Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

A két kezemet összekötő egyenes az óra számlapján az 1- 2 es felé mutat így a reszelő vége automatikusan  elkerüli  a bal oldalon lévő tokmány pofát ( a nyele meg a hasamat ) . ( JÓ.. még sosem gondolkodtam rajta )  

000000000

Kalandom már nekem is volt a reszelővel, még is elfelejtettem ide írni. Talán azért, mert szerencsém volt és nem lett megrázó kimenetelű.
Azóta saroktöréskor a főorsóház előtt állok és a tokmány fölött a bal kezem. Ilyenkor egy lógó kabátujj végzetes lehetne. De erre figyelek.
Ha a reszelő megcsúszik, mégse dugom a reszelőt a tokmánypofák közé. Hanem, egyszerűen csak a szegnyereg irányába csúszik.
A kézzel való csiszoló vászon használattal is voltak gondjaim.
A szakkönyvek csiszolófát írnak. Furatba használom is.
Külső átmérőre inkább ahogy Antal Gábor írta.
Csak lazán fogom és "ha kell neki, akkor vigye".
De az ujjam nélkül.
Ha a vásznat csak a csiszolandó átmérő háromnegyedéig használjuk, még az is viszonylag biztonságos.
De azért jobb ha mindenki a csiszolófát jegyzi meg.

000000000

Esetleg a lábrács használatának a fontosságát lehetne megemlíteni.
Kényelmesebb az állás rajta és nem kell a forgácsban "totyogni".

xg2w6ib9x

És ?
Melyikkel van gondod , hogy hasznosnak nyilvánítottam, vagy hogy megköszöntem ?

VighLajos

Amikor engem - megjegyzem, hogy nem szakirányú főiskolán- tanítottak esztergálni (lépcsős tengely), akkor kifejezetten tiltották a csiszolópapír használatát. Nem úgy tűnt, hogy balesetvédelmi okok miatt, hanem inkább azért, mert a csiszolt munkadarab hengeres felülete "hordóssá" válik.
...nem vitattuk, ezt mondták.
Reszelő nem okoz ilyet.

TROMF22

Akik igazán profik és gyakorlatuk is nagy, szólhatnának még a következőkről:
-tengely megmunkálás két csúcs között, menesztés esztergaszívvel + menesztő tárcsával
-alakos darab felfogása, síktárcsára, kiegyensúlyozás, fordulatszám, eleve a síktárcsa megengedett max. fordulat száma.

000000000

Egyikkel se mert konkrétan nem neked szántam.
Valami BUG van a rendszerben.

b4nm7gjvr

ANTAL GÁBOR

Biztos igaz amit tanítottak. Minthogy sokszor kényszerből nem köszörüljük a tengelyt egy csapágyillesztésnél , én sokszor csiszolok. Megpróbálom késsel  plusz 2-3 századra megközelíteni az elképzelt méretet és a maradékot csiszolom . Valószínűleg hordós lesz de nálam  nem szokott baj lenni belőle.

ysc3kmx9v

Tengely készítésekor elkerülheti a figyelmet, de fontos. Ha mód van rá a tengelyt mindig két csúcs között simítunk be, a pontosabbat állócsúcs használatával/ a köszörűnél általános/. Használjunk valamilyen menesztőt/esztergaszív/mert ha csak szegnyereggel erősen szorítunk megvetemedhet a tengely, és kiengedés után deformált lesz. A tengely simítása után már ne babráljunk a nyersen hagyott résszel, mert megdobja magát. A menet készítést, ha csak nem kicsi átmérőről van szó késsel vágom, nem kockáztatom a tengely épségét.

000000000

Én is ezt a módszert követem.
Névleges méret, de inkább plusz 2-3 század. Utána csiszolni, ha kell.
Ennyi lecsiszolása még nem okoz torzulást. Ez a két, három század még könnyen lejön. Esztergáláskor adódó felületi érdesség.
"Hordós" akkor lesz, amikor tizedeket akar lecsiszolni az ember.
Régebben volt egy irányzat, hogy az esztergályos esztergáljon és ne csiszoljon.
Gondolom, igényességre akarták nevelni a tanulókat. A méret az legyen méret és nem majd lesz valahogy a "smirgli" meg majd kihozza jóra.
Meg hát, ha esztergálással jó felületet akarunk, tudni kell jól köszörülni. Ez még ugye a forrasztott lapkás idejében történt.
Én akikkel találkoztam, inkább dísztárgyak készítésénél használták a csiszolóvásznat.
Két kézzel alakot esztergál (keresztszán, kisszán) utána csiszoló vászon. Itt nem látszik az esetleges alak torzulás.
Utána olajos csiszolóvászon és ha volt lehetőség, filckoronggal políroz.
Dísztárgyakon kívül fogantyúk, tekerők (saját részre).
Egy régimódi esztergályosnál követelmény volt az esztétika is.

000000000

Jó, hogy előkerült az állócsúcs létjogosultsága.
Használhatunk félcsúcsot (ez csak állócsúcs lehet)is.
A félcsúcs akkor jön jól, ha kis átmérőt köszörülünk és másképpen nem férünk hozzá a vállhoz.
Nem téged oktatlak, csak ha már előjött a téma.

ysc3kmx9v

Nem véletlenül írtam , hogy a gyakorlottak közül is sokan helytelenül használják a reszelőt, hát te is. Nem szabadna a tokmány pörgése vonalában lenni bármikor is, ilyenkor fél testtel pedig ott vagy, nem is beszélve arról, ha lecsúszik a kezed, vagy eltörik a reszelő, máris rákönyököltél a forgó tokmányra. Nekem ezt tanuló koromban tanították, és most is így használom a reszelőt.

000000000

A síktárcsáról annyi jut most eszembe, hogy bonyolult alakú munkadarab, vagy célszerszám felfogására való. Szándékosan használtam a felfogás kifejezést.
Azért, mert sok esetben nem a pofákkal fogjuk meg az elő gyártmányt. Hanem a tárcsára felfogó derékszöget csavarozunk fel arra csavarozunk egy előkészített csapágyházat. Síkba marjuk a csapágyház talpát, majd kifúrjuk a rögzítőcsavarok helyét. Így már fel tudjuk fogni a síktárcsán levő felfogó derékszögre.
Ha több csapágyházat készítünk, biztosan azonos lesz a tengelymagasság.
Természetesen az egész szerkezetet ki kell egyensúlyozni, mert magasabb, kisebb alapterületű gépet fel tud borítani a kiegyensúlyozatlanság.
No meg, nagyon terheljük a főorsó csapágyait.

000000000

Sajnos tudom, de bal kézzel még ügyetlenebb vagyok, mint jobb kézzel.
Ha a tokmány felett van védőburkolat, valamit javít az esélyeimen. (Általában nincsen.)
Most ahogy így felveted, a bal kezem felől kéne helyet találni a reszelőnek.
Köszi. Megfogadom a tanácsodat.