Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Rakjál be csak egy "intelligens" Robsy esztergakés 1 tengelyes adaptert a késtartóba, és már van is egy fél CNC esztergád a hagyományosra építve nulla átalakítás mellett. Így már pl. szinkron meneteket tudsz készíteni Norton szekrény használata nélkül.

Szasza43

Kösz,
Azt sajnos nem ismerem.

595852ar

Vigyázzatok vele, nem korrekt!

000000000

Az EAN is egy eszterga. Ugyan olyan "pontos" tud lenni, mint bármely másik eszterga.
Hogy a pancserek mit terjesztenek róla, annak SEMMI jelentősége.
Persze, hogy miket sorolunk a pontosság tárgykörébe, azon lehet gondolkodni.
A késtartója nem bajnok a "visszaállásban".
De hát egy cnc esztergán nem rúg labdába egy öreg négykéses késtartó. Mindenképpen csere.
A pontosságot a felújítás minősége fogja megszabni.

ywathzay

Úgy látom nem csak nekem volt már vele problémám.
Amúgy ha olyat vesz tőle az ember amin látszik hogy nem nyúlt hozzá senki, akkor jó üzlet is kisülhet belőle.

fakukac

Köszi a figyelem felhívást![#awink]

vjanos

Mesélhetnél róla...

Voltam ott pár hónapja én is egy esztergát nézni. Kint rohadt egy csomó gép közt ez is az esőben, ahogy levették az autóról. Mondom lehet érdemes lett volna még öt métert odébb tolni a nagy féltető alá.
A válasz: Minek? Így is elviszi majd valaki.

hostya

Ide is felteszem hátha..

Keresek tokmánypofákat a következő méretekkel:
http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Elad%f3/Tokm%e1nypofa%20m%e9ret.jpg" border=0>

A: 16mm
B: 7mm
C: 7mm
D: 6,8 (7)mm
P: 6mm

Nem baj ha kopott, elesztergált, felhegesztett, kifúrt... stb.
Az sem baj ha nem egy garnitúra.
6-9 db-ra lenne szükségem, de ha valakinek csak 3 van, az is jöhet.
Egyébként ez a méretű pofa a magyar(Danuvia) 125-ös tokmányba való.

gorbi

Fiúk! Szerelt már szét valaki közületek UNIVERSAL 3 eszterga meghajtómotort?
Az enyémben sajnos kettétört a tengely, és nem tudom szétszedni... Az első motorpajzsban lévő csapágy után tört el. Van egy fémlap amire szerelve van a motor, egyik oldalon szabadonfutós ékszijtárcsa van a másik oldalon pedig a motorpajzs. Ha valaki már szedett szét ilyet, megköszönném a segitséget, ötleteket.

s2k5ycubj

vadember

Egy 20x20-as Sandvik késszár árából kiindulva, a végén az a fúrórúd kb. Magyarország éves költségvetését igényelheti.[#vigyor2]

KoLa

Keresek egy gépkönyvet!
A Digép által gyártott, 100 tonnás hidraulikus prés lenne az!  
A tipusa: DSH 100
A 60'-s években készült,most javítás alatt áll...
Nagyon megköszönném ha valakinek van ilyen gépkönyve és tudna segíteni, a hidraulikus rész érdekelne elsősorban!

000000000

Sziasztok.
EAN 170/1000 gépkönyvet,rajzokat,robbantott alkatrész rajzokat keresek.Amit a neten találtam az csak nagyvonalakban ír a gépről.Hozzájutottam egy géphez,de pár dolog nem működik rajta.Segítségeteket köszönöm.

suzgepk8a

Üdv Urak!
Rövid kérdésem lenne:
MK2-es E2N szegnyerget valaki javított már fel?
Dörzsárazni lehet a kúpot?
Egyáltalán dörzsár beszerezhető?
Komplettan a szegnyereg is megviselt..., mit érdemes vele tenni?(Persely stb...)
Ajkán ismerek egy speckó műhelyt, érdemes lenne köszörültetni a csúszóhüvelyt?(MK2-t?)
Más:
cserekerék fogtöréssel foglalkoztatok?Javítottátok?
Felhegesztettem az öntvényt, kiköszörültem,kireszeltem,..de kicsit kattog..
Érdemes lenne Diamant moglicével feltölteni és lefejtő maróval vagy modul maróval rámenni?
Köszönöm az esetleges válaszokat!
Köszönettel:Bálint
(Ja a marógép alakul..., a hűtővíz körrel szívok,,..de már lesz vm.)

nvnshmpmn

Lehet a kúpot javítani, ha valami berágódás van belül, de egy MK2-es dörzsár a boltból véve egy vagyon. Néha ki lehet fogni használtat megfizethető áron. Ha egy tökéletes állapotú kúpot megfestesz tusírfestékkel és beleteszed a szegnyereg kúpjába, majd megforgatod kicsit, akkor látható lesz belül, hogy hol fekszik össze a két felület. Elég szűk a hely, de egy HSS-ből köszörült kis eszközzel (hántoló) meg lehet igazítani a sérült részt.
Elsőnek meg kell fontolni, érdemes-e vacakolni vele, mert ha a szegnyereg furata is oldalra kopott, ovális, akkor azt kell felfúrni és új hüvelyt kell készíteni bele. A felfúráshoz egy fúrórudat kell gyártani, amit a tokmányba fogsz, a másik végét én a bábbal támasztottam meg. Szegnyereg a hossz szán előtt, az tolja maga előtt, hogy gépi előtolás legyen, Le kell terhelni a szegnyerget, vagy kézzel rátehénkedni, ahogy én csináltam. A kés köszörülését nagyon át kell gondolni, nem könnyű eltalálni a tapasztalatom szerint, de én csak hobbista vagyok. Az új szegnyereg hüvely biztos pontosabb, jobb lesz , ha megköszörülteted, de szerintem esztergálva is létre lehet hozni egy megfelelő darabot. Pláne, ha sikerül dörzsárat szerezni a kúphoz. Belefér az MK3-as kúp is.
Cserekereket ki lehet fogni hirdetésekben, nem érdemes vacakolni vele szerintem.  
A cserekerék burkolatot viszont érdemes átalakítani. Svejk útmutatása alapján tettem a főorsó végére egy negyvenes PVC lefolyócső darabot (pont rámegy), ami kiér kicsit a burkolaton kívülre. Így biztosan kivezeti a forgácsot. Ha még gyári a burkolatban az az alu tölcsér, ami bele van szegecselve, akkor azt le kell fúrni és kiesztergálni nagyobbra a belsejét, hogy a cső átférjen rajta. Szerintem attól szokott törni a fog, hogy a gyári megoldásnál be tud kerülni a forgács a fogaskerekekhez. Nekem már ment bele, amikor még nem alakítottam át. Arra lettem figyelmes, hogy kattog valami ott belül.
Hányas fogszámú kereked tört?