Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Azt azért ne felejtsd el, hogy amint levitted a frekiváltóval a frekit 50Hz-ről 25 Hz-re, abban a pillanatban felére csökkentetted a motorból kivehető maximális teljesítményt, miközben a motoráram ugyanakkora marad, akkor is!!!!!!
Ezt nagyon sokan elfelejtik.
Tehát mit csináltál a kisérletben?
Miközben a motor teljesítményét felére vetted, azonközben a forgácsolási teljesítményt az eredeti kétszeresére növelted.
Hát csoda, hogy megfekszik a masina?

s2k5ycubj

Egy nyomatékváltós gépen ennek nem látom értelmét,főleg úgy,hogy nem a lehető legkisebb fordulatszámot kell esetleg csökkenteni. A nagy cnc esztergán amin dolgozom kb.4KW-os motorteljesítményhez van egy 11/16KW-os motor,mert nincs áttételváltási lehetőség és egy 600V 160!A-es kicsit bonyolított(siemens) frekvencia váltó hajtja. Azért gyorsításoknál halványul a világítás mindenhol.

s7manbs8

Ejj, az az 1W mellékteljesítmény csak nem elég ? :)

jani300

Kösz a választ ! Valóban erre nem gondoltam volna .

csvyc3t5i

Köszönöm a válaszokat. Most így utólag már egyszerűbben kérdeznék. Így hangzana: ha frekvencia váltóval csökkentem a motor fordulatszámát elveszti-e a motor az erejét. Az egyszerű válasz, igen. Az esztergás kísérlet nem túl szakszerűre sikerült, jobb példa lett volna a fúrógép, ha lecsökkentem Hz15-re látványosan elmegy az ereje. Amióta használom a frekvencia váltót, így szoktam meg, és így fogadtam el. A kérdés feltevésem oka az, hogy az elmúlt két hétben két emberrel is beszéltem frekvencia váltóval kapcsolatban. Az egyik azt mondta, hogy Hz10-ig nem csökken a motor ereje nagy mértékben, a másik pedig úgy tudja, hogy lehet, hogy van olyan frekvencia váltó, amelyiknek a fordulatszám csökkenéssel elmegy a nyomatéka is, és van olyan amelyiknél megmarad. Ezek a vélemények bizonytalanítottak el, hogy nálam valami rosszul működik, de ha jól értettem a válaszokat, akkor minden rendben van, ahogy eddig is volt. Köszönöm a segítséget.

Csuhás

A frekvenciaváltókon legtöbbször beállítható hogy alacsonyabb frekvenciákon nagyobb áramot pumpáljon a motorba. Így elérhető hogy pár hertzig lemenve megmaradjon a névleges nyomaték. Persze itt figyelni kell mert ilyen üzemben a nagyobb áram miatt nagyobb a melegedés, de a motor saját ventilátora kevesebbet szállít. Ha ilyen üzemben sokat megy a motor akkor független motoros hűtés kell rá.  

ANTAL GÁBOR

Egy  egyszerű ( U/f ) szabályzású frekvenciaváltó  fluxusállandóságot igyekszik biztosítani a motornak. Mivel a frekvencia csökkentésével csökken a motor induktív ellenállása  ( X= 2*Pí*L *f)emiatt a névleges feszültségen nőne  az áram ezért  a frekvencia csökkentésével egy impulzusszélesség modulátor áramkör csökkenti a motorra jutó kapocsfeszültséget . Ezzel elérhető hogy a motoron a frekvenciától függetlenül mindig a névleges áram alakuljon ki . A névleges áram létrehozza  a névleges nyomatékot  ( vagyis nem " gyengül" el a motor csak a frekvenciaváltó az nem ékszíj és nem fogaskerék amivel ha lecsökkentjük a fordulatszámot akkor a rendelkezésre álló nyomaték a csökkentés mértékének megfelelően megnő ( fele fordulat dupla nyomaték )  
Tudomásul kell venni hogy mindig a motor névleges nyomatékával gazdálkodhatunk. Ebből az is következik hogy a motor teljesítménye is arányosan lecsökken hiszen a teljesítmény a nyomaték és a szögsebesség szorzata  Ha a felére vesszük a fordulatot akkor felére esik a motor teljesítménye. Ez visszafele is igaz . Egy 3 kW os motor 60 Hz en kb 3.6 kW os lesz  Amit Csuhás kolléga ír az korrekt  de ilyenkor az U/F karakterisztika nem lineáris vagyis az alacsony fordulatszám tartományban az impulzusszélesség modulátor úgy működik hogy egy kicsit emeli a kapocsfeszültséget ( a lineárissal kapott érték fölé) ezáltal nő az áram és a névleges nyomatéknál nagyobb lesz a rendelkezésre álló

KoLa

"picit vegyél vissza a technológiai adatokból. "
Ezt én is megtanultam anno! a saját tapasztalataim árán! a 3Kw-s motoromat 5.5Kw-s frekiváltóval hajtom, egy felező áttétellel!50hz-n adja le a legjobb teljesítményt, itt 700 rpm körüli a főorsó fordulatszám, a direkt fokozaton!
Ha növelem a fordulatszámot(frekvenciát!50Hz fölé!) hamarabb visszaesik a 'teljesítmény'! mint, ha lefelé viszem!
Ki érti ezt!?:)))
Lehet hogy a frekiváltóm beállításai még nem az igaziak?
Túl sok a beállítási pont számomra! biztos többet tudna a gép, ha egy szakember kalibrálná!
Ennek ellenére, kiválóan működik az én felhasználásomban!csak néha határeset...!

KoLa

Értem!
Értem?
Nem értem![#eljen][#wave]

KoLa

Ezt én is mindíg figyeltem! mármint a motor melegedését,mert sokan mondták hogy könnyen leéghet a motor!
Egész napos folyamatos üzem esetén is csak max langyos lett a motor! szerintem akkor ez eléggé biztonsági beállítás a frekiváltón!15A-ig megy fel mielőtt letilt!

s2k5ycubj

Lehet,hogy egy beállítás tényleg segítene. Beszélj rá valakit,hogy nézze meg. Azért egy két mérést megérne,például megmérném a motorra jutó feszültséget egy multiméterrel,ebből legalább kiderülhet,hogy jól teszi a dolgát a frekiváltó. A mostani korszerű motorokon fel van tüntetve,hogy 50/60hz-en mennyit tud. Gyanítom a korszerűbb motorok jóval többet tudnak magasabb frekvencián. Egyébként meg 80-100hz között kéne a legerősebb legyen a motorod és bizony meg kéne közelítenie az 5KW-ot.

s2k5ycubj

Akkor lehet,hogy túl nagy az induktivitása a motornak és sokkal nagyobb feszültség kéne neki. De azért egy próbát és mérés-beállítást megérhet.

KoLa

Ezt még eddig senki se mondta ! ilyen beállításokat már találtam a frekiváltón,csak nem állítottam el ezidáig! start feszültség, max feszültség! ezeket kéne tuningolni?

s2k5ycubj

Ha van jó műszered mérj és egyből tisztábban látod a helyzetet.Ezek a legfontosabb értékek szerintem,és nagyon motorfüggő. Ez olyan mint a léptetőmotor,hiába engednél nagy áramot,ha nincs elég feszültség nem tud annyi áram folyni rajta amennyi kéne.

Vetesi75

"Max. feszültség" Ez szerintem a DC-sinen a megengedhető legnagyobb feszültség (lásd féküzem), ami felett tilt. Ezen nincs mit tuningolni - vagy legalábbis nem nagyon érdemes.
Nagyon leegyszerűsítve: lefelé szabályzáskor a nyomaték, felfele szabályzáskor a teljesítmény az állandó - hacsak utóbbi esetben nincs a névleges felé emelve a motor kapocsfeszültsége, mert akkor is a nyomaték lesz a konstans.