Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Ha metszővel metszed elég 0.1mm is, csak legyen méret alatt, ha vágod géppel, akkor elbírja a 0.2 is, mert még így is méret felé lép mire kész lesz, hacsak nem váltólapkás a menetkés.

KoLa

Ha megméred néhány rendelkezésre álló csavar külső átmérőjét, akkor mélyreható következtetéseket tudsz levonni a menetemelkedéstől függően!

jgg8y2a4g

Menetórát vásárolnék 1-es modulú fogaskerékkel.

Csuhás

Nem értem a kérésed. Az a fogaskerék a vezérorsóra kapcsolódik. A kerék jellemző mérete ez estben a fogosztás, aminek azonosnak kell lennie az orsó menetemelkedésével. Talán jobban jársz ha géptípusra keresel menetórát, vagy ha van lehetőséged akkor elkészíted magadnak. A kerék nem visz át érdemi erőt, így akár egy lézervágott lemez kerék, van egy műanyag kerék is alkalmas lehet.( Így teszek én is az e2n gépre )

svejk

Ráadásul nem is igazi fogaskerék az ami rajta van, hanem egy, a vezérorsóhoz csatlakozó ferde trapézprofilszerű kerék, mely általában cserélhető.

Most, hogy eszembe juttattátok, még mindig nem fényképeztem körbe a kínai gépét és adattábláját. :(
No de majd ma!

jgg8y2a4g

Hm... Egyfogaskerék egyikfő jellemzője a modul. Ha van 2 fogaskerék és azoknak nem egyezik a modulja akkor azok nem kapcsolódnak. ha nekem 1 es modul kell akkor oda nem lesz jó 0.8-as vagy 2-es modul pl. Az elelkészítés nem nagy feladat, de gondoltam ha van készen akkor nem kell vele időt tőltenem.  E1n re kellene. gyári nincs hozzá.

svejk

Szintén hmm.. :)
Te melyik fogaskerékhez akarod csatlakoztatni?
Mi lesz a működési szisztémája?

jgg8y2a4g

Az orsóhoz. Nem oda kell? :-) Ha fogaskereket kellene gyártanom, (mindegy hogy lemez vagy valami) akkor annak milyennek kell lennie? Lefejtőmarón nem tudok csak modult marni. [#fejvakaras]

svejk

Értem.
Tehát akkor a megfelelő maró hiánya a szűk keresztmetszet.
Nem ismerem az E1N-t.  
3 mm emelkedésű a vezérorsója?  
Meggyőzően fog illeszkedni hozzá az 1 modulos egyenes fogazás?  
Gondolom már kipróbáltad...

Ha igen, akkor 1 modulus félnyers kerekeket különféle fogszámmal olyan áron kapsz a Powerbeltnél, amiért el sem indítod a marógépedet.

jgg8y2a4g

Osztókészülékkel tudnám megcsinálni, csak az macera. (venni egyszerübb) 3-as ja. Kapcsolódik hozzá az 1-es modul, megnéztem egy kicsit nagyobb fogaskerékkel. Nem nagy dolog beállítanom, 5 perc az anyagot leesztergálni is kb. De felfogatás is kell, meg a tengely, meg a "nóniusz" azért gondoltam, ha lenne valakinek eladó az gyorsabb.

svejk

Így már minden világos, köszi.
A 15 fogas 1 modulos kerék C45-ből ha jól emlékszem 600 Ft körül van a powerbeltnél.

7cim5mm0

Az orsóra csatlakoztatandó fogaskerék tulajdonképpen egy ferde fogazású fogaskerék. a fogferdeség a menet emelkedési szöge.
Ha trapézprofilú lenne, nem tudna legördülni az orsón. Az orsó tengelymetszetben egy fogaslécnek fogható fel. (csiga-csigakerék kapcsolat, csak nem a kedvező kapcsolódási feltételeknek megfelelően kialakítva)  
A kapcsolódás így pontszerű lesz, de ebben az esetben a kis terhelés miatt nem érdekes.

7cim5mm0

A fogosztás is a modulból származtatható, ha kimérte, hogy az egyes modul megfelel, akkor amit megadott, az helyes.

Csuhás

Egyes modulnál a fogosztás pont Pi. Azaz 3.14-es fogtávú kerék csatlakozik a 3-as emelkedésű orsóhoz. Nem ideális de erre a célra megfelelhet.

jgg8y2a4g

Igen. pontosan, kézzel végiggördítettem az orsón, (Nem vagyok az elmegy kategória híve) de ez most "elmegy". Csak magát kell forgatnia, erő "0".