Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

swa3ctmw2

Szia.
Találtam egyhirdetést multkor, akinek van ilyen csapágya. (C15-ös) Nem tudom milyen a minősége(precizitásként jelölik P-vel ha jól tudom. leginkább ez határozza meg az árát.)

6rk75uezn

Szia.Tehát akkor a legkisebb peremmel rendelkező csapágytipus kell nekem is.Lehet az lesz a legjobb ha beviszem a boltosnak a régit.

ANTAL GÁBOR

P az a tűrésmező jelentése. P6 az azt jelöli hogy padlásról 6 méterről rádobva szerelhető [#wink][#nyes]

swa3ctmw2

Akkor ha jól értem, minél kisebb a P érték, annál pontosabb a csapágy?
Ezek szerint én el voltam tévedve :)

zozo

Hát nem tudom, régen a P a futás pontosságot jelentette, nem a befoglaló méretek pontosságát.
[#wink]

ANTAL GÁBOR

Hát lehet hogy ez rosszul sült el ?  Pedig két smile t is tettem a végére

6rk75uezn

[#nevetes1][#eljen]

swa3ctmw2

Tudja esetleg valaki, hogy milyen anyaggal szokták feltölteni a kopott ágyat? Valamilyen 2 komponensű ragasztóféle, de gondolom különösen ellenálló lehet, meg persze olajálló is kell legyen.
A másik kérdés, hogy a teflonlemezt mivel lehet-célszerű ragasztani?
Köszönöm a segítséget
Spyke

Csuhás

Itt megtalálod:
http://www.moglice.com/" TARGET=_fnew>Moglice
Teflont... hm talán apró alu szegeccsel

swa3ctmw2

Itt is köszönöm a választ.
A többieknek azért leírom ide is, hogy mi az elképzelés.
A keresztszán belső felületét akarom bevonni valamivel, ami majd az ágyon fut. Így egyszerűbb a 2 csúszófelület passzítása is, és a kopás sem az ágyon lesz később. Valaki csinált ilyesmit itt a fórumon, de most nem találom... :(

vjanos

Vetesi75

Úgy sejtem kezded érteni mire akarok kilyukadni.
pl.: Van akinek a főidő a drága, ő pl. az egységnyi idő alatt leválasztott anyagmennyiségre helyezi a hangsúlyt - tolja neki, mint az állat - nála nagy szerszámköltséggel adódik az optimum és van akinek tengernyi ideje* van - ő spórol a szerszámmal, mert "sokba kerül" - nála a visszafogottabb tempó a kifizetődő. (*vagy nagy mellékidővel jár a szerszámcsere, ezért azt csökkentené a főidő rovására, vagy nem kívánatos az egy munkadarabon belüli szerszámcsere, stb.)Hogy miért nem válasszák az  "ideális"-t a feladathoz? Mert lehet soha sem térülne meg a beszerzése.
Egy lapkához is mit ad meg a gyártó?  
Ajánlott alkalmazásterület, Vc-min, Vc-max, Ap-min, Ap-max, f-min, f-max és egy Vc, Ap, f értéket a hozzá tartozó élettartammal (pl.  20perc vagy 6perc! vagy le sem merik írni mennyi...) és egy képletet (vagy néhány szorzót) , hogy hogyan változik az élettartam a vágósebesség függvényében.  Ebből mindenki kikalkulálhatja, hogy számára mi az ideális (vagy éppen nem ideális)...
Van amit a katalógus egyáltalán nem vesz figyelembe, pl. a forgácsolóerő hatására történő deformációkat. Nem is veheti, mert az munkadarabfüggő is. (Gondolom ezért is emlegeted a technológusokat...  :)  )
Nem árt, ha van róla fogalmunk. Legelemibb esetben erők, egyszerű gépek, és tartók.
Itt jöhet szóba a "Sokan rossz képlettel számolnak."
Igen. Sokan elsiklanak felette, hogy a fajlagos forgácsolóerő négyzet alakú forgácskeresztmetszet és nulla fokos homlokszög esetére vonatkozik. Amennyiben ettől eltérés mutatkozik, alaki tényezőnek is szerepelnie kellene Fc képletben. Ennek számszerűsítése viszont egy eléggé nehézkes terület. Sajnos ritkán http://www.sandvik.coromant.com/hu-hu/knowledge/materials/workpiece_materials/the_specific_cutting_force/pages/default.aspx" TARGET=_fnew>ilyen egyszerű számítani. Ez az erő szükséges a forgácsolási teljesítmény meghatározásához is.

000000000

Én kezdettől fogva azt hangsúlyoztam, hogy nincsen csodatévő képlet, mint ahogy nincsen "nikkelezett szemmérték". Magyarra fordítva, néhány képlet semmit nem ér szakmai gyakorlat nélkül és fordítva sem működik.

Amennyire én bele látok a dolgokba a mellékidő a bukta az egészben. Itt lehet nagyon elcseszni. Szervezetlenség, rossz műveleti sorrend, stb. Ezt ha valaki főidő csökkentéssel akarja kompenzálni, tovább növeli a mellékidőt, meg a költségeket is.
Erre megint csak a gyakorlati tapasztalat az orvosság.
Hogy "szegény" technológusokról se feledkezzünk meg.
Tapasztalataim szerint erre az osztályra olyanok kerülnek, akik máshova nem jók, de el kell őket helyezni.
A munkadarabok semmilyen szempontból nem hatékonyan készülnek.
A válasz a norma emelése lesz. Nem pedig a használhatatlan technológusok lecserélése. Szóval, tüneti kezelés az egész. Kozmetika, meg balhé verése, nem más.
Semmilyen szakmát, hivatást, vagy nevezzük aminek akarjuk, nem lehet csak az iskolában elsajátítani.
Okos fiatal pedig nincsen. Senki nem születik okosnak. Tanulni és tapasztalni kell a tudásért.
Ehhez pedig idő és szorgalom kell.
Aki azt hiszi, hogy okosnak született, az bután fog meghalni, mert nem tanul.

xg2w6ib9x

"Okos fiatal pedig nincsen."
Pedig van, csak lehet, hogy Te még nem találkoztál ilyenekkel, vagy nem adtad meg nekik az esélyt, hogy bizonyítsanak.
Én annak idején harmincas éveimben rengeteget tanultam pl. tizenéves srácoktól informatikai trükköket és ezt ma sem szégyellem bevallani.

[#wink][#wave]

000000000

Aki a józan ésszel vitatkozik, az már eleve nem lehet normális.
Nézz bele a tükörbe.