Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

800 as fordulaton 60 átmérőnél füstölnie kellett a forgácsnak rendesen . Keri például azért csodákat tud művelni a ceruza hegyezőjén .

6rk75uezn

Persze hogy nem,csak tanácsokat adsz,amit szivesen fogadok itt mindenkitől.Ez a cső darab csak a kezembe akadt és csakis próbaképp került befogásra.

000000000

Avidiahoz ket ko kell! Az egyikkel le nagyolod,kialakitod,amasikkal sol kis fogasbol ki koszorulod! A durva kovel nagyolod,a fimommal csiszolod keszre,de huteni is kell!

000000000

Az elso fogasnak akkoranak kell lenni,hogy szabalyosan forgacsoljon,ne karcolgassa! Ha csak karcolgatja mert pl csale az anyag,az hamar kiveri a kes elet,hegyet! Huteni,kenni,azt had menjen! De mondjuk a cso nm a legjobb proba db.

sufnituning

Az elso fogas had menjen mondjuk, ne karcolgassa, mert pl csale hamar kiveri a hegyet.

Csaje kezdek mán rosszul lenni![#csodalk][#csodalk][#csodalk]

000000000

Heeee? mobilon nincs ékezet! Bocs! CSÁLÉ!

000000000

keri

A Rapid kés az a gyorsacél, betét edzhető kés azaz a HSS anyag.
Vidia az a keményfém, wolframkarbid v. karbid lapkás, forrasztott lapkás, cserélhető lapkás kés.
Ezeket nagyon ne is köszörülgesd.
Hobby viszonylatban ha nem töröd el, akkor örök életű. Ezért is szeretik a hobbysták, mert nem kell köszörülgetni, ha meg sérül csak fordítanak egyet a lapkán.
Keményebb acélokhoz én is szeretem, de réz, aluhoz jobb a HSS polírozva, és jó hegyes élszöget köszörülve. Ez bár jobban kopik, nem terheli a gyenge ceruzahegyezőt, mivel minimális a forgácsolási erő.

Még jó köszörű sem feltétlenül kell, bár megkönnyíti a dolgokat. Én egy flexel és dremmellel szoktam köszörülgetni, meg polírozni.

Vidiához szürke szilicium karbid vagy gyémánt köszörű kell, ha mégis erre adod a fejed.

keri

Ja, bocs, látom te is írtad a szilicium karbidot, meg gyémántot....érdekes, nekem szürke, de nyilván ez csak a festéktől függ.

keri

Na közben néztem a felületet is, ez valami hulladék perlites lágy acél. Ezeket nekem sem sikerült esztergálni rendesen.

keri

A "kobalt" az a HSS-G v. HSS-Co
Az is gyorsacél, csak kobalttal ötvözték.
Ötvözött acélokhoz jó, de a többi anyag sem sértődik meg.

000000000

Igen,az anyag sem mindegy! ha sima vas,ahhoz egy jol megélezett sima vidia kés elég.Joó fordulat,előtolás,kenés.

keri

Azért mert a legtöbb mai esztergakés valóban kobaltos, legalább is én nem kaptam mást. Sima HSS-t a Praktikerben kapsz.

000000000

Esetleg nem tudod hol kapni kobaltos gyorsacél kést? és az ára?

keri

Attól függ mit hívsz cirógatásnak. Nekem viszi a 60-as alut 0,5-es fogással.
Acélnál 0,2mm-es fogásnál többet nem szoktam venni, bár nem is nagyon esztergáltam még 60-as acélt.
Nyomaték van a gépben ami kell ide, alacsony fordulaton meg be sem remeg általában.