Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha egy fazisbol 3 fazis,akkor az elvileg megoldja a problemat! Ilyenkor van teljesitmeny eses? Es mennyi egy freki valto? Inkabb ugy kerdezem megeri ? Vagy jobb ha az ember 220 ast vesz?

ANTAL GÁBOR

Sokszor ment de mindíg vannak újak :  A frekiváltóval egy fázisból elő lehet állítani a 3 fázist . Az egy fázisra szerkesztett aszinkron motorokat  ( üzemi kondenzátoros , indító kondenzátoros motorokat ) nem lehet ( nem ajánlott) frekiváltóra kötni mert azoknak a tekercselése 2 fázisú ( főfázis, segédfázis )  

Ha a gépen szabályos 3f motor van és nem áll a rendelkezésre 3f akkor jöhet a frekiváltó. A frekiváltót rá kell kötni az 1f ( 230V os)hálózatra és az abból csinál 3 fázist    Ilyen esetben  (230 V os megtáplálás esetén )a motort deltába kell kötni. A megoldás teljes értékű  . Névleges frekvencián névleges tengelyteljesítményt szolgáltat a motor.  Ha kihasználjuk a frekiváltó azon tulajdonságát hogy képes a motort kisebb fordulaton ( frekvencián )  is működtetni akkor a motor teljesítménye arányosan csökkenni fog.  
 ( P = M* omega )   M = konstans . Tehát a motor nyomatéka állandó marad . Ebből egyenesen következik hogy a frekiváltó nem helyettesíti az áttételt ( szij, fogaskerék stb )  Köznapi szóhasználattal fele fordulaton nem lesz kétszer " erősebb " a motor   A frekiváltók ára a neten elérhető . Olcsók a Delta típusok de a kicsiknél úgy emlékszem nincs fékchopper

000000000

Igen nekem ez uj tema! Koszi a segitseget! De ahogy az arakat nezem lehet olcsobb motort cserelni,ha veletlen 380 as a gep!

fakukac

Szia!
Annyi időm volt csak, hogy telibe gitteljem a vázat.
Csütörtökön be kell állni az autóknak a showra, és még kettő van, amit addigra be kell fejeznem...
Szóval most sajnos nem volt időm a géppel foglalkozni.[#sir]

vjanos

Lehet hogy olcsóbb, de továbbra is szíjakat kell pakolnod a potméteres fokozatmentes fordulatszám állítás helyett.
Összehasonlíthatatlanul jobb az utóbbi :)

Elő szokott itt az adóvevőben fordulni elérhető árú frekvenciaváltó.

A motort a gyári 50Hz-nél magasabb frekvenciával is lehet hajtani, ekkor arányosan nagyobb fordulatot ad. Nagyobb sebességtartományt tudsz értelmesen átfogni egy adott szíj áttételen.

Az én gépemen fent maradt a szíjas áttétel rendszer, de a legnagyobb lassításon van már régóta. De ha kell 120Hz-ig fel tudom tekerni a motort.

000000000

B.Zoltán

Az universal 3-nak 550w 3f motorja van deltába kötve .Van benne üzemi kondi és inditó kondi is, de csak egyszer hallottam, hogy azzal indult.Az üzemi kondival is biztonságosan elindul.

Nincs nagy tehetetlensége (ellentétbe az asis esztergával) igy a menetvágáskor szerencsére lehet irányt váltani és nem megy ugyan abba az irányba irányváltás ellenére.
Az igazi megoldás a 3f, főleg nagyobb motoroknál.

B.Zoltán

Elnézést kimaradt, hogy 230volt-ra 1f-re kötve.

000000000

szia. te nem adod el valamelyik géped?

B.Zoltán

Hát a szivemhez nőttek nagyon.Egyenlőre nem.

000000000

000000000

[#rinya][#rinya]

6rk75uezn

Akkor van meló rendesen,majd észre veszem itt a fórumon ha lesz egy kis időd azzal is foglalkozni![#eljen]

6rk75uezn

Frekizgetés közben kérdeznék én is egy két alap dolgot,mivel én nem tanultam soha esztergályosnak,tegnap felkerült a motor a kis kecskelábas gépre és kipróbáltam egy két csödarabbal (átmérőzés,oldalazás),nagyon nem tetszik valami,kb egy 100-120 milkás darab 1"-os csövet fogtam be próbára,(kés:forrasztott lapkás    

6rk75uezn

egyenes kés),nem én köszörültem,illetve ha köszörülöm is tartom minden egyes szögét.Szóval fogást veszek kéziszánnal elkezdek menni befelé,ha haladok semmi gond de megállásnál belehúz egy mélyebb csikot,innen következtettem hogy vagy az anyag enged ennyit (megtámasztás nélkül) vagy pedig a főorsó kúpcsapágyára kell ráhúzni.Óra fel,tokmányra a tapintót majd egy hosszabb 20-as anyag-al megmozgattam a főorsót,5-6 századot mutatott az óra szóval szerintem főorsóval semmi baj,csak lehet a tudatlanságom hogy egy ilyen csődarabot illig megtámasztani.