Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

A megállapítás úgy lenne pontosabb, hogy a ceruzahegyező kisebb-nagyobb átalakítása nélkül nem nagyon van a váltólapkának létjogosultsága.
Kivéve persze alut, meg hasonlókat.

Mi a bukta?
HA a főorsó fordulatszámát elektronikusan lehet szabályozni, akkor tízes átmérő felett már néha gyengécske.
Az elektronika ha sokallja az áramfelvételt, akkor leáll a főorsó. Ekkor a lapka hegye biztosan törik.
Ha nincsen a gépen norton szekrény, akkor nem biztos, hogy lehet a lapkának megfelelő előtolást beállítani.
Szó volt itt a főorsó csapágyazás gagyi mivoltáról.
Lehetne még sorolni, hogy milyen okok miatt általában, miért nem?

Speciális esetekben és átalakítás után persze működhet.
Nem tudom persze, hogy egy általában egy amatőrnek mennyire van pénze néhány doboz lapkára, hogy kielégítse ez irányú kíváncsiságát.

Szerintem, ezen a területen is mutatkozik némi szórás. [#nevetes1]

000000000

Ja igen.
Sokan gondolják, hogy a cnc programozása csak annyi, hogy megtanulunk néhány utasítást felparaméterezni.
Hát, ez nem így működik.
Hogy jön ez ide?
Hogy milyen anyaghoz, milyen lapka és ahhoz milyen forgácsolási adatok kellenek, az már bizony a technológusok terepe.  
Vagy, több éves napi tapasztalat. [#nevetes1]
Szintén általában, nem áll a hobbista mellet egy képzett technológus.

Persze magánvélemény, hogy egyszerűbb egy köszörült kés használni. Néha gyorsacélból. Már, ha a megmunkálandó anyag megengedi.
Ha elcsesztünk valamit, egy kis köszörülés és mehet tovább.
Nem lesz az él kiképzése optimális, de legalább költséghatékony megoldás.

Persze a döntés ettől függetlenül szabadon választott.
Mindenki mérlegel a belátása és lehetőségei szerint.

svejk

Álítólag Ukrajnában egyes jobb helyeken a kerítés is abból van. :)

000000000

Szia Józsi!
Lefényképeztem az elektromos bekötést,amit kértél!
Remélem el tudtok menni rajta!
http://eszterga.milka1.fotoalbum.hu/" TARGET=_fnew>kép

000000000

Valamiért nem működik az előbbi link!
Ez hátha jó!
http://eszterga.milka1.fotoalbum.hu/" TARGET=_fnew>kép

Vetesi75

Vagy nem csak a technológusoké!

Tegnapelőtt este megírtam válaszom, de keri mester hozzászólása után jobbnak láttam nem elküldeni. Elmentettem, mert sejtettem, még szükség lehet rá.  
Szóval ott tartottunk, hogy forgácsolási paraméterek, fúrás, ideális, meg mit akartam belőle kihozni...  #31210

"Csak azt, hogyha én pl. ezekkel a forgácsolási paraméterekkel a melóhelyemen hozzáfognék fúrni, nagy valószínűséggel nem lenne szó nélkül hagyva.  
Mondhatnám úgy is, hogy a táblázatból vett forgácsolási paraméterek az adott környezetben, messze esnének az ideálistól.

Adott (választható) a gép, adott (választható) a szerszám, adott (választható) a munkadarab.
Fentiek révén tól-ig* már be is határolódott, hogy milyen forgácsolási paraméterekkel dolgozhatunk. Erre vannak a grafikonok, táblázatok, de lehet számolgatni is.**  
Néhány megálmodott verziót tovább számolgathatunk, kapunk főidőket, mellékidőket, szerszámkopást/fogyást és mind ez forintosítható. Persze ezekből az adatokból -  
néhány nem műszaki eredetűvel megspékelve - grafikon is készíthető, ami megmutatja gazdaságosság szempontjából merre van az optimum. Adott környezetben - lásd elején MGSZ rendszer - az ideális forgácsolási paraméterek is arra fele keresendők.  
*A grafikonok is behatároltak.  
**Ez az a pont, amikor el kell dönteni, számolgassunk-e tovább - megtérül-e a rá fordított energia, illetve felvállaljuk-e a "tapasztalati úton" való munkavégzés kockázatait."

HJózsi

Igen, úgy van ahogy sejtetten, azaz a motor csillagba van kötve, de szerencsére lehet deltába is kötni!
Az átkötés nagyon egyszerű, minden madzag marad a helyén, mindössze a 3-as képen lévő motor bekötőtáblán lévő, most egy vonalban lévőlemezkéket ( 3 db-nak kell lenni), ki kell venni és 90 fokkal elforgatva visszatenni, úgy hogy összekötöd vele az alsó csavarokat, azaz a  W2 V2 U2 csatlakozókat összekötöd a lemezkékkel az alatta levővel. Minden kábel a helyén marad, mint említettem.

000000000

Köszönöm!
Átkötöttem,mocskos erős lett!
Most tényleg nem lehet lefogni,még a legnagyobb  fordulaton se!

000000000

Lehet hogy én értem félre, amit írsz.
Mintha azt akarnád kihozni, jobb eredményeket hozol mint a számított érték.
Ha így van, ez csak egyet jelent.
Sokan, rossz képletekkel számolnak.
Más oka nem nagyon tud lenni annak, amikor nem egyezik az elmélet a gyakorlattal.

A technológust azért hoztam szóba, mert az elméleti részre akartam felhívni a figyelmet. (hogy a technológusokról általában mi a véleményem, azt most megtartom magamnak)

Én úgy gondolom, hogy gyakorlat nincsen elmélet nélkül, de fordítva sem!
Azt sem vitatom, hogy különböző grafikonok nem gyorsabbak a papíron való számolgatásnál. (mikor én ezzel kezdtem ismerkedni, nem volt zsebszámológép)

Azt viszont nem nagyon hiszem, hogy a műszaki dolgok alapja a hasra ütés. Meg persze, nem lehet mindent kiszámolni akkor, ha nem akarjuk az elméletünket szembesíteni a valósággal.
Anélkül, hogy újjal mutogatnék. [#nevetes1]

000000000

Szia, bocs nem tudtalak ismert okok miatt követni benneteket, vagyis:
mit kötöttél a motorra? 3f hálózat fázisait, vagy fr.váltót?

svejk

[#falbav][#falbav

Milka!!

Linkeltem http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1168536115&order=reverse&index=2&azonosito=hobbycnc#31243" TARGET=_fnew>képet hogy kell deltába kötni

Eután a http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1168536115&order=reverse&index=1&azonosito=hobbycnc#31261" TARGET=_fnew>#31261-ben azt írtad úgy van kötve.

No menj a francba!! [#boxer]

Aki meg bekötötte és üzembehelyezte neked, az meg kapja be innen üzenem nekei!!!

ANTAL GÁBOR

Egy nemrég megtörtént dolog de átviszem a csevegőbe.  Érdemes okulni belőle !!!

jani300

Én úgy emlékszem mindha mondta volna hogy nincs 3 fázisa :)

jani300

Hát tudod... :)
Van ám aki még annyit sem ért hozzá mint én :)

jani300

Neked az a gondod , hogy a dahlandert nem lehet másképp kötni .A 220 voltos háromfázis pedig kevés a 380 volt helyett . Deltában a sima 3fázisú motort 3x220 volttal kell üzemeltetni üzemszerűen .(Mielőtt belekötne valaki ,vannak kivételek ,de most nem az a lényeg szerintem )