Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

De neked a 400-500 W-os motorhoz még a 400W-os 380/220V-os leválasztó trafó is elég lenne(bár ilyen ritkábban bukkan fel), mivel úgysem járatod 100%-on folyamatosan a gépet.

Ezzel még a biztonságot is növelnéd

000000000

vagy marad egyfázis + segédfázis üzemi kondival -a kondi ára, és kapacitása számíthat, 1000Vra?

(trafó ujonnan 8e Ft)

HJózsi

Úgy látom egy Dávid esztergád van ... Én is ezzel kezdtem, még megvan, lassan eladó sorba kerül (csak a helyet foglalja).
De amiért írok, én egy Altivar 230V 0,75 kW-os modellel hajtottam először, minden kapcsoló maradt és nem volt probléma kapcsolgatáskor, igaz ritkán váltottam velük, mert készítettem egy kis kezelő dobozt kapcsolókkal potival.
230V-ról viszont a teljesítmény igencsak karcsúsodott. Később, költözés után már volt 380V, kapott egy 1,5kW-os szintén Altivar frekiváltót, na így már nem lehetett lefogni a tokmányt. Tapasztalatom szerint 80Hz-nél feljebb nem érdemes vinni a frekit, ill 25Hz alá sem huzamosan, mert akkor a hűtés lecsökken. Forgásirány váltásra én a frekiváltót használtam,
elég meggyőzően fékezi le a tokmányt, mintha szervó lenne! :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/DAVID_34.JPG" border=0>

jani300

A viszonylag újabb ipari fázisjavító kondik már nem olajosak . Apró 400v üzemre tervezett kisebb kondik vannak benne . Ebből ehet olcsón "bányászni". Én még a régi olajosakat használtam , 3fázist csinálni .

000000000

Oksa semmi gond!

svejk

Másodjára sem értem a kérdést. :(

000000000

Arra próbáltam célozni, hogy egy fázistekercsre kötök 220V a hálózatról, a másikra fázistoló kondin keresztül... olcsóbb-e, vagy gyengébb megoldás-e

000000000

Hát, az enyém új, szürke, és 20-25 éve nem használtam... a 3f miatt   :)

svejk

Egy 30 uF-os üzemi kondi úgy 2000 Ft lehet.

De mitől kérdezed, hogy gyengébb-e?
Az eredeti 3 x380V-os, vagy a vele egyenértékű frekiváltós megoldástól sokkal, hiszen ezt a motort nem tudod megbontás nélkül 230V-osra kötni.

000000000

a 220 V-os frekiváltótól, ami már megvan..

svejk

Ahhoz képest kb. a 60%-a lesz, és az irányváltás is macerás kondis módban.
De ugye még fa mostani frekiváltóval sem működik most. :(

Ha egyáltalán nem akarsz már rá többet költeni akkor a http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1168536115#TOP#31282" TARGET=_fnew>#31282-ben leírt megoldás.
Fog jobban is pörögni mint a 900/450, csak felette elkezd csökkenne a nyomaték.

jani300

Az egyfázisú kondoisnál , 220 frekiváltó mindenben jobb , kivéve az ára .
A az osztófejet meg elcsesztem , Svejk -nek akartam foglalni :)) Az adok kapok ban , de ez rossz vicc , kéretik nem reagálni !!

000000000

Igaz, az irányváltás... a kondit kellene átkapcsolgatni...

Na, mégegyszer nekiugrok a fr.váltónak, vajon miért cirimpol... zárlat lehet vagy ilyesmi... kipróbálom egy egyszerűmezei 3f motorral...
DELTÁBAN?

svejk

Igen deltában.
De akitől vetted mit mondott mire van állítva?

Kicsit olvass már bele a gépkönyvébe, nem ördögi dolgok ezek, még én is meg szoktam érteni.

svejk

Az egyébként nem inkább valami nagyobbacska szerszámköszörűnek az alkatrésze?