Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

[#rinya][#rinya][#rinya]

morfeus

Ez azért nem járható nálam mert a szegnyereg alja ugye az állítás miat 2 darabból van és mind két daeabon átmegy a rögzitő csavar!
Vagyis ha lefixálom nem tudom oldalba állítani!
Úgy szoktam állítani,hogy meg lazítom a fő rögzítő csavart,utána meg lazítom a pici hernyócsavart(ami az oldalba elmozdulást fixálja) és utána beállítom szemre csavarokat meghúzom,és ellenörzöm!
Ha nincsen központban akkor újra!

morfeus

jgg8y2a4g

Általában minden gépen így van. Sajnos ez rosszakodós. Nekem 2 gépen van, az egyiken tökéletesen "szembe néznek" a csúcsok, az életbe el nem állítanám. (kúpesztergálás vagy ilyenek. Olyankor megyek a másik gépre...
A magasságállításra tuti jó? (Azt már nehezebb belőni)

morfeus

Magasság állítást nem látok rajta!
De remélem egyszer csak eltalálom :)

jgg8y2a4g

Igen, az általában nincs, azért kérdezem, hogy ahoz hozzá lett-e nyúlva. Mind a két oldalra fogd be a csúcsot de tűhegyeset! Fogj egy puha lemezt, (réz ,alu ) És óvatosan szorítsd össze. Ha nincs központ kifordul a lemez.

morfeus

Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsot  és a segítséget!
Még ezt megpróbálom ha ezzel sem lesz elfogadható majd a végeredmény akkor Atti19 javaslatával èlve órázom ha szükséges!

000000000

Pár apróság a szegnyereg beállításhoz.

Az esztergánál IS figyelembe kell azt venni, hogy az orsók és az anyák között van holtjáték. (nem golyós orsók)
A szegnyereg beállítását legjobb két csúcs közé fogott anyaggal végezni.
Ha nem így tennénk a csúcsfészek furata könnyen rángathatja az egész tákolmányt. Szélsőséges esetben az anyagot még hajligatásnak is kitesszük, ha nagyon el van tolva a szegnyergünk.
Most jön a holtjáték.
Tekerjük bőven túl a szegnyerget, hogy a holtjátékot is ki tudjuk venni.
Késsel veszünk egy érintőt és utána vegyünk egy fél milis fogást. Esztergáljuk simára a befogott anyagunkat.
Ha szerencsénk van, akkor a szegnyereg felől nagyobb az átmérő. Ha már nincsen holtjáték az szegnyereg állító orsója és anyája között, innen próbáljuk megközelíteni a párhuzamosságot. Állítás közben minden legyen meghúzva az üzemszerű állapothoz a legközelebb, de még oldalra azért el tudjon mozdulni a szegnyereg. Ha állítottunk, utána húzzuk készre és utána próba.
Az indikátor óra akkor érdekes, ha tudjuk az állítócsavar menetemelkedését. Nem nehéz megállapítani.

Párhuzamossági problémák adódhatnak kopásból, ami késmagasság változást eredményez.
Engem egyszer nagyon megviccelt egy sérült forgócsúcs. Ahányszor kivettem, majd visszatettem, mindig már irányba "kúpolt" a gép.

Ha már úgy is itt vagyunk.
Ha csúccsal támasztunk anyagot, ne fogjuk hosszan be a tokmányba, hogy adjunk lehetőséget az "beállni a helyére.
A másik lehetőség, hogy az anyagot rögtön a helyére fogjuk és ott fúrunk csúcsfészket, utána csúccsal megtámasztjuk.
Az oldalazással nem is mindig kell vacakolni.
Kivéve, ha a hossz is "tűrt" méret, vagy pl. egy cső, amire a gén tömítés megy.

000000000

"cső, amire a gén tömítés megy."

amire a végén tömítés megy.

Csuhás

Szegnyereggel azt hiszem az a legnagyobb szívás ha kitekerve elmegy a csúcs oldalra. Egyébként a meglazított hüvelynél a öntvény közelében órával mérve mennyi kotyogás az ami még elfogadható? Vagy másképp a rögzítő mennyit nyomhat el a hüvelyen? ( Kár hogy nem csinálnak hasított szegnyereg öntvényt ami után állítható volna pár százados tartományban )  

000000000

Ha már új öntvény test, akkor miért nem az eredetit felfúrni egy főorsóba fogott fúrórúddal?
Új hüvely, aztán örök élet.

ysc3kmx9v

Nem tudom értelmezni, a röviden fogom be a8- as anyagot 75 mm hosszon, esztergálok megtámasztással, vagy nélküle. Megtámasztás nélkül a vékony anyag nem lesz kúpos , akkor nem jól áll a főorsó az ágyhoz képest, mert a vékony anyag végét a kés  kinyomja,tehát ha minden jó, akkor a vékony anyag vége felé ,nagyobb méretű fog lenni. Megtámasztással ki lehet korrigálni a helytelen főorsó állást a szegnyereg elállításával.

Kristály Árpád

Halihó!
Jobb gépeken azért is van a szegnyergen állítási lehetőség ( egy kis osztás jelző tábla van rajta)
Árpád

morfeus

Szia!
Tábla az én szegnyergemen is van,de annyira aprók a vonalak,hogy szabadszemmel nem egyértelműek!
Illetve mint írtam(ha nem akkor most) beállítás után (akár a rajtalévő jelzések alapján,ha  ugyan pontosan rakták rá a táblát) a csavarok fixálása után elmegy a központ!
De mint te is olvastad a választ már többen is megadták  :)

ywrxkjjky

Az állóbábot hogy a legegyszerübb beállitani,hogy a befogott tengely központban legyen? :D