Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

"A tudás nem hatalom, hanem felelősség."

Bizony, bizony!
Éppen ezért nem szabad "érdemtelenre" pazarolni az időt.

000000000

Ez valami mesekönyvből való? [#nevetes1]

zozo

Nagyon nem!  150 ország legjobbjai, fiatalok, idősebbek csaptak össze, többfordulós tudáspróbán. Japántól Amerikáig.  A feladatok összetettek, nagy volumenűek, így az emlitett gyerek egy hasonló képességű barátjával nevezett. S a vége, első helyezés!  
Tehát két egyetemista világelső lett. És magyarok a javából.  

zozo

Bocs, kicsit pontosítok, ezt a verseny Európára írták ki, csak a végén volt a San Francisco-i bemutatkozás. 5 éve volt, így csak a vége maradt meg bennem. Az érdeklődés viszont Japántól Amerikáig terjedt :) 10.000 érdeklődővel.

frkdv6dyr

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utóbbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel. (Bertrand Russell angol filozófus)

svejk

Feltennék egy szakmai kérdést, szabad???

jani300

Ideje lenne már ...

svejk

A boncolós topicból jöttem de úgy gondoltam itt több világot látott ember van.

Vagyon ez az alábbi képen látható patron. Hasonlókat, hasonló elvűeket esztergáknál is szoktak alkalmazni, csak általában nagyobbakat. Ez valamilyen ipari szabvány.

A kérdésem az, hogy a megjelölt hátsó átmérős résznek "paszentosnak" kell lennie a fogadó tengelyben?  
Én úgy gondolom igen, ha már köszörülték.

Ez a patron egy olyan tengelyben volt amelyiknek ez a belső fogadó része 6,47 mm-es átmérőjű (mérőgéppel lett megmérve, állítólag 2 század ovalitás van benne)

Szabályos lehet ez így?  
Nekem gyanús hogy nem belevaló a patron.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/patron%2011.JPG" border=0>

svejk

A márkajelzést esetleg ismeri valaki?
Egy "S" vagy "5"-ben egy kisebb "v" betű.

zozo

Száz % hogy a végének illeszkednie kellene, tehát nem oda való

svejk

Megnyugtató, de egyben bosszantó a válasz. Köszönöm!

De vajon ehhez a 6,47-es furathoz milyen átmérő kalffolna?  
Tételezzük fel hogy kissé kopott, akkor sem hinném hogy svájciak A.S. szabvány szerint készítették volna...

svejk

Mondjuk a mérést nem én végeztem...
Mint tudjuk ma már nem lehet senkinek sem hinni...  
De hogy miért nincs nekem egy köszörül 6,5 mm-es rudam!?

svejk

Ugye ha 6-os patronnal használták elképzelhető, hogy már a felület kissé dzsuvás, hiszen sosem ért hozzá a patron, de sajnos az én szemem ezt már nem tudja megállapítani a 6-os furaton benézve.

Meg kell várnom sasszermű Varga Laci komát hogy tekintsen be a lukamon :)))

zozo

Köszörült a furat is? (persze lehet, nem látni le az aljára) 1/4-esnek szánták volna és kikopott? Ha passzolna bele egy köszörült tüske, akkor mégsem kopás. (kopástól lenne kis kúpossága)
6,5-ös patron meg örökre beleszorult volna.

zozo

Míg írok (sörözgetek) addig százat írsz.
Egy új 6.5-ös fúrószár mennyire jó bele?