Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

designr

Most már elég..http://kepfeltoltes.hu/view/140324/kepatmeretezes_hu_DSCF5872_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

PSoft

A titánról jut eszembe...
Tudtok valakit kis hazánkban,akinek 4mm-es titánlemezből van a betonkeverő puttonya?

Én,tudok egy valakit!:)))

PSoft

Most...elég!:)

http://kepfeltoltes.hu/140324/kepatmeretezes_hu_DSCF5872_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

designr

Régen itt írtatok rólla..azt gondoltam urban legend..nekem van még pár kiló belőlle,de betonkeverőnek nagy luxus lenne..attól többet ér..

Szedlay Pál

K10 élesre fenve jól viszi.
A menetvágással sem volt gond csak fordulat kellett neki.
Itt a fórumon régen Nagy Zoli több száz darabot csinált nekem.

istvan58

Nos én nem értek hozzá és még nem hallottam hogy nem jó a váltó lapkás kés kisgéphez, talán ezért használom. :)
Aluminiumra, acélra, stb.
A golyós orsó végeit megmunkáltam vele, menetet vágtam rá, stb.
A készülő gépem minden alkatrésze ilyen szerszámal keszült. Csapágyhazak, főorsó, stb.

s2k5ycubj

Azért az eddigi válaszokban részigazságok vannak. A lapkás kés a kis esztergával jól megférhet,de jól kell választani. Szerencsére egyre jobban terjednek a pozitív élszögű lapkás kések és az pont olyan jó mint a köszörült forrasztott lapkás,csak nem kell megküzdened a köszörülésével és sokkal tovább tart az éle. A negatív élűekkel is lehet dolgozni,nekem is van. A kis méretű késhez kis méretű lapka tartozik. Annak kicsi a csúcsrádiusza és ezért lehet viszonylag kis fogással is dolgozni vele. A legkisebb fogás a rádiusz érték általában,de a lapka dobozán fel van tüntetve minden paraméter: a legkisebb és legnagyobb
1 fogásmélység
2 előtolás
3 vágósebesség
De a vágósebességet oszthatod kettővel és még mindig soká fog elkopni a lapka. Ha acélt esztergálsz,vagy menete vágsz sok szívástól kíméled meg magad. És mint kis gépes bizton állíthatom,hogy igenis nagyon jó a lapkás késekkel dolgozni,viszont drágább. Van néhány praktika és az elején úgy is elkerülhetetlenül törni fog egy pár szerszám,de ez a köszörültre is igaz. Ha van kérdés szívesen segítek,ahogy más is.

s2k5ycubj

Akkor dobd el gyorsan az összeset...[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

istvan58

Ilyet hasznalok, 10x10mm est :

http://www.glanze.com/indexable-tool-holders/mc-tc-sclcr.html" TARGET=_fnew>lapkás kÈs

És menetvágásra :

http://glanze.com/indexable-tool-holders/tth-external-threading-tool-holder.html" TARGET=_fnew>menet kÈs

PSoft

A "tudatlanság" szüleménye ez a titán betonkeverő puttony.:)
Kész darabként,saválló gyanánt hozta a tulaj.
Még,le is volt festve..."honvédségi zőőődre".:)

-Csak be kéne fenekelni saválló lemezzel,meg két lapátot hegeszteni bele,és kész!...mondta Ő.

Aztán,a fenékhegesztés közben kiderült...
Titán az a saválló puttony!:))

Keservesen,de elkészült.:)

istvan58

Erre a lapkára milyen forgácsolási paramétereket ajánlanal mondjuk acélhoz?

http://www.machineryhouse.com.au/Print?Code=L060&All" TARGET=_fnew>lapka

s2k5ycubj

Jók a késeid,nekem is hasonlók vannak,optimumos készletet vettem 8x8 és 12x12-es méretben. A kicera lapkákkal nagyon jó tapasztalataim vannak. A vágósebesség minimum 40-50 és az előtolás minimum 0.1,de ezt ki kell kísérletezni. A minimum fogásmélység elvileg 0.8mm lenne átmérőben,de ha szerencséd van kevesebb is lehet,viszont acélnál szebb a felület,ha van legalább 0.5,de inkább 1mm fogásmélység és ezt a gép is szereti. Nekem egy opti D240-es esztergám van,kicseréltem és megdupláztam a főorsó csapágyat,nagyon nagyot változott a felület és a határ,ameddig el lehet menni. A mostani esztergákon nagyon rövid a főorsó és kúpgörgős csapágyak vannak benne,na itt már elég nagy bajok kezdődnek... Én kicseréltem ferde hatásvonalú csapágyakra és kívülről még rátettem egy normál mélyhornyút mindkét végére,ezzel el is zártam a forgácstól a főorsót (2RS!). Érdekes,hogy sokféle lapkát kipróbáltam és nagyon különbözőek,pedig a dobozán nagyon hasonlók a feliratok,van ami puha anyaghoz vált be és van ami jól viszi a c45-öt és azt szereti. Van ugyan ilyen ccmt lapkás furatkésem is,az például utálja ha 0.6-08mm-nél nagyobb fogást veszek és szereti tördelni a lapkaélt,pedig nem rezeg. Nehéz konkrétan valami általános szabályt mondani,mert semmi nem állandó és egyforma. Dolgoztam cnc esztergán és egy rúdanyag két végén is volt akkora különbség az anyagba,hogy nehezen hiszi el az ember. Pedig az a gép nem viccelt,az minden jól és gyönyörűen esztergált,olyan felületekkel,amiről egy hobbista csak álmodik. És ugyan azzal a késsel simítottam amivel nagyoltam szinte mindig,a simítófogás volt 0.15-ős előtolással és 1mm de 200-250-es vágósebességgel és durva hűtéssel...

s2k5ycubj

Ha tudok szívesen válaszolok,ha van még kérdésed,vagy másnak. Viszont nem mindig olvasom a fórumot mostanában,túl sok a dolog... Még a kyoceára visszatérve,ha drága ne vedd meg,csak ha ki tudod valahogy próbálni és a te gépeden jól működik,de erre semmilyen garancia sincs. Én sokszor a fairtool-nál szoktam lapkát venni,és általában 1-et és ha beválik akkor többet. Az a baj,hogy a kis méretű lapkák ritkák és ugyanolyan drágák mint a nagyok,sőt...
Kíváncsiságból csináltam egy hátsó késtartót a gépemre és 20-as szárú,nagy lapkás késsel szoktam használni,sokkal jobb,mert annyival merevebb az egész. A legtöbb rezonanciát a kis késtartó és a kézi szán okozza.

Vetesi75

s2k5ycubj

Ezek az Amerikai forgácsoló paraméterek számomra értelmezhetetlenek. Biztos megvannak a megfelelő átváltási lehetőségek,de ugyan úgy nem tudom megszokni és elfogadni,mint a coll mértékegységeket,mert ez számomra rohadtul idegen...