Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Egy kis segitség a szakiktól,ki szeretném próbálni a váltólapkás késeket a kis kecskelábas gépemen,tudom hogy komolyabb nagyobb gépekhez,nagyobb fogásmélységhez és nagyobb forgácsolási sebességhez tervezték nagytöbbségüket de egyik ismerősöm szerint elég jól használható kis kinai gépen is.
Szóval szeretném kipróbálni csak annyi fajta van hogy a választásba jó lenne egy kis segitség.
Tudom nagyonsok mindentől fűgg azt hogy milyet válaszak (esztergálandó anyag,átmérő,f mélység,vágósebesség stb).
Olyasmit kellene választanom ami legközelebb áll az álltalános felhasználáshoz.
Irnék pár fajtát hátha ezek közül valaki tudna nekem ajánlani egyet-kettőt.
Böhlerit:
Tpkn2204
Cnnm190612
Snmg190612
Snmm120408
Tpkn2204
Snmg120408
Tnmg220408
Cnmg120408
Snmf120408
Cnmg120408
Tpgn160308
Tnmg160308
Snmm120408
PT320 HS1
Tnmg160408
Cnmm120408
Vagy esetleg más márka kellene (sandvik stb)?

f2znj959x

Szia,

Azt is add meg kérlek mekkora a befogható késméret a gépeden 10x10 vagy 12x12? Az álltalad felsorolt lapkák közül van olyan ami már komolyabb 25x25-ös vagy nagyobb kést igényel.

Tamás

6rk75uezn

Igen,ezt kihagytam,16x16mm-es szár fogható be a késtartóba.

btgea4nd6

Üdv, nekem vannak fogaskerekeim hozzá, holnap megnézem milyennek.

4uipkycd9

Nem akarlak siettetni, de volt egy kis időd feladni a csomagot az SMS-ben küldött címre? Nagyon köszönöm!
Zoli.

f2znj959x

Szia,
Azt hiszem azok a lapkák ami rombusz alakúak és az élhossza 19 vagy 22 mm azok túl nagyok a te késeidhez, rendszerint az első két szám az élhossz szokott lenni. Szerintem azok lehetnek jók neked amik 12-16 mm élhosszal rendelkeznek.
Mikor én válogattam lapkákat azt gondoltam végig mire is akarom ezeket a késeket használni. Oldalazás, átmérőzés, külső-belső beszúrás, alászúrás stb. Olyan lapkákat kerestem amelyikekhez több féle késforma is tartozik. Én CCMT 060402 és CMNG 070402 lapkákat használok, ehhez létezik külső és belső kés is mindegyikhez, így szinte a legtöbb otthoni munka elvégezhető velük. Nem kell nagyon sokféle lapka és késszár is /logisztika/.

Kérem a többieket korrigálják a hibákat amiket ejtettem, előre is köszönöm.

vjanos

A powerbeltnél nettó 1890 egy ilyen nyers fogaskerék, de a furatát úgy is meg tudod csinálni az esztergán :)  

Illetve van http://www.einhell.hu/index.php?option=com_contact&view=contact&id=3&Itemid=79" TARGET=_fnew>einhell szervíz itt is érdeklődhetsz.

6rk75uezn

Köszi a segitséget,igen a 19 és 22-es lapkák negyon nagyok nekem,választottam pár db 12-16-ost,tényleg nem kell sok fajta lapka mert 1db is (ha olyan) sok dologra alkalmas,mint pl:oldalazás,átmérőzés,furat.
A te első lapkát mindössze 6,45mm-es éllel rendelkezik,ezt furatesztergállásnál még jobban ki tudod használni méreténél fogva.

f2znj959x

Szia,

Nekem kis gépen volt egy SIEG c4 azt cseréltem egy EMU 160-ra ahhoz is ezek a méretű kések jók.
A 8-mm átmérőjű furatkést 10-mm furattól lehet már szépen használni. Igazán szép felületet ad.

Jó kisérletezést kívánok, sok sikert a lapkaválasztáshoz.  
Hidegen hengerelt kör vagy négyszögacélból tudsz késszárat készíteni egy kis marással és fúrással otthon is, a neten a legtöbb kés tervei is megtalálhatóak. A többi már csak rajtad múlik.

6rk75uezn

Köszi,melegen hengerelt nem jó?Igen én akarom a kés szárakat hozzá csinálni.

6rk75uezn

A válasz gombot lefelejtettem,gondolom a melegen hengerelt lágyabb,nincs olyan tartása.

000000000

Túl van misztifikálva ez a késszár dolog!
Én sima 10-es kazánlemezből vágtam csíkokat,elejébe menetet fúrtam,és felfogattam rá a lapkát. Ennyi. És működik,nem forog el a lapka! Természetesen 4 mm-es fogáshoz már ez a megoldás alkalmatlan! De kis géphez tökéletes!
Nem kell megvenni a 6000 ft.os késszárakat váltólapkához...

000000000

Még valami: Símán állóra fékezem vele a 900W-os motort nagyobb fogással:) És a 10-es kazánlemez még kilógatva is bírja a strapát.  Meglepődnék ha elgörbülne...

Vetesi75

Nem akarlak elkeseríteni, de az általad említettek közül szerintem egyik sem alkalmas arra a gépre.
Próbára a "pozitív" főalak-csoportból, a finom és közepesen finom megmunkáláshoz való, P20/P30 körüli minőségű, 0,4-es (0,2-es) csúcssugarúak közül választanék.  
A használhatóságot ilyen erősen kompromisszumos helyen (mint nálam az E1N-nen is) elsősorban a vágóél (szűk értelemben), ill. forgácstörő kialakítása szabja meg. (Ami sajnos egyik típushoz sem lett oda írva...)
Pl. itt egy gyártó a sok közül - ha őket választanám, akkor acélhoz első körben a "HFP" forgácstörővel rendelkezők között nézelődnék. http://www.tigertools.hu/portal/downloads/Korloy/Pozitiv_forgacstorok_2013_.pdf

KoLa

Vagy! egy ilyen "kicsi, kecskelábas géphez"!
Meg kell tanulni kést köszörülni![#nevetes1]