Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

"Amelyik gépen vonóorsó van, és ütközőnek megy, megáll az előtolás?"

Igen megáll, de nem biztos hogy káros következmények nélkül.
A vonóorsó megléte nem biztosíték arra hogy "büntetlenül" használható az ütköző..

Úgy van ahogy Te gondolod, az adott gép lakatszekrényének a szerkezeti kialakítása határozza meg hogy, melyik old le és melyik nem.

jani300

Ne gondolj rosszra csak huzakodtunk egy ici-picit .

ANTAL GÁBOR

olvasgatás után egy kis kiegészítés : Ipari gépek példáját fogom fölhozni  Általában két orsót használunk .Az előtoláshoz az olcsó vonóorsót , a menethez pedig a kímélendő vezérorsót . A vonóorsónak a lakatszerényben olyan a hajtása hogy ha egy  nyomatéknál a hajtás megszűnik. Ezért ha ráfuttatjuk a szánt az ütközőre akkor az előtolás megszűnik . A menetvágásnál nem használunk ütközőt . Az általános esetben a lakat viszi a szánt és a főorsó forgásirányának megfordításával fordítjuk meg az menet előtolásának irányát.   Vannak olyan gépek (Tos  SV18) aminél nem kell reverzálni mert a vezérorsó kikuplungolható és  a vezérorsó irányváltása után ( szinkron ) visszakuplungolható .  A tokmány pedig csak forog , forog .   Ha CNC ben gondolkodunk akkor a legegyszerűbb a teljes CNC . Ilyenkor megy a hosszán majd megáll és ellenkező irányban visszatér ( természetesen a keresztszán is kiveszi a kést a beállított biztonsági távolságra. ) Lehet félig is CNC síteni . Ilyenkor kézi fogásvétellel megy a dolog de a hosszelőtolás CNC . A menet tövénél megáll a hosszelőtolás ( egy körkarcot csinál a kés ) majd egy külső parancsra visszatér a kezdethez . Ezt lehet MACH hal megcsinálni de  lehet egy beállított végálláskapcsoló is a jeladó Ilyenkor más program is mehet ( PL Varga I  egyedi programja a menetvágásra )  Konklúzió : ha végálláskapcsolóval menetelünk akkor egy hosszelőtolásában CNC sített hosszánra van szükségünk . A hagyományos lakatanyás vezérorsós megoldásnál elvileg megvalósítható hogy a motor forgásirány váltása a végálláskapcsolóról legyen vezérelve  de nagyobb gépnél ez elég macerás mert célszerű lenne egy lassítási szakaszt is beiktatni( lassítás , megállás , forgásirány váltás )  

ANTAL GÁBOR

hogy ha egy nyomatéknál nagyobb az igény akkor a hajtás megszűnik  ( rugóval előfeszíthető )  
Bocsi belejavítottam és a lényeg elveszett

KoLa

E3n a legjobban leoldó!keményre ütközéskor old!Állítható erő!
E400 mechanikus leold előtte csak jól kell beállítani! kézzel kell az ütközőzre tolni!és nem lehet ütköző közelben elindítani az előtolást!
E400 elektronikus, tök jó!de itt is kézzel kell az ütközőre tolni a végén, viszont közelről is lehet indítani a tolást az ütközőre!
EAN 1000 kikapcsol, és kézzel kell ütköztetni!
Mauser 1500-s keményre ütközve (állítható) kidobja az előtolást mint az E3n!
Kola kis eszterga keményre ütközve (állítható) kidobja az előtolást!:)))

A többit soroljátok még fel!

PSoft

Rosszra gondolni,á...dehogy!
Épp hogy az ellenkezőjét próbáltam én is megerősíteni!
[#wave]

ANTAL GÁBOR

Tos Sv 18  mechanikus ( rugóval klassszul szabályozható  
EE500 630 800 villamosan igen precízen leold .Nálam is működik  egy precíz mágnesesen tologatható végálláskapcsoló az EE630 as on ( maszek gyártmány , soha nem csalt meg )

B.Zoltán

Az universal 3-nál nincs lakatanya, ezért csak a motorral lehet megállítani a menetvágást,de csak a menetvágási irányt állítsa meg utána az irányváltó kapcsolóval vissza tudok menni a  menet elejéhez.Így a végállás kapcsoló semmi kényelmetlenséget nem okoz.

Az előtolást nem szoktam szétkapcsolni,mert ennél az esztergánál nehéz lenne vissza szinkronizálni, csak a motor előre-hátra kapcsolgatásával vágom a menetet.  

hostya

[#taps][#taps][#integet2]

© ANTAL GÁBORral egy időben nyomtunk entert.. :))

000000000

tehát vágja a menetet, a végén kiemelés-irányváltás,,ki az elejére,és uj fogás,,előre!

000000000

B.Zoli,ment egy email

hostya

Kérlek használd a "válasz" gombot, úgy jobban tudjuk kinek válaszolsz.

000000000

Használom,csak nem jó az egerem..DE ki irtam  hogy B.Zoli!

B.Zoltán

Remélem jól emlékszem 80-85kg. Sajnos nem találtam meg a súlyát a orosz gépkönyvében, de azt tudom ,hogy van súlya.
A teljes szélessége 40-45 cm.

000000000

esetleg a hosszát meg tudod mondani? köszi