Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

ujra kell élezni,szép egyenesre! és egy szlép holkert bele.(forgácstörőt)

6rk75uezn

Igen,és igy már csak úgy köszörülhető meg hogy az él lejebb fog kerülni,mivel az előző él behaladt a fogácstörő árokba.Jól mondom?

000000000

figyu
a tetejét huzd le egyenesbe! ugy hogy az eleje kissé felfelé hegyesen áljon! de elöbb egyenesre,laposan! aztán mikor körben meg vagy a holkert,de vigyázz,ne hogy mellé szaladjon a kő! mert haza vágja az élét!az egészet ujra kell huzni...felül is!

ANTAL GÁBOR

kár hogy Laslie nem néz gyakran ide. Nekem nem tetszik a késed .  Ha csak gyakorolsz akkor csinálj egy éles gyorsacél kést és azzal gyakorolj. Igen fontos hogy legyen emulzió szivattyúd. Így is úgy is fog kelleni tehát erre koncentrálj . Akkor fogsz tudni normálisan esztergálni ha megtanulsz kést köszörülni. Tudom az ellenvetést : a mai korszerű gépek váltólapkás késeihez nem kell tudni köszörülni. Csak egy a bökkenő hogy ahhoz komolyan csapágyazott pontos és erős gépek kellenek .  ( pl kis fogással nem lesz jó a felület a váltólapkás késsel )

000000000

ez is igaz,kenni,hűteni kell! az alap! ha nincs szivattyu,logass az anyag főlé egy flakont szurd ki a kupakot,azt hadd csepegjen. de mindenképp éles kés kell,jol meg köszörülve,jó élszögekkel.

000000000

ja,,bocs..-laacika..nak irtam!

000000000

Ha a kés homloklapja magasabban van, mint a vágóél, ez önmagában nem probléma! Akadnak váltólapkás kések, amiket direkt így készítik.
Ez lesz a forgácstörő.
Lényegében az esztergálás a késköszörülésnél kezdődik.
Az indítókapcsolót bárki le tudja nyomni. [#nevetes1]
De ha az illető nincsen tisztában a forgácsoló szerszámon található szögek szerepével, akkor csak vakon tapogatózik.

000000000

000000000

DE ahhoz kell egy jó köszörü,jól felszabályozva,és a késekhez való kövel! nem árt polirozni,fenni is,,régen nálunk volt egy nagy köszörü amin volt egy 70cm átmérőjű korong,ami fenőkő volt. a vidiát borotvára lehetett fenni..

svejk

Ahogy Szegelgetek is írta, az 5-6 század bazi sok főorsólógásnak.

Az alábbi kép az E2N eszterga karbantartási utasításából való.  
5 ezred!! a megengedett lógás a képen látható mérési elrendezésben.
(a fiatalurak kedvéért, 1kp~1kg)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/E2N_csap%e1gyl%f3g%e1s.JPG" border=0>

000000000

igen,ha lógás van,az gáz. az alap hogy nem lóghat semmi

6rk75uezn

Köszi mindenkinek hogy próbált segiteni,arra jutottam hogy egyenlőre a rapid (vidiás) késeket nem nekem talállták ki,mivel nem tudom megköszörülni rendese szörke kövel,pirossal meg pláne.Kipatog az élnél és az úgy már nem él,főleg a P10-es késeknél.Ha jól tudom ehhez minimum a zöld szilicium karbid kő kellene vagy gyémánt tárcsa.Mivel ez egyenlőre nincs igy tovább játszadoztam gyosacéllal,mivel azt rendesen meg tudom köszörülni igy máris javult a felület,hűtéssel még tovább javult de szerintem lesz ez még jobb is.A képen egy 2"-os cső darabot szedtem meg 800-as fordulaton,pofa felőli rész-rapidkés,középen pedig gyorsacélkés,a csúcs felőli pedig ugyancsak gyorsacél csak 500-as fordulat és nagyobb fogásmélység.

6rk75uezn

A főorsómat pedig szét kell szednem ha azt mondjátok sok az 5 század,pedig a tokmány felőli rész kúpcsapágyas és rá van állitva rendesen,10-15 perc után langyos.Nem tudom mi okozhatja ezt a lógást.[#fejvakaras][#conf]

jani300

Szerintem a rapid a gyorsacél .  De majd kiderül .

jani300

Tapasztalt esztergályos ismerősöm tanácsolta , hogy nekem jók a gyorsacél kések :) Nem tudom milyen géped van , de tanulni jók a gyorsacél kések .