Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

morfeus

Az áttételre hirtelen nem emlékszem de azt hiszem 1:1 ben hajtja a motor a főorsót,természetesen lehetne variálni de helyzetemből adódoan ez nem igazán járható út!
Így kizárt,hogy 2-3 mm-es fogásmélység és adott automata hossz előtolás esetén nem lassulna le ill adott esetben meg is áll :)

Sz.József

Akkor egyértelmű a gyengeség oka...
Valóban a 3f bemenetű a megoldás.
De nem kell 1,5kW-ban gondolkodni.(ha jól tudom "kis" géped van...)
Egy 750W-os frekiváltó untig elég a rendszeredhez.(1 "ló")
Ha vektorszabályzós meg még "dobna" a helyzeten.
Első körben a jelenlegi motort (550W) is hagyd a helyén.
Meg fogsz lepődni ha sikerül egy 750W-os vektorszabályzós 3f-ú frekiváltót találnod...[#wave]

morfeus

Remélem találok egy 3f frekiváltót persze a vektorszabályozású picit jobb lenne,de a sima is nagyot dobna helyzeten  :)

Sz.József

Mivel nem volt lehetőséged deltába kötni a motort, így minden bizonnyal jelentős lesz a javulás
a 3f bemenetű frekiváltóval is...

Csuhás

Egy nagyon ötletes gyorsan használható kézi hajtókar esztergához. Amikor mentet vágok metszővel, vagy menetet fúrok, akkor a menet végén már nem merem géppel forgatni az anyagot. Ilyenkor eddig a tokmánykulccsal forgattam az üresbe rakott főorsót. Nos erre egy itt egy kényelmesebb megoldás:

http://www.practicalmachinist.com/vb/general/shop-made-tool-pics-201261/index9.html#post2466480" TARGET=_fnew>Kézi hajtókar esztergához

Szirtimorc

Szia!

Nekem Asist esztergám van (ugyan olyan mint a Ferm), és azt szeretném kérdezni, hogy a tokmány Mk3-as kúpját mi módon lehet kivenni, illetve a keresztszánt sikerült-e kottyanás mentesíteni, és ha igen miként?

Köszönöm!
M

Sz.József

Nálad a tokmánynak van Mk3-as kúpja?
Hogy is van ez?

Szirtimorc

Van a tokmánytárcsán egy tokmány (ezt nem bontanám meg), és tárcsa Mk3-as a leírás szerint. Tehát valóban helyesebb lett volna tokmány oldalt, vagy tokmánytárcsát írnom, de arra gondoltam, akinek ilyenje van, tudja mire gondolok. (informatikus vagyok, nem forgácsoló, és nem sajátom még a szakzsargont)

Szirtimorc

t nem kell a végén

Sz.József

Szerintem az Mk3-as kúp a főorsóban van és az kivehetetlen...
A tokmánytárcsa is egybe van a főorsóval. Egy egységet képvisel.(ezeknél a gépeknél...)
Végül is mi a terved vele?

jani300

Ha a keresztszán orsóra gondolsz , az az esztergákon nem holtjáték mentes . Ki kell "venni"  a holtjátékot . A holtjátéknál többet tekersz például hátra és a nóniusszal állsz vissza nullára és veszel innét fogást .

morfeus

De amúgy azt nem lehet sehogy sem kivenni a holtjátékot a keresztszán orsóból?

e7c897sd8

A keresztszán orsó anyán tudsz valamennyit állítani. Ha nagyon meghúzod szorul, nehéz lesz vele dolgozni.

morfeus

A keresztszán anyám simán bele van csavarozva a kresztszán felső részébe,ott állítani már nem tudok!
Max a csuszó felületen ill a csavarokon lehet oldalt!

jani300

Egyszerűbb gépeken nem lehet állítani az anyát .
De használtabb gépen már úgyis van egy szakaszon kopása az orsónak és ha ott szorítod , a két végén szorulni fog .