Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ysc3kmx9v

A sík tárcsa még alkalmas arra is, ha újra kell felfogni, pontos futással valamit, könnyen központosítható, ami tokmányban nem mindig sikerül.

robroy007

Illetve excenteres tengely felfogás

000000000

https://www.youtube.com/watch?v=ZDIBPQXoDYg" TARGET=_fnew>munkavédelmis erre simán kiosztana 1-2 főbelövést :D Youtube videó link !

000000000

http://youtu.be/OlbAXpmQHB8" TARGET=_fnew>Idomesztergálás oktató videó

Öreg szakiknak is mutathat újdonságot, érdemes megnézni.  

zozo

"Csak lazán fogom és "ha kell neki, akkor vigye"

Ha el tudja vinni az anyag a csiszolóvásznat, akkor rosszul használjátok!
Nagyon fontos! -alulról sosem szabad átvenni a vásznat!
Bal kézben fogni a felőled lévő végét, és jobb kézzel az anyag FELETT!  átvinni. Kb. 1/4-1/3 ívet átfogni csiszoláshoz, és soha nem kapja el semmi, így teljesen biztonságos.
Kisebb átmérőknél pedig felülről rátéve, két ujjal átlósan átfogva (fordított U-alakban) csiszolunk, de a bal kézzel akkor is magunk felől fogni kell a vászonszalag egyik végét.  
Így tanították az iskolában, amikor még a tanár is dolgozott velünk az egyik gépen, nem csak olvasta az okosságot.

000000000

Felraktak egy ellensúlyt azt had szóljon!Öreg szaki meg figyeli minden rendben megy e!:))

000000000

Az első tipp jó lehet.
Köszi!
A második verzióval már kapta el az ujjam.
Semmi komoly.
Az is lehet, hogy csak én voltam béna.

fakukac

Szia!
Írtam! [#awink]

000000000

Munkavédelmi felügyelővel lehet vitatkozni, de az csak növeli a büntetési összeget.

pvmyc6p5

A munkavédelemhez hozzászólva :
Az oktatónk ,szinte elsőként említette meg anno,hogy mi történik akkor ,ha egy meleg forgácsdarab az ajkunkon landol,és a melege miatt oda is ragad.
Mindenki kapásból úgy válaszolt ,hogy a nyelvemmel letolom.Persze ez rossz válasz ,mivel az éles ,meleg forgács elvághatja,illetve el is égeti a nyelvünket.
A jó válasz az volt ,hogy ha van kéznél,hűtővíz azt locsolunk rá,és kézzel megpróbáljuk eltávolítani.
Persze reflexszerűen a nagy többség a nyelvét dugja ki.

7cim5mm0

A munkavédelemhez néhány gondolat:
Alapvető szabály, hogy legyen szó bármilyen megmunkáló gépról, a forgási síkba nem állunk.
Onnan bármi repülhet, jó esetben csak éles és forró forgács, ami ha szembe kerül, akkor nem lehet bő vízzel kimosni.:) Ezt a műhelyben tartózkodó embereknek is tudomására kell hozni, még ha csak nézelődők, akkor is, és ha netán szükséges, akkor arrébb kell tessékelni őket!
Ez minden oktatáson százszor elhangzik, de mindenkinek csak akkor jut már eszébe, hogy nem kellene odaállni, ha már megtörtént a baj. Nagyobb gépen történő esztergálás közben,  a lehetőségekhez mérten én a késtartó árnyékában szoktam tartózkodni.:)
Általánosságban minden forgó gépen történő munkavégzés alkalmával a kesztyű használata kerülendő! A kesztyű nélkül, egy kis horzsolással megúszható baleset, könnyen az ember kezébe kerülhet, ha feltekeri a kesztyűt a gép, mert ha nincs szerencséje az illetőnek, akkor nem a kesztyű szakad el. Jobban megéri ultrát használni a piszok ellen... :)
Fúrásnál, ha lemezt kell kifúrni, a kis alkatrészeknél sikattyút kell használni, nem fogót! A fogóban nem biztos a munkadarab rögzítése, könnyen kicsúszhat, és súlyos balesetet okoz. A nagyobb sorjás lemezeknél használható kesztyű, de csak vastag kézhez simuló bőrkesztyű, és a forgó géprészek közelébe a kéz ne kerüljön!
Köszörűgépeknél a korong próbapörgetése, felszerelés előtti vizsgálata minden egyes le és felszerelés után kötelező, hacsak nem akarjuk, hogy az arcunkba robbanjon a kő.
Tompa csengésű, repedt, csorba követ a gépre szerelni életveszélyes, ezért tilos!
Aki ezekkel tisztában volt eddig is, az egészítse ki, ha valamit nem jól fogalmaztam meg! :)

7cim5mm0

Paraszt leszek! Köpni kell egyet! Működik! :)

000000000

Szakszerűen hatásvonalba nem állunk és akkor nem kell köpködni ![#finom]

VighLajos

Végiggondolva, igazad van.
No, nem a "parasztságban".
[#vigyor2]

VighLajos

Vegyipari üzemekben "nevelték belénk", hogy ha valami csöpögést látunk a földön, akkor ne az legyen, hogy reflexszerűen felnézünk, hogy honnan csöpög, hanem leszegett fejjel minél gyorsabban el kell húzni onnan, tisztes távolságból megszemlélni, és jelenteni az illetékesnek. A másik: tócsába nem belelépni!
[#ejnye1]