Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Eddig egy embert ismerek, aki nem tanulta meg a programozását, az a Varga Laci.  
Persze csak azért nem, mert tudja, hogy úgy is beállítom Neki. :)
De genyó vagyok és mindig ötszörös visszasegítést kérek.  
És az még semmi hogy kérem, meg is kapom [#worship]

jani300

Az is lehetne, de szerintem nem . Mindha láttam volna már ilyesmi szerszámmaró tartozékot . A leszerelt vas megy szerintem a vízszintes asztal helyére . De a tévedés jogát mindenképp fenntartom . Ha jól emlékszem én még a postát is megúsztam volna . De  valószínűleg hamarosan kiderül mire is való :)

Csuhás

Alighanem TOS osztófej. Itt az egyik képen szerintem ilyen látszik:

http://www.lathes.co.uk/tosfn40/page2.html" TARGET=_fnew>TOS

jani300

svejk

Az lesz az és a "darab vas" segítségével szinte bármilyen szögbe állítható.

Ha ezt meglátja  Varga Laci sírva fakad. :(

Ha valami csoda folytán én vehetem meg akkor becsszóra átadom neki.

000000000

Itt vettem a fórumon, az eladó "felprogramozta",
a gépkönyv egyoldalas táblázat, nem ismerem a "programnyelvét" vagyis a betűkódokat...

bár ha a fenti bejegyzést nézem, ha Debrecenben jársz a talin, hátha rá tudlak venni... vagy valamelyik zsibis fórumlakóval cserélni...
klasszikusan, mint az oroszok: mozdonyt-vodkára

jani300

Nem esztergálás , de amint látom van itt több "egyfázisú" kolléga  . Lett egy ötletem amit még nem próbáltam . A Dahlanderre pl. tipikusan . Autótrafója nem mindenkinek van .  De műszaki lévén 24 vagy 42 voltos trafó szinte biztos .Ha bekötöm autótrafónak mondjuk a 42 voltos trafót , lesz kb 272 voltom .Két egyforma trafóval akár  
314 volt . A feszültség emelésével csökkentésével nem egyenes arányban változik a teljesítmény (UxI) .Elvileg 272 volt egyfázisról jóval nagyobb teljesítmény lesz mint 230 voltról . Azért ez még egyfázis ,és nagyobb feszültségű kondenzátorok kellenek . Deltába kötött motorhoz NEM szabad használni ! Talán néhányan értik ,amit össze bénáztam .

000000000

tehát a frváltó kimenetére fázisonként egy autótrafó?
ha kbszinusz lenne a kimenet, jó lehet, bár a terhelés (motor) amúgy is induktív

jani300

Nem ! Frekiváltó nélkül ! Sima emelt feszültségű egyfázisú üzem .  Én arra gondoltam . Amit írsz az sem rossz elvileg , ha bírja a frekiváltó a trafókat.

svejk

Eh... minden valamire való zsiben van dögivel 380/220-24v-os 400 W-os tarfó. Nem kell semmit kötözgetni, és még a 24V-os részt is lehet segédtápegységnak használni valahova.

000000000

:( az én frváltóm 200-220V be, 220Vki

jani300

Géplámpa .:)
Attól még megpróbálhatom ? :))
Hát ha tényleg van ,nincs értelme valóban .Raktam tegnap képet a bénába , egy léptető vezérlőről . Ránéznél ha beállok a sorba harmadiknak ? :)

ANTAL GÁBOR

Olvasgatom ezt a dahlanderes frekiváltós dolgot . Összefoglalom és kérem az illetékeset hogy javítsanak ki ha félreértettem valamit . Tehát a cél : dahlander motor korrekt működtetése 1F ( 230V os hálózatról ).  A dahlandernek kell a 400 V tehát olyan frekiváltó kell aminek a kimenete ezt szolgáltatja. Ha a betápnál megemeljük a feszültséget ( Autótrafó ,duplázás stb ) akkor megoldható a dolog , persze a frekiváltó IGBjének és a közbenső egyenáramú kör kondiainak is el kell viselni az emelt feszültséget  Az 1f frekiváltókban 450 V os kondi van tehát max 319 Veff bemenővel  ( én nem mernék 300 Veff fölé menni ) lehet operálni   Én még egy másik gondot is látok mert a programozásban 255 V szokott a maximális kimenőfesz lenni . Vagyis ezen okfejtés alapján  400 V os megtáplálású frekiváltóra van szükségünk. Azok mind 3F ek  Azokban a közbenső egyenáramú kör kondija  min 2*350 = 700 V os( vagy nagyobb ) és a programozás is Ok lehet 400 V ra is programozni. Egy gondot látok hogy ha névleges teljesítményű frekiváltót használunk akkor a kondi kapacitás kicsi lesz mert az 3F betápra tervezték. Persze a kondikapacitás növelhető mert a DC busz szinte minden típusnál hozzáférhető.     Nekem van egy V 1000 em de 3f 400 Vos betáppal . Csináltam egy szabályos előtöltőkörös duplázást ( komoly  külsö kondikkal ) és megy 230 V os betáppal .

Ja és még egy dolog : Az aszinkron motor teljesítménye a fesz négyzetével arányos  
 Tehát ha 400 V helyett csak 255re kapcsoljuk akkor a teljesítmény leesik a névleges 63,7 % ára .  Megtehetjük hogy az f/U karakterisztikát  speciálisan állítjuk be . Ha a 255 V hoz 31.8 Hz tartozik akkor a motor 31.8 Hz ig korrektül teljesít . Sajnos utána már nagyobb fesz kellene ami nincs. 50 Hz en lesz egy 63.7 % os motorunk

000000000

Ma ezt az infót kaptam:Kis eszterga géphez nem jó a váltólapkás kés!
Miért?