Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

7cim5mm0

Nem értem én ezt az elmélet-gyakorlat kérdést!
Miért gondolja minden szakmunkás azt, hogy na ide jön az "okoska" mérnök észt osztani?
Ha valamit szabvány ír elő, az arra való hivatkozást el kell fogadni. Az más kérdés, hogy az egyes pontosssági követelmények gyakorlatban ezt felülírhatják, mivel nincs szükség akkora pontosságra, mint ami a szabványban le van írva.
Erről a véleményemet már kifejtettem a 24984 sz. hozzászólásomban. (Sajnos rossz számértékre hivatkozva. :))
De mindentől eltekintve, ha tetszik ha nem, akkor is az elmélet alapján dolgozik az ember, ha 40 éve ezt csinálja, vagy ha  éppen csak most kezdi. az hogy mi a megszokás, az egy dolog! (Nem feltétlenül rossz!)
Pályakezdő gépészmérnökként egy gyár építkezésére kerültem, ahol kaptam egy 10 fős lakatos, csőszerelő csapatot. Ott is ment a baszogatás, az "okoskázás" mindaddig amíg egy alkalommal egy rozsdamentes falra szerelt szögvas állványzatba kellett jó szűk helyen nagyszámú M8 menetet fúrni. Sorra jöttek az emberek a törött fúrókkal, menetfúrókkal, mire kimentem már, hogy megnézzem, mi ennek az oka.
Kín keserves módon , őrült módjára forgatott fúrókkal kenés nélkül próbálták a rozsdamentes szelvényt kifúrni.  
Szóltam, hogy ez nem az a játék, mint a szerkezeti acélnál, elmondtam, hogy alacsony fordulaton, bő kenéssel, óvatosan csinálják a fúrást, kevésbé "kapósra" köszörült fúróval.
Kiröhögtek, és meg is mondták a lakatosok, hogy na majd a "mérnök úr" megmagyarázza.
Voltak apám korabeli emberek is közöttük.)
Kicsit rosszul esett a dolog, nem is szóltam semmit, gondoltam inkább megmutatom.
Köszörültem egy fúrót, kértem egy fúrógépet, felmásztam az állványra, az elmondottak szerint kifúrtam az anyagot.  
Amikor folyó forgács jött ki a furatból nem akartak hinni a szemüknek...
Utána szépen lemásztam a létráról, és megkérdeztem, hogy most már elhiszik-e hogy nem beszélek hülyeségeket?
Ezután engem többet nem baszogattak a lakatosok...

7cim5mm0

Természetesen nem, de a szerelő meg magasról tett rá, hogy mit épít be. Jó kombináció nem?

000000000

Ilyenek vagyunk mi emberek.
Néha többen is kellünk hozzá, hogy jó alaposan el tudjunk cseszni valamit. [#rinya][#nevetes1]

mxjj54gxi

Szakadt hát, de megnézlek én téged, amint a kettes menetnek öttizedesjegyre pontosan fúrod ki a képlet szerinti fúróval a likat!
Nem, ilyenkor megint előjön belőlünk a gyakorlati ember, és egy hangyányival kisebbre fúrjuk a lukat, hadd tolja meg az alut abban a hármas lemezben a menetfúró, mert abba úgysem fogom beletörni.
És akkor megint nem szakad bele.
Egyébként meg nem velem vitázik ilyenkor a beszakadt menet, hanem a tűrésekkel: ha minden a tűrésen belül volt, akkor vagy a tűrésosztályt baszta el valaki (nem megfelelőt írt elő), vagy kilógott a tűrésből, vagy eleve gyenge volt oda az anya anyaga, vagy megtépték a csavart, mint az állat.
Te is tudod, hogy ezek a lehetséges okok, és tényleg érdemes elmélet szerint kiszámolni a NÉVLEGES magméretet, aztán az alkalmazás függvényében ezen MINDENKÉPPEN módosítani kell, hogy ne érjen kár, de legyártható is legyen.

Szirtimorc

Valami ilyesmire gondoltam én is, csak aztán lobogott a hajam, úgy lekiabáltak [#vigyor0]

7cim5mm0

Nem kell számolgatni semmit, csak végszükség esetén, mert amit egyszer valaki kiszámolt, azt felesleges újra számolni, ott van a táblázatokban. Ha nincs kéznél, na akkor lehet számolni.
Ha kell, mert feltételezhetően nagyobb pontosságra van szükség (nem szőlőlugas, kerítésoszlop stb.), előveszem a menettáblázatot, megnézem, hogy mi a magfurat pontos mérete. Eldöntöm, hogy szükséges-e a pontos méretet tartani, vagy esetleg tűrésezni a menetet, vagy az adott alkamazás meg sem kívánja.  
Módosítani meg aztán végképp nem kell semmit!
Az egész kiválasztás, majd józan mérlegelés kérdése!

mxjj54gxi

7cim5mm0

Ha már a meneteknél tartunk!
találkozott már itt valaki magyar gyártmányú esztergára szerelhető örvénylő menetvágő fejjel?

zozo

Ilyen kezdő belépője mindenkinek van, azt hiszem.
Én is huszonegy-két évesen a forgácsolók főnöke lettem, csupa 40 feletti melóssal. Aztán kiadtam egy sürgős munkát a lefejtő maróra, amire azt mondták, ezt nem lehet vele megcsinálni, mert hiányoznak cserekerekek. Mondtam, nem kell a duma, gyorsa-gyorsan, mert sürgős. Kiröhögtek szabályosan, hogy akkor a nagyokos csinálja meg.  
Átöltöztem, átszámoltam a meglévő készletre az áttételt, szerencsére pont sikerült összehozni más párosítással, mint amit a táblázat adott.
Aztán felszereltem és indult a móka. Többet nem szóltak. Ők biztosak voltak benne, hogy csak azok a kerekek jók, amit a táblázat ír, törtek bővítése, egyszerűsítése nem volt gyakorlat náluk. Hát ez volt a belépőm. (Gép mellett állni/dolgozni persze láttak előtte is, az nem volt meglepetés)  

Amúgy a 700-as Gamma esztergámhoz is folyton számolgatnom kellett a kerekeket, mert az is hiányos volt. És mindig sikerült összehozni valahogy :) Szerencsére a 6-os emelkedésű vezérorsóra elég jól variálhatók az áttételek.

000000000

Amit én láttam, az annyira magyar volt, hogy ott az üzemben csinálták, ahol használták.
Igaz, csak satuhoz gyártottak orsókat. Szóval, nem kellet neki nagyon pontosnak lennie. Mármint a menetnek.

mxjj54gxi

000000000

Nálunk a munkahelyen a forgácsoló üzemeben egy EMU-250re van felrakva egy örvénylő menetvágó fej. Ez az eszterga direkt csak örvénylő esztergálásra van tartva és átalakítva. Rengetek csigatengelyek készült már ezen. Ha jól tudom cégen belüli tervezésű és gyártású a menetvágó fej rajta.

595852ar

100 ezer menet van a háta mögött.

Atyavilág már ennyit elb...sztál?

jani300

595852ar

8mm-ig 0,8 a szorzó, ezt egy gépészmérnöktől tudom. ;)