi motorodat nem tudod átkötni deltába...

morfeus

Sajnos nem tudom mert gyárilag elkötötték a csillagpontot(tekercselés során nem hozták ki)

morfeus

Sok adat nem hiszem,hogy kell de nyilvánvaló bővebb adatok esetén jobb a rálátás!
Akkor adatok:
-rendelkezésemre áll 3x25A,nyilván nem az egész hiszen közben ott a lakás fogyasztása is
- motor teljesitmenye 550W
-milyen frekvenciaváltó? A jelenlegi 500W-os

morfeus

Igen nagyobb  terhelésnél, ha nagyobb a fogásmélységem vagy keményebb anyag esetén!

morfeus

Illetve leszúrásnál!

s2k5ycubj

Nekem a hasonló méretű(igazából kisebb) esztergámon 2.2KW-os motor van,így már nem gyenge. És mivel vektoros a frekvenciaváltó ezért 5Hz-től 120-ig hibátlanul használható és mindig több nyomaték áll rendelkezésre,mint amire szükség van. Igazából ez a titka,túl kell motorizálni! És soha nem kell áttételt váltanom...

morfeus

Na igen csak akkor kellene egy min 1,5kW 3rázisú rendes kapocsléces motor,plusz meg kellene oldjam a felfogatást is mer úgy már nem fér oda!

svejk

Ebben az esetben a 3x400V-os bemenetű frekiváltó a korrekt megoldás.

Persze ehhez kell hogy rendelkezésre álljon a 3 fázis a műhelyben

morfeus

Igen az is meg van a műhelyben!
Most keresek egy 3fázisú frekiváltót ill egy picivel nagyobb motort mint 0,55kW kb 1-1,5kW és akkor szerintem rendben lesz!

svejk

Csuhás

Szerintem ne csodálkozz. A frekiváltód 500W-os ami csillagba kötött motor esetén ennek a harmada ( ha jól emlékszem ) szóval cirka 200W-os a meghajtásod. A hasonló ipari gépeken ennek a tízszeresét szokták használni. Így jogos hogy egy erősebb fogástól szinte megáll a géped.

vjanos

Jelenleg a motorod milyen áttétellel forgatja a tokmányt?

Nálam egy 0.37 kW-os három fázisú motor van a Ferm-en, deltába kötve, 120 hz-re képes egyfázisú frekiváltóval.
Az áttétel talán harmadára lassít.
Ez így elég stabilan tartja a fordulatot, az ékszíj előbb csúszik meg, minthogy lassuljon a motor. Persze max 2-3 mm-es fogásokkal...