Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Az se baj ha van több eszterga, akkor egyikbe befogva egy futter vagy egyéb segédeszköz, a másikon meg egyéb megmunkálás hogy ne kelljen cserélni semmit emiatt.

000000000

s7manbs8

Itt meg az egész hossz csak 23.

Vetesi75

Pici ábrán van excenteres perselyecske. :) Beállítani macerás, az tény.  
Megmunkáláshoz az oldallemezeket össze kell fogni szendvicsbe. előfur, a fedeleket lebontva süllyeszt/felfur, a középlemezeket felfur, dörzsáraz. Aprósághoz, görgőhöz elég a ceruzahegyező. Tehát nem igényel különösebb űrtechnikát.

KoLa

Lehet hogy nem jól értelmezem, de ide nem menet, hanem beszúrások kellenek!  a menetemelkedéshez illeszkedően! ha ezt, az elektron görgős anyájára írtad!

s7manbs8

Ilyen görgőre nem írtál már kódot ami megcsinálná ?

KoLa

Na persze nem kell betojni! a pontatlanság csak növeli az előfeszítést!
A csapágy illesztésnek az a módja amiről írsz csak sorozatgyártásban működik! de ott is lehet hogy századonként találjuk meg a beállítást, az első pár darabon!  
Ha otthon egyet, vagy kettőt akarsz készíteni a ceruzahegyeződön! akkor csak a századonkénti ráközelítést ajánlom , persze ha jól élezted meg a késed!
Mert ha adsz neki 2 századot és ugyanannyi marad! utána már ...rizikó ráengedni még egyet mert lehet hogy sok lesz![#nevetes1]

zozo

Persze-persze beszúrások, csak elírtam.
Ha menet lenne, nem haladna az orsó :)

KoLa

Nekem szólsz barátom?

000000000

Nekem még eddig működött az, hogy vettem egy milkós fogást (ami valójában 0.5 mm fogásmélység, akkor az annyit is visz).
Akár az utolsó előtti fogásnál is tudom ellenőrizni.
Van mondjuk, 2.15 furatban.
Nóniusz szerint veszek 1.15 öt. Ha kerek 1 mm maradt, bizakodhatok, hogy a következő fogással sem fogok mellé.
Veszem egy kicsit szűkebbre. Ha marad 1 - 2 század, akkor jöhet a "smirgli".

000000000

Ennél a ceruzahegyezőnél tényleg nem lehet panasz a pontosságra.
Feltétele persze, hogy "jól legyen olajozva".
Két feszítőléc van benne. (nincsen kis szán)
Ezekkel a holtjáték minimalizálva.
Mert ugye, abszolút érték a valóságban nem nagyon van.

Szóval, ne nagyon lötyögjön rajta semmi. De hát, ez más gépeknél is követelmény.

ywrxkjjky

Hogyan tudnám ellenőrizni,hogy menyire kopott az ágy illetve a szegnyereg pontosságát?

s7manbs8

Nyomtam pedig a válasz gombot, csak lehet nem eléggé. :)

KoLa

Én meg le tudom esztergálni az utolsó két századot is kunkori! folyóforgáccsal!
Az 1.15mm nagyobb forgácsoló erőt követel mint az 1mm és az ennyivel kisebb átmérő is jelent valamit!
Ha két egyforma fogással tudnál méretezni az lenne az ideális , smirgli kímélő!
De ehhez több db kell!

KoLa

Akkor jó van![#eljen]
Ez nem gond egyáltalán!Pont egy egy hasonló munka van itt félretéve, pár sor az egész!