Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fakukac

Szia János!
Bontod már a géped?
A gyári kapcsolóid nincsenek meg véletlenül?
(irányváltó, és dahlander)

jani300

Nem a féktárcsa szabályozó gép adja a jobb minőséget szerintem . Szerintem az egy autószerelő műhelybe való gép , nem forgácsoló szakemberek dolgoznak rajta . Remélem nem tévedek :(

jani300

Szia ! Nem voltak meg a kapcsolói , úgy emlékszem .

fakukac

[#szomoru1][#sir]azért köszönöm! [#worship][#wink]

ywrxkjjky

Nem kötözködni akartam!Megtaláltam,október elején volt! :)

jani300

Egyáltalán nem rád gondoltam a kötözködéssel .
Érdeklődtél , nincs avval baj :)

jani300

crosspisti 2013.09.30 10:42:44 ˆ          11252 , én erre a hozzászólásra gondoltam .
Szerintem nincs mit hozzátenni .

ywrxkjjky

Igen!Köszönöm!

nah5a9frh

Tökéletes lenne a megoldás,ha csak "hősszúnyakú" tárcsa létezne,de manapság a féktárcsák döntő többsége nem ilyen.A rövid és az agyazott tárcsákat nem lehet így esztergálni, mert a tárcsa dolgozórésze és a tokmánypofa között olyan kicsi a hely hogy a kívánt technológiának nem megfelelő késszár keresztmetszetet kellene alkalmazni, és ez nagymértékben rontja a felületi minőséget(berezonál).A másik probléma: A szerelésnél (nem megbántani akarom a szerelőket) nem jön le a tárcsa a kerékagyról és ezt a sarkot szokták kalapáccsal szétverni, ami megnehezíti a pontos felfogatást.

7cim5mm0

A féktárcsa szabályozáshoz néhány gondolat:
- megfogás: mindenképpen furatbázisú megfogást kell alkalmazni (az illesztő furatnál kell megfogni), a féktárcsa belső (agyhoz csatlakozó) sík felületét kell bázisfelületnek tekinteni. A tárcsa ütése ehhez a felülethez képest számít, természetesen tengelyirányú ütésre gondolok.
A megfogás történhet feszítőtüskével, vagy illesztett csapra történő felszereléssel. Az utóbbi menesztés, és rögzítés szempontjából is egyszerűbb, csak sok cserélhető betéthüvely kell hozzá a különböző  központosító furat átmérőkhöz. A fétárcsa tengelyirányú helyzetét központi anyával (a felfogó csap végén lévő menettel)lehet rögzíteni. Ez a sík bázisfelületre való felfekvést is elősegíti, mert arra szorítjuk rá a tárcsát.
A tokmányban történő megfogás nem jó, mert bár ha megfelelően történik, akkor ütésmentes lehet a végeredmény, de a megmunkálás közbeni elmozdulás veszélye igen nagy, emiatt nem javasolnám. A megfelelő beállítása is körülményes.
- menesztés: Mindkét megfogási módszerhez kell egy menesztőtárcsa, célszerűen a járatos kerékcsavar furatok osztóköreinek megfelelően menetes furatokkal. Feszítőtüskés megfogásnál a menesztő csavar szorítja a féktárcsát a menesztőtárcsa síkjához. A menesztéshez önmagában elég egy csavar, ami a féktárcsa kerékcsavar furatán keresztül forgatja azt. A menesztőtárcsa mérete a féktárcsa agy belső méretéhez igazítandó, hogy az agyban elférjen. A csavar helyett a gyorsabb csere érdekében menesztőcsapot is lehet használni tüske esetén.
A tárcsa mindkét oldalát egy felfogásban, fordítás nélkül kell megmunkálni!
A felfogó tüske végét csúccsal meg kell támasztani munka közben!
A fenti megoldással egyszerűen sok állítgatás nélküli pontos munkát lehet végezni.
Igaz, egy célszerszám szükséges hozzá, de tokmányban történő megfogásnál a sok állítgatással több idő megy el, mint ameddig a szerszámot megcsinálja az ember.
Még egy fontos dolog, a szerszám a főorsó belső kúpjába szerelendő, nem a tokmányban kell megfogni.

000000000

Igen, hát a gyári szabályozókba is úgy lehet felfogni a szabályozandó dobot, tárcsát, ahogy az majd üzemi körülmények között fog megtörténni.
Tokmányba, igen macerás ezt megoldani.
De hát, itt több "született esztergályos" ezt sokkal jobban tudja. [#nevetes1]

jani300

Ő fékdobot szabályoz :)

jani300

Pont a féktárcsa az ami nem kényes a tengelyirányú ütésre . Sorozatgyártásnál mind igaz amit írtál .
Ezek egyedi munkák , szinte nincs soha két egyforma egymás után . A legtöbben ,mint én is , azt szeretik ha meg lehet várni míg elkészül . Ha aznap nem készül el , akkor elszórakozhatok vele magam is :)

jani300

Ehhez max annyit tudok hozzátenni , hogy néha még melegíteni is kell .