Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

És éppen ez a kérdés,hogy kiadja-e a max feszültséget a beállítások miatt. Ezért mondtam a műszeres mérést.

s2k5ycubj

És még azt is érdemes megmérni,hogy teljes terheléskor menyit esik a bejövő és DC-sin feszültsége,gondolok itt a tápkondik állapotára és a hálózat terhelhetőségére.

csvyc3t5i

"Lehet hogy a frekiváltóm beállításai még nem az igaziak?" Két nappal ezelőtt én kértem itt segítséget a frekvencia váltóval, és a motor gyengülésével kapcsolatban. A hozzászólásokból megértettem és elfogadtam, hogy ha frekvencia váltóval leveszem a fordulatot elgyengül a motor, de nem volt viszonyítási alapom, hogy milyen mértékű a gyengülés. Volt még egy telefonszámom, a környékünkön levő frekvencia váltóhoz értő szakemberé. Felhívtam, és mondott egy-két beállítási lehetőséget, hogy ilyenek környékén keressek valamit. Indító nyomaték, nyomaték kompenzáció, vektor szabályozás. Ez az utolsó volt a megoldás. A fúrógépem most 3Hz-en olyan erős mint a régi beállításnál 15Hz-en. Az esztergánál ugyanazt a fogást folytattam amit a múltkor abbahagytam. A régi beállításnál 33Hz 6,9A erőlködve vitte, 25 Hz-en lefulladt. Az új beállításnál 25Hz-en 4,5A simán vitte, 15Hz-en 5,5A simábban vitte mint a régi beállításnál 33Hz-en. Nem akarok felbosszantani senkit ezért hamar mondom,hogy nem akarok 15Hz-en esztergálni, csak azért kutakodok mert gyengének tartottam a motort kis fordulaton, a másik pedig,hogy ha nagyobb átmérőt oldalazok, vagy leszúrok milyen áttételt válasszak, hogy tudjak fordulatot növelni. (Tanulgatom a szakmát ezért lehet, hogy dolgokat nem értek vagy rosszul közelítek meg.) Van valakinek ötlete a TOS S32 csendesítésére? A motorban és még két tengelyen cseréltem csapágyat, a fogaskerék szivattyút is kiiktattam rövid időre, de nem lett jobb. Forgattam a motort ellenkező irányba, így a magas hangok egy kicsit csökkentek. Nem akarnák gép szétszerelésbe belebonyolódni, inkább ha zavar a zaj  bedugom a fülemet. Itt sok jó ötlet elhangzott már. Valami egyszerű ötlete nincs valakinek, mint például a Prolong, vagy valami hang elnyelő anyag stb. Köszönöm a segítséget.

pvmyc6p5

"vastagabb olajjal " sokat lehet javítani a gépzajon:) egy tipp

hostya

Ha vége lesz a nyárnak, és hidegebb idők jönnek, akkor a "vastagabb olaj" megbosszulja magát.. :(

s2k5ycubj

Az én nagy esztergám télen az első tíz percig olyan szépen csöndben megy...[#worship][#worship]
De azután.[#rinya][#rinya]

vadember

Nekem S28- as gépem van, fülvédőben használom. Elég idétlen, de más úgysem lát. Hozzá lehet szokni.Jobb megoldást nem találtam.

000000000

Sziasztok!
Az én gépem is készülget,eddig kb 10 000 ft-nál áll meg a költsége.Csak Méh-telepi alkatrészekből készül! 1 éve építgetem.
Most találtam 2 db balos orsót,és ki fogom cserélni a keresztszán orsót balosra.Biztos tudjátok miért,eddig jobbos volt benne,igaz már hozzászoktam.Nóniusz beosztások nincsenek a gépen,de így is lehet már vele csapágyillesztést csinálni.Eljutottam odáig,hogy a szükséges alkatrészeket sajátmagán le tudom gyártani.A főorsó golyóscsapágyas,elöl 2,hátul 1 csapággyal.főorsó átmérő 35mm csapágyméret.
Pár alkatrészt már legyártottam rajta.900W-os A MOTOR,nem lehet nagy fogást venni,mert belassul...De nekem ez az első használható gépem. Előző csak kiindulásnak volt jó...
Végül 2 kép:
http://kepfeltoltes.hu/130831/eszterga1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/130831/keresztorso_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

6rk75uezn

Szia.
Hasonló cipőbe járok én is,épitgetem úgy fél éve a kis gépemet,szerintem nem volt pénz amennyiért vettem (20-as) motor nélkül,nekem is golyós csapágyas a főorsóm 35mm es áteresztő képeséggel,125-ös 3 pofás tokmánnyal és forditó pofákkal,Mk3 as a szegnyergem,amihez volt egy tokmány,az ágy rész két db 80x10-es laposacél,a keresztszánom két 25mm-es anyagon csúszik bronzperselyel,a motor 1100w os lesz,és egy 6 sebességes váltó van rajta,igy kétpályás ékszijtárcsával lesz 12 sebbességem 180-2300fordulat/perc.Az előtolást egy komolyabb ablaktörlő motor fogja végezni PWM-el szabályozva.Sok tennivaló van még rajta.Hűtésed van?Nekem is egy ki induló gép lesz,majd valamikor szeretnék egy gyárit,pl egy régebbi kecskelábas 1000-es gépet.

000000000

Hűtés nincs,ennyi van ami látszik...
Ne kinlódj ablaktörlő motorral,tegyél rá egy akksis fúrót,abban minden benne van:)2 sebesség fokozatmentes szabályzással!

000000000

Egy ideje olvasgatom ezt a fórumot,szinte éreztem hogy te fogsz elsőre reagálni :P

000000000

Már ennek a főorsónak is örülök,az előző 20 mm átmérőjű volt,egy 100mm-es fordítottpofás tokmánnyal...Na az konkrétan használhatatlan volt támasztás nélkül! Egyszer el is görbítettem a tengelyt,felmászott az anyag a késre...
Ez a tokmány 160-as,és a helyszínen készítettem el a felfogatótárcsát!Nagyon pontos lett,160 mm kilógatáson kb 2 tizedet üt.Ez nekem több mint elég.

KoLa

Használd a válasz gombot! hogy tudjuk kinek válaszolsz!

000000000

Segitséget kérnék van e olyan közöttetek aki szedett szét ean 1000-es esztergagép főorsólyát és netalán megvan neki (vagy emlékszik rá) a főórsó átmérője (ahol a siklócsapággyal érintkezik). Átlehetne e alakítani görgős csapágyazásúra?  

KoLa

Én úgy emlékszem hogy a főorsó ház kúpos furatú és abba húzatod bele a a kívűlről kúpos, belül hengeres bronzcsapágyat!