Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

morfeus

Köszönöm a tanácsot!
Holnap jön H.Jozsi és megnézi mi a helyzet pontosan,a terv az ,hogy összerakjuk így és óráz egy párat személyesen!
Hiszen akár neked is H.Jozsinak is és még sorolhatnám a neveket 100%-ban több mechanikai meréstechnikai tudásotok van!
De majd mindent leírok holnap!
Még egyszer köszönöm neked és mindenki másnak is a segítséget!

7cim5mm0

Annak az embernek kétszer kellene születni, ahhoz, hogy szabad kézből, a leírt módon 0,01-os órával bármit is képes legyen megmérni.
Az elképzelés jó, de ehhez szét sem kellett volna szedni a gépet.

7cim5mm0

Szervusz!
A problémád megoldására én az alábbiakat javaslom:
Ha már ki van szerelve a főorsó, kérj meg valakit, hogy tegye fel mérőpadra, vagy esztergára, és két csúcs között ellenőrizzétek le a tokmánytárcsa illesztő perem és a csapágyak illesztett átmérőinek futását.
Vigyázni kell, mert a furat hibáit így beleméritek, tehát ha esetleg ütés van, annak az orsókúpnál, és a mellső csapágynál ugyanannyinak kell lennie. Ha a hátsó eltér, akkor a hosszanti furat van elfúrva, de az nem akkora baj.
Esztergán az orsó egyik illesztett felületét tokmányba, vagy patronba fogva, a másik illesztett felületét bábbal megtámasztva is tudod a furat/orsóvég ütését mérni.
Természetesen jól futó, lehetőleg 4 pofás tokmány, vagy patron kell, és a csapágyillesztések helyét először ki kell órázni a gépen.
Nem egyszerű művelet, de az utóbbi adja a legpontosabb eredményt.
Végül a csapágyak belső gyűrűjét külső pofára húzva, és a külső gyűrűt egy alkalmas központozott/leoldalazott tárcsával a szegnyereggel finoman összeszorítva, majd a csapágyat forgatva tudod az esetleges ütést itt megmérni.  
Sok csapágyat láttam már, de olyan ami üt, még nem. Nem akarlak elkeseríteni, de én a képek alapján valószínűbbnek tartom az orsó ütését.
A futófelület az eddigi véleményekkel ellentétben nem tűnik vészesnek, bár kép alapján valóban nehéz megítélni. Ha vannak barázdák, akkor érdemes cserélni, ha épp csak látszik a futásnyom, akkor nem, mert az normális, és nekem annak tűnik.

Csuhás

Nem mondtam hogy kézzel kellene fogni az órát. Nyilván óratartóba kell rakni, vagy legalább kézzel nekiszorítani valaminek. De itt közel tizedes ütés okát keressük, az pedig még óra nélkül is látszik. Szét kellett szedni mert a csapágy illesztő felületéhez máshogy nem lehet hozzáférni. A kérdés az hogy a tengely csapágyfelülete fut-e az orsófejhez képest.

7cim5mm0

Nem is kell hozzáférni.
Ezt helyben is meg tudod mérni, feltételezve, hogy a csapágyazás jó. Ha nem fut az orsófej illesztő átmérője, akkor az orsó vagy görbe (akkor a váll is üt tengelyirányban), vagy a csapágy illesztett átmérője nem központos az orsófejjel.
"vagy legalább kézzel nekiszorítani valaminek" Ezt kifogásoltam, sosem lesz jó így.

morfeus

Sziasztok!
Mint ígértem ma itt járt H.Józsi és segített összehozni a masinát!Még egyszer köszönöm Józsi!
A gond valószínűleg az volt,hogy trehány összeszerelés miatt nem volt helyén valamelyik csapágy!
Ez azt eredményezte,hogy székből nem mertem jobban meghúzni,de mikor össze lett szerelve Józsi is ránehezedve tudta csak normálisan a helyére húzatni a körmös anyával a csapágyakat!

Dokumentáltunk mindent az ütés így a köszörült kúp felületen 0,01 szádaon belül van amiről mérés készült az általa kihozott saját tapintó órával a videó https://www.youtube.com/watch?v=kqa7HseLoXY" TARGET=_fnew>Itt nézhető meg!

Akik ezt mondták azoknak igaz volt!
Még egyszer köszi mindenkinek!
További kellemes forgácsolást nektek [#nyes]

Gyati

Szia!

Privát!

morfeus

Szia!
Mi privát?
Vagy csak fáradt vagyok és nem értem!

Révész Richárd

A videó privát.
Nem lehet megnézni.

morfeus

Csuhás

Örülök hogy megjavult a géped. A hiba okát viszont nem értem. Hogyan volt ütés egy nem helyén levő csapágy miatt, miközben kotyogása nem volt az orsónak?

u3xrz0cut

Gratula!
Sok sikert és örömöt hozzá!
Le a kalappal Hjózsi elött.

morfeus

Őszintén megmondom nem tudom!
De a lényeg egységben az erő pontosabban H.Józsi bicepsze helyrerakta a körmös anya problémát!

Gyati

HJózsi

Szóval ahogy Tibor írta megvizsgáltuk a kérdést, és arra jutottunk egyenlőre nem kell se orsót, se csapágyat cserélni, az orsót nem sikerült senkinek sem elgörbítenie... :)
Mivel érkezésemkor már ki volt szerelve a főorsó így elsőre csak szemrevételezni tudtam az orsó állapotát. Azt meg kell jegyezzem, hogy a kiszerelés szakszerű volt, minden alkatrész ép, sérülésmentes és szépen rendben összekészítve.
A korábban jelzett orsó anomáliákról annyit, hogy a középső nem funkcionális szakasz valószínű még előgyártmány korában esett át egy nagyoló megmunkáláson, ez a szakasz nem központos, de nincs funkciója és ahogy KOLA írta, ez az excentricitás a használt max fordulatszám mellett sem tud vibrációt okozni.
A főorsón a csapágyhelyeknél nincs berágódás, csak kifényesedés, körömmel sem érezhető semmi váll vagy átmenet. Az igaz, hogy a csapágy nincs szorosan illesztve, kézzel ha sikerül felhúzni akkor csúszkáltatni is lehet.  
Összeszereléskor a csapágykülsők és a mögöttük lévő zsírbenntartó tárcsák helyrehúzásával már volt némi szkanderozás, mert azok illesztése bizony kissé szorosra sikerült. Szerencsére Tibornak voltak ügyes segéd anyagai amivel megoldottuk a megfelelő betámasztásokat. Összeszerelés után a bázisfelületek mérése került sorra. Elsőként a főorsó furat morze kúpja. Nem kis meglepetésre ez máris biztató jeleket mutatott az 1 századon belüli futással :
 http://www.dolphincadcam.hu/Video/HBM250x400.wmv" TARGET=_fnew>HBM 250 x 400 főorsó újratöltve ...
Az orsóvég tokmányillesztő palástfelülete 1 század körül volt, de a felülete nem volt olyan sima, hasonlóan a tokmánytárcsa illeszkedő homlokfelülete sem, ill. ott a furatok miatt csak egy mindössze 1,5 mm-es sávban lehetett mérni.
A végleges összeszerelés után behelyeztünk egy morze3-as csúcsot a főorsóba. A csúcs morze palástján kb 10 mm-re az orsóvégtől a futáspontosság 0,01 mm volt ugyanakkor viszont a  csúcs palástja bizony 5-7 századot ütött. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a csúcsot szánköszörűvel fel kell szabályozni...
Összességében az ijedtség nagyobb volt mint a probléma, de hát előfordul az ilyesmi, ha még kevés a tapasztalat. A lényeg, hogy a gép rendben van és nincs kényszerleállás!...
A csapágyak futófelületén berágódás, kagylósodás nem volt, csak normál halvány futásnyom. Az egyiknél az volt megfigyelhető, hogy a futás sáv  a ferde paláston fel és le ment egy körbefordulásnál, mintha minimálisan, de ferdén lett volna a házban, nem lett volna a helyén.
Ez hozzá adhatott a rossz csúcshoz további hibát. Kb. egy hét mólva újra ellenőrzünk, utánhúzunk.  
Nem rossz kis gép ez, nem véletlenül van egy ilyen a műhelyemben cncsítésre várva! ;)