Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Nem zavarsz, sőt örülök minden hasznos infónak segítségnek.
De sajnos a kérdésemben szó sem esett a szerszám és a patron kapcsolatáról, ezért nem értettem a #31464-es válaszod.

vg343kiu9

Szia.
Hasonló patronokat használok automata esztergákon csak picit nagyobb átmérővel.
Amelyiket anyagmegfogásra használok az illeszkedik egy patronfészekbe. A hátsó átmérőnek is kell  illeszkedni mert egy picit hossz irányban mozog a fészekben. Valamint megvezeti az egész patron.
Használok még szerszám befogásra is szemben a munkadarabbal. Ez sem árt ha illeszkedik mert megakadályozza pl a fúró ütését.
A Hód 2008-as katalógusában is csak kerek átmérőket találtam, igaz 7-es a legkisebb.
Elképzelhető, hogy ez egy házi gyártmány amit a tartó méretéhez gyártottak.
De ez csak egy vélemény.

svejk

Köszönöm!

Mostanra már majdnem biztosan kiderült, hogy valaki "javította" a patron kúpos fészkét, és valószínű ezzel egy időben a belső illesztett átmérőt is.
Köszönöm a hozzászólásokat, lehet hogy lesz folytatás, de az már a szétszedtem topicban.

Vetesi75

Akkor azt gyk. tönkretették.  :(

svejk

Sajnos igen.  
Most majd nincs mit tenni alapon kap egy remélhetőleg kielégítő futáspontosságú ER11 tengelyt.
Csak a csapágybeállító finom menetet kell majd rákönyörögni.  
A tengelykapcsoló már szinte gyerekjáték lesz.

De legalább nem kell majd szörnyülködni a több tízezer forintos eredeti patronok árának hallatán. :)

Szedlay Pál

Most olvastam a topikba.
Itt lehet rendelni és van leírás róla.

http://www.schaublin.ch/catalogues/Catalogue%20SSAD.pdf

fpm64xtbb

EMU tulajoktól vagy aki ért hozzá szeretném megkérdezni a következő problémámra a választ.
Hozzám került egy EMU 250-es gép és visszafelé forog normálisan előre pedig felgyorsul,majd belassul és nem lehet vele esztergályozni.És most jön a kérdés a fokozatmentes váltóval lehet-e  a baj és ez hogyan orvosolható ?Előre is köszönöm a válaszokat!  

re8jzm80a

Sajnos emunál ez gyakori hiba.
A javítása igen bonyolult mert olyan köszörült lemezek vannak benne amit kisipari körülmények között nem igazán lehet előállítani.Legalábbis nekem ez az infóm róla.
De lehet valaki tud okosat mondani.
Frekiváltó lehet megoldás.

Csuhás

Valószínűleg egy hézagolás rendbe hozza.

000000000

Hello. nem lehet hogy valami nem jól van bekötve? bár nem ismerem a gépet,de nincs valami kókányolás,tuning a motor körül? egy villanyásznak meg kellene mutatni! Vagy ha az elöttem szóló mondja okozhatja mechnaikus hiba is!

4d52ifwte

Csuhás fórumtárs jól mondja, én is csak megerősíteni tudom, hiszen tőle kaptam sok infót, mikor az enyémet javítottam.
Biztosan a váltó a gond, ez típus betegség. Szét kell szedni és megvizsgálni a kopásokat, hogy egyáltalán javítható-e alkatrész csere nélkül.  
Az a macerás, hogy javításnál, csak saccolgatni lehet a szükséges bejlagolást és csak akkor derül ki, hogy ok-e, ha összerakod és kipróbálod... A 250-es gépen amúgy is jó nehéz a váltó, beküzdöd a helyére, aztán ha nem ok, szedheted újra szét.:-(
Simán csak frekiváltóval is működik a dolog, de jobb volna a fokozat nélküli váltó helyett legalább egy szíjtárcsás áttétel, mert adott feladatnál nem lesz elég nyomatékod.

Csuhás

Nagyon jó az a váltó ha működik. Kellemes vele dolgozni. Van a gyűjteményemben egy fotósorozat a szétszedett váltóról, illetve a 200as gépkönyvében vannak róla rajzok. Érdemes nézegetni és megérteni a működését mielőtt elkezdi szétszerelni az ember.

ANTAL GÁBOR

Nekem meg meg van a gyár eredeti ( kék ammóniás ) rajza a váltóról. Az soha sem volt publikus. A rendszerváltáskor a gyárból szereztem . Minthogy az első esztergám egy EMU 250 es volt nagyon tartóst akartam ezért minden begyüjtöttem amit lehetett. A váltóban van egy kb GO 3 ból csinált spéci nyomótárcsa ( első ránézésre egy nyomcsapágytányérnak néz ki csak nem fut benne körbe a horony és változik a mélysége ). Egy golyót nyom vagy egy golyó nyomja . No én annak a kopására tippelek. .  
 Ha kapok egy kis időt akkor megkeresem amim van  ( nem eladó de fotót rajzot tudnék csinálni )  

4d52ifwte

Minden infó jól jön a szereléskor.
Joshua biztos örül neki és ha netán meg tudnád csinálni elektronikus formában, Csuhás kolléga felrakná a tárhelyre.
Én már átrágtam magam anno. a váltó rejtelmein, több szakival is beszélve róla és szerencsére sikrült is megcsinálni.

4d52ifwte

Igen, az a fotósorozat volt az első amit magamévá tettem. Nem beszélve egy tucat levélről amivel "boldogítottalak.":-)