Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Rögtön rajzolok valami Móriczkát.

000000000

Érdekes felfedezés. [#nevetes1]

Vetesi75

Közben eszembe jutott egy nagyon profi cucc:
A "GM" menethengerlő görgő.  
Köszörült menetprofil, kb. 60HRC keménység, stb.
Sajnos abban is váll nélküli a furat. :(

zozo

"A furat teljes hosszában csapágy méret. "

Csináltál te már ilyet?  
Én is szeretnék olyan gépet, ami erre képes. Nem használt/hobbi gép kategória.

s7manbs8

Látom, hogy nem belül van csapágy, kint ez is nem rossz megoldás, csak a beállítást hogy lehet ennél megoldani ?

zozo

Amúgy meg a csapágy nyilván elő van feszítve, ilyen szempontból lényegtelen a seeger gyűrű kottyanása.

s7manbs8

Ha nem jó a gép is, olyat is lehetne csinálni, hogy mindkét oldal csapágy illesztést megcsinálni betenni csapágyat, tengelyt bele és a saját csapágyán forgatva a  külsőt megesztergálni ?  Ilyennek már majd én is lassan neki kezdhetnék, ha valami tákolmánnyal is ...

zozo

és hogyan menesztenéd?

s7manbs8

Egy kis furattal az oldalában vagy ilyesmi, vagy a szélén nem is kell menet annyi hely lehet pl.

Vetesi75

Párhuzamos furatban két seeger gyűrű között hogyan feszíted elő a csapágyat? Egy seeger középül és két csapággyal közrefogva esetén, mi akadályozza a gyűrű horonyban való lógását?

s7manbs8

Sok ilyen kis hülye ötlettel meg lehet oldani sok dolgot csak agyalni kell erősen. :)

zozo

Mindkét seeger a csapágyon belül kell legyen.
Erre gondolt szegelgetek is

zozo

Vagy így csinálni:
1. Kifúr (csapágy külső átm. minusz 2mm)
2. menetet esztergál
3. csapágy fészek illesztés
4. kifog
5. külső átmérőre futtert készít
6. jó tokmányba befog
7. másik csapágy fészket esztergál

000000000

Nekem a legkisebb Sieg eszterga-maró ceruzahegyezőm van. Elég gyengécske tákolmány. Ettől függetlenül, megoldható vele.
1-2 századot a "smirgli" is levisz, ha lenne egy kis kúpossága. Ennél 50 - 60 mili hosszan még nem jelentkezik nagyon vészesen.
Neki való kés kell. Ennyi az egész.
A legvastagabb késszár, ami a furatba elfér. És persze, jól köszörülve.

Nem kell ezt a csapágy dolgot se túllihegni.

Olvastam itt olyan butaságokat, hogy a csapágyillesztés úgy megy, hogy az utolsó lépésekben századokat koptatgatnak, amíg nem jó a méret.
Ennél szerencsétlenebbül nem is lehetne csinálni.