Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

PSoft

Akkor,a "kobalt"...az melyik?:)

jani300

? :)  Próbáltam rákeresni a rapidra de minden balfékséget dobott , de ezt nem .
Elbizonytalanodtam , de akkor is ez az első gondolatom és lesz ami lesz :)

6rk75uezn

Bocsánat rosszul irtam,Rapid =gyorsacél vagy HSS.

PSoft

Valószínű,hogy mindenkinek igaza van.:)

Rapid =gyorsacél,vagy HSS =cobalt.
A cobalt elnevezés,a cobalt tartalma miatt.

"és lesz ami lesz":))

jani300

Evvel viszont most megfogtál . A cobalt nekem egyáltalán nem ugrik be . A rapid vagy gyorsacél erősen ötvözött acél  , elvileg önedző . Az összetételébe , után olvasás nélkül ,semmikép nem mennék bele  :)

2nbj3n5m

Rapid /vidiás/..... Kék külömböző fém.A rapid kést csak piros finomszencséjű kövön kell köszörülni.A szürkekő a keményfém késekre jó.
VIDIA / az egy márkanév /

PSoft

Biztos,hogy az egyik ötvözője a cobalt.

Fater,42 évig állt aktívan a gép mellett.(ma már inkább,csak passzívan):)
Ő hívta(hívja) ezeket a "hasábokat" kobalt késnek.
valamit,csak tudhat az Öreg.:))

PSoft

A VIDIA tényleg márkanév.

Maga a szó,a gyémánthoz hasonlítja ezt az ötvözetet.
Kemény...."mint a gyémánt" valami ilyesmi a lényege....ha jól tudom.:)

jani300

Bevallom puskáztam :)
Nincs minden gyorsacélban cobalt , csak egy részükben . "Vi diamant" vagy valami hasonló , erről mindig a már akkor sem fiatal ,technológia tanárom jut eszembe .

6rk75uezn

Oké köszi jankó,főorsó lógásra valami tipp?

jani300

Újra elolvastam mit is írtál . A 800 as fordulat az már elég nagy . Egy ean gépen például 736 a legnagyobb fordulat percenként . Az átmérő 60mm is már nagyobb átmérőnek számít hobbiban . Valószínűleg nagy a vágósebesség , gyorsacélhoz és a gépedhez is . Nagyolni kisebb fordulattal ,nagyobb fogással és kis előtolással próbáld meg .Ha nem remeg növelheted az előtolást . Gondolom a 60 as cső sem megy át a főorsódon ,a befogással is lehetnek problémák ,ha nincs elég mélyen a tokmányban a cső .

jani300

Támaszd meg csúccsal .

6rk75uezn

Igen,én is elég soknak találloma 800-as fordulatot főleg 60mm-es átmérőnél,20-30milinél lehet oké,de ebben az esetben azért próbáltam ki nagyobb fordulattal is hogy felületbeli különbségben mit hoz.
Idézlek " Valószínűleg nagy a vágósebesség , gyorsacélhoz és a gépedhez is"
akkor bele se merek gondolni hogy mit lehet kezdeni egy kis kinai géppel,azzal csak cirógatni lehet az anyagot.
Vagy csak most kezdem megérteni hogy mit miért hivnak ceruzahegyezőnek?Persze minden csak viszonyitás kérdése.

jani300

Normál pofával , belülről fogtad meg a csövet .  Nagyobb fogásnál könnyen kiugorhat . Biztosabb ha csinálsz bele dugót , és csúccsal kitámasztod . Evvel a befogással csak kapirgálni lehet .
Remélem nem sértettelek meg ,az én kevés tapasztalatommal ezeket tudom tanácsolni .

6rk75uezn

Na de azért 37kg-os gépsúlyal (Einhell BT-ML 300),ezért mondta nekem egy ismerősöm hogy az eszterga 700kg-nál kezdődik.[#lookaround]