Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

szabo janko

Én sokszor egyszerűen körbetekertem pofa szélességbe 0.5mm-es alulemezzel. A króm réteg alatt nem kemény hacsak nem kéregedzett fajta.

hostya

A puha pofa alkalmazása a legegyszerűbb, természetesen az adott átmérőhöz felszabályozva.
http://de.academic.ru/pictures/dewiki/51/3-Backen-Futter-800.jpg" border=0>

De ha nincs puha pofa, akkor készíteni kell valami lágy anyagból(acél is lehet) egy hasított perselyt(futtert), amit rá kell fűzni a rúdra, és azt befogni a kemény pofás tokmányba.

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20%28%20Eszterg%e1l%e1s%20%29/M%fbhely%20forg%e1csok/has%edtott_h%fcvely_t%e1rol%f3.jpg" border=0>
Kép copyright by: LASLIE.. ;)

ywrxkjjky

Na bakker hányszor láttam már ezeket a perselyeket Laslie oldalán,valószinü készitek én is  egyet az adott mérethez!Köszönöm mindenkinek!

ywrxkjjky

Még valami: lehet tudni,hogy menyibe kerül egy munkahenger elkészitése anyag nélkül?
Privátba is jöhet!

s2k5ycubj

Mekkora méretű? Ha nem nagy és elfér a gépemen meg tudom csinálni,akár anyagbeszerzéssel is.

ywrxkjjky

Megcsinálom én csak tudni akarom,hogy ti menyiért csánlnátok!:D

s2k5ycubj

A mérettől,az anyagoktól és a kialakítástól függ.

vjanos

https://www.youtube.com/watch?v=X4bf204jnL4" TARGET=_fnew>Sakk készlet esztergálás :O

gg58bmmp2

Szeretnék egy mini esztergát venni.
Torrente kínál egyet itt a fórumon. Aki ért hozzá az megmondaná meg szabad venni? Ebben is cserélhetó a forgócsúcs pl fúrótokmányra, vagy kell valami kiegészítő hozzá?
Kis méretű tengelyek (8-20mm) esztergálására, alumínium bordáskerékbe furat készítésére használnám.
Ez így használható, vagy kell més valamit venni hozzá?

mex

Történetesen nekem is ilyen esztergám van, így szerintem elfogultság nélkül tájékoztatlak, (bár torrente valószínűleg mást gondol...).
Szóval a hirdetett eszterga valóban hiányos felszereltségű, de nagyobb mértékben, mint a hirdetésben olvasható. Hiányzik egy közlőkerék, és a főorsóról sem adja át a hajtást, így előtolás sincs. De a menetvágásról is le kell mondani, mert cserekerék sincs hozzá, pedig gyárilag jópár darabot csomagolnak a dobozba. De a legfőbb gond, hiány, a kéziszán nincs meg, csak egy rendkívül ormótlan késtartóutánzat van a helyére biggyesztve. Ha nagyon muszáj, akkor lehet vele esztergálni, de a kéziszán nagyon tud hiányozni, főleg ha kúpos a gyártandó alkatrész.
http://www.lathes.co.uk/hobbymat/" TARGET=_fnew>Ezen az oldalon meláthatod, hogyan néz ki eredetileg ez a kis eszterga, és a különbségek is szembeötlőek...

gg58bmmp2

Mennyire beszerezhetőek hozzá a hiányzó alkatrészek, nagyságrendileg mennyibe kerülnek?
Vagy jobban járok ha várok és keresek másikat?

mex

Nézd, ez a kis eszterga még DDR gyártmány volt eredetileg, így aztán az alkatrész utánpótlás nem megoldott.Amit linkeltem oldalat, ott láthatod, hogy a Proxxon vette át később a gyártását, de már az sem foglalkozik vele. Maga a gép viszont megérné a hirdetésben szereplő összeget bőven, ha nem lenne hiányos.

Csuhás

Úgy kalkulálj hogy ha egy gépet megveszel a gyári tartozékaival, és valóban használni akarod, akkor még legalább ugyanannyit rá kell költened, késekre, késtartóra, köszörűre, mérőeszközökre, órára, menetsablonra, tokmányokra, csúcsokra, stb. Esztergánál ez lehet egy kicsit kevesebb, marónál inkább több. Persze ha egyszerűbb dolgokat készítesz akkor kevesebb is elég, illetve sok szerszámod lehet már most is.

gg58bmmp2

Akkor mit javasolsz? Így hiányosan foglalkozzam a dologgal, vagy felejtős a dolog? (ahogy nézem az ékszíj sem jó rá, tehát cserés) Így ékszíjcsere után használható e tengely esztergálására. Ebbe is morse kúpos fúrófej való? (Ha a kérdés sem jó, akkor vedd figyelembe, hogy ez lenne az első saját esztergám )

gg58bmmp2

Ezt nagyjából sejtem, de úgy gondolom, hogy majd az aktuális feladathoz megveszek egy - egy kiegészítőt, így apránként kiépül a gépem.