Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Pilot001

Na alakul  :) Legalább olvastál ilyeneket még. nálunk mán nem voltak ilyen okosságok.

Pilot001

Akkor még... N betű mi lehet ? főorsó méret vagy netán norton osztómű jelőlés ?

jani300

Hát a nortonra én is gondoltam de nem tudom .

mxjj54gxi

Olvasgatom ezt a menettűrés táblázatot, és M4x0,5 menetnél a magméret tűrése 112 ezredtől 180 ezredig, M8x1-nél 190-től 300 ezredig terjed, és sorolhatnám. A kekeckedés tárgya a 1,08 kontra 1.
Ez számolásban M8x1-nél okoz éppen nyolc századnyi elméleti hibát, miközben a legszűkebb gyakorlati tűrésmező is ennek több mint kétszerese, a legtágabb meg majdnem négyszerese.  
Érdemes ezen ennyit rosszakodni???

Szirtimorc

Nem beszélve a téli-nyári műhelyben a hőtágulásról, meg érdemes lenne megnézni a boltos arcát, amikor veszek egy 6-os menetfúrót, és kérek előfúráshoz egy ezred pontosságú fúrószárat.

mxjj54gxi

Ja, ja, de akkor meg nézzük az M20x2 menetet, mert azt már esztergálom magméretileg.
3 tized a magméret tűrése, miközben 16 század hibát okozok a számolással.
Megintcsak kétszeres tűrésmezőm van.
Nem lehet, hogy ez ki van találva a gyakorlati életre? [#vigyor2]

Szirtimorc

Lehet, hogy mikor megalkották, akkor megkérdeztek gyakorlati szakembereket is.
Persze az meg a másik véglet, hogy bolti csavar-anya páros, 20%-t lötyög, a 6-os alátétben a lik meg 7 fölött van.

svejk

Talán nem Fektiforgnak kellett volna címezned. :(

000000000

Szakad már meg a menet M2, M2.5, M3, M4, M5 méretű kisebb szilárdságú anyában (réz, ötv. alu, biliacél,...) vagy kis hosszúságú anyamenetnél Neked, amikor meghúztad picit jobban?
Na ezért nem mindegy ilyen csavaroknál, hogy alsó vagy felső határméretre fúrsz elő.
És ez kőkemény gyakorlati tapasztalat, és logika, mielőtt megint valaki előáll azzal, de hiszen ez elmélet.

Szirtimorc

Igaz.
Viszont ebben az esetben vagy tervezési, alulméretezési hiba történt - a tűrést bele kell kalkulálni (ez meg elméleti hiba [#wink] ) vagy valami "állat" széttépte izomból a csavart - ez meg gyakorlati.

Szirtimorc

, vagy bőven kilógott a tűréshatárból. Kíváncsi lennék, az átlagos bolti kötőelemek hány %-a selejtes tűrés szempontjából.

000000000

Ne szórakozz már velem Te is, számolj utána, és méretezzél egy csavarkötést, mit jelent ha az, ha egy éppen alsó határméretre készült 8.8 csavar összatalálkozik egy 1 vagy még kisebb szorzóval levont magmérettel (az 1.08 helyett) készült anyamenettel!!!! Ilyen kis csavaroknál minden század mm egymással találkozó felület számít terheléskor!!!!!!!!!!
Vagy próbáld ki ezt a gyakorlatban, fúrjál elő egy M3-asnak 2.4, 2.5, 2.6 fúrókkal egy 3-as lemezbe, készíts el a menetfúróval a teszt meneteket, és egy 2.9 mm-es átmérőjű M3-as csavarral (sajnos tel van a kereskedelem ilyen vagy még kisebb M3 csavarokkal) addig tekerjed, amíg meg nem szakad a menet. Ekkor majd hátha megérted miről pofázok, mi a gyakorlati haszna a magméret HELYES megválasztásának bizonyos esetekben.

7cim5mm0

Szervusz!
Jó példa a hidraulika tömlő!
Pont mostanában láttam egy szerencsés balesetet, amiben a "tized nem számít" gondolkodással a TMK készített egy szemes tömlő véghez tartozó furatos csavart. A menet olyan jól sikerült, hogy az anyában lógott rendesen, azután az első alkalommal repült is a csavar amikor a nyomás alá került. A tömlő pedig jól oldalba csapta a kollégát. :)

7cim5mm0

Megmondom én neked!  
Az én elírásomat vetted át!
Elnézést, most nézem csak, hogy rossz értéket írtam!
Helyesen 1.08253, ezt jegyezd meg!
Pontosan az ilyen elírások, és tévedések miatt tartom én a gép mellett a szabvány táblázatokat.
Abban azért segítenek, hogyha kíváncsi vagyok egy pontos értékre.
Na lehet amatőrözni, meg fikázni! :)

000000000

"A menet olyan jól sikerült, hogy az anyában lógott rendesen"

Nem a selejt gyártóját akarom védeni.
Aki a "lógás" ellenére belehajtotta a csavart, azért az sem volt teljesen ártatlan.
Nem biztos, hogy mindig csak a másik a hülye. [#nevetes1]