Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Szvsz még most is jobb megoldásnak gondolom 2..3 fokozatú ékszíj cserés váltást, és a meghajtást egy olcsó 3 fázisú motorral plusz  frekvenciaváltóval oldanám meg. A frekiváltó drága de egy ilyen rendszer nagyon kellemesen használható. Jómagam nemrég raktam frekiváltót az öreg marógépemre ( vaterás 25eFt volt 2.2Kw). A gépen még rajta a traktor váltó de azóta nem váltottam sebességet. Alkalomadtán a váltót is kidobom és egy sima tengellyel helyettesítem. Az így használható fordulatszám tartomány a néhány tíztől a motor eredeti fordulatszámának a duplájáig terjed.

f63tt55ri

Köszönöm! Igen, a négyzetvas megvan, de a másik felén hova ütközik? Lett volna gyárilag a prizmán egy állítható ütköző?

Teaway

Pl. lakkok és festékek keverésénél jól jön az alacsony fordulat; csak ráfogsz a fordított pofákkal a dobozra.

6rk75uezn

Köszi válaszod,teljesen megértelek a frekiváltót illetően,én is ezt tenném de most épp nem tehetem.Persze hogy jobb egy potit tekergetni mint   áttételekkel bajlódani és váltogatni.Nem tudom egy 1,1kw os freki váltó mennyi lenne,lehet már találnék 15-20 körül.Egyépként amit leirtam az előző kérdésemben az 1 és 3 fázisú motorokról azt jól irtam igaz?

6rk75uezn

jani300

Igen !
A prizmára kell felszerelni egy ütközőt .
Szokott lenni benne egy állítócsavar , finom állításra .
Valahol mindha olyat hallottam volna hogy vész ütközőnek való inkább nem üzemszerű kikapcsolásra .

svejk

Nagy vonalakban jót írtál, de mindenféleképpen 3 fázisú motorral szereld fel már most, mert kétféle hobbyCNC-s van:  
Aki frekiváltót használ  és aki frekiváltót fog használni.

svejk

A frekiváltó mellé 3, de végszükségben komolyabb frekiváltó és kényszerhűtés esetén akár 2 mechanikus fokozat elég lesz neked.

6rk75uezn

Igen ezt el is hiszem,hogy vagy használ vagy fog használni,tuti hogy én is fogok de nem valószinű hogy ennél a gépnél,az ember mindig jobbat akar (már itt a gépalapra gondolok),valahol el kell kezdeni.

csvyc3t5i

Tisztelt Mesterek és Kísérletezők!  
Kérnék szépen véleményt. Eszterga TOS S32 3KW 400V frekvenciaváltóval Hz50 f=400 üres járásban egy fázison az áramfelvétel 4A
Anyag ST52 átm 60mm f=400 fogásmélység 1,5mm előtolás 0,22 Hz50 egyfázison mérve az áramfelvétel 4,5A,ugyanezekkel az értékekkel, csak a fordulatszámot a gépen 800-ra  állítottam, frekiváltó 25Hz pár másodperc alatt lefulladt. 33Hz erőlködve vitte áramfelvétel egy fázison mérve 6,9A. Rendben van ez így, hogy ennyire elveszti a motor az erejét? Az áttétel miatt tűnik erősebbnek 400-as fordulaton, vagy a frekiváltó beállítási probléma lehet?
Köszönöm a véleményeket.

Dakota25

Kísérletezői válasz :-):
Rémségesen soknak tűnik a fázisonkénti 4A üresjárási áramfelvétel. Frekiváltó nélkül is ennyit vesz fel?

csvyc3t5i

Bocsánat, nem voltam elég pontos. Ha a motor csak a fogaskerék szivattyút, és egy-két kereket hajt  a kuplungig, akkor 3,3A. Két tekercselőt is megkérdeztem, azt mondják, hogy ez normális.

000000000

A forgácsoláshoz a megadott adatokkal 1244 W hasznos teljesítmény kell, 800 rpm fordulatnál ennek már a duplája.
Így ne csodálkozz, ha letilt a frekiváltó, picit vegyél vissza a technológiai adatokból.

s2k5ycubj

Éppen ezért gyárilag tettek rá 3KW-os motort,és akkor lehet aprítani a vasat...

jani300

Üdv !
Használtad frekiváltó nélkül is ?
Ha kuplunggal vált irányt a ragadós kuplung tudja zabálni a teljesítményt . A kuplungos gépet általában melegíteni kell használat előtt .
A 3 KW os motornak teljes terhelésen 6,5 Amper körül lenne az áramfelvétele .
A szivattyú szállítása is nő ha a mechanika által meghatározott fordulat fölé akarsz menni a frekiváltóval .