Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

A pécsi Gépipari már csak szakközépiskola volt amikor végeztem .

000000000

Nem szólom le. Magam is az vagyok. Csak ezzel is azt akartam példázni hogy vannak esetek amikor a magasabban kvalifikált fehér asztal mellett ülő elméleti szakember gyakorlat nélkül álmodja meg papírra az elképzelését. De a gyakorlati megvalósításról fingja sincs. Sokszor találkoztam olyan elvetemült beméretezéssel az illetőtől hogy kedvem lett volna gépésztechnikusként kioktatni a mérnököt.

Pilot001

Húú!
Rajzokról nekem is néha megvan a véleményem. És állítólag sok évet kell leülni hozzá (má dipolomához). Én se vagyok gépésztech. de faterom az az.És mellette 7-8 év alatt sokminden beépült hozzám is. szóval van szép rajz néha. PL hiányzik pár méret (na jó egye fene) de hogy a rajzon a 6 os furatnál csak annyi van hogy 6 az má érdekesebb. Se D vagy átm. 6. Az meg a legjobb amikor 6.03 vagy esetenként 5.975 érték szerepel :) :)

000000000

Megtörtént eset... Ugyanennek a csókának a gép kiköpött egy 45,647°os hajlítást. Továbbá ezt a rajzon nem látható élként jelölte nem pedig hajlítási vonalként. A két jelölés között nagy különbség van. Nem bántani akarom a mérnököket de néha nem ártana némelyiknek pár év műhelygyakorlat. és biz' isten megcsináltatnám vele az általa ezredes méretű furatot vagy hajlítási szöget stb stb

000000000

...aztán mindjárt észbe kapna hogy hány tizedesig írunk ki méretszámot és hova. Amitől tökön tudom szúrni magam egy högyös sauberrel mikor a méretszámban lévő 1est egy vele egy vonalba eső függőleges vonalra rakja hogy még véletlenül se lehessen észrevenni.

mxjj54gxi

"Nem bántani akarom a mérnököket de néha nem ártana némelyiknek pár év műhelygyakorlat."
Én mérnök volnék, de mélységesen egyetértek veled!
Műszaki mérnököt nem engednék végezni régi tipusú szakközépiskola elvégzése nélkül!!

nvnshmpmn

Jól látod, ez a baja a világnak.
Én pont ezzel szívtam meg, amikor szakközép után mentem továbbtanulni a BME-re. Sajnos így meg azért nem lehetett elvégezni, mert hirtelen az ember behozhatatlan hátrányban találta magát azokkal szemben, akik neves gimnáziumokból jöttek. A kisujjukban volt az első év anyaga.

000000000

Én pont fordítva érzékeltem, azok akik gimnáziumból jöttek azok csak a sötétben tapogatóztak az első évben, a szakközepeseknek sok minden ismerős volt.

zozo

Darabig jártam főiskolára is, de a technikum után inkább a matekban voltak kihívások, pl. nem tanultunk integrál számítást, itt meg az első év végén mikor sorra került, mindenkinek ismerős volt a téma, csak nekem nem. Pedig jó matekos voltam kölyök korom óta végig, de a fősulin nagyon szenvedtem a hiányos matek ismereteim miatt. Viszont műszaki tárgyakban vertem a bandát, ezt meg ők nem értették.  

mxjj54gxi

Én Corvinos voltam, ráadásul abban az érában, amikor egy kőkemény dirink volt, akinek az volt az alapvetése, hogy ha valamit csinálunk, csak akkor ér valamit, ha az a legjobb, második legjobb az már elbukott dolog.
34 fős osztályok voltak, de mégis megoldotta, hogy negyedikben matekból, szakmaiból kétfelé osztották az osztályokat, és két tanár oktatott, egyik csoport a továbbtanulókból, másik a maradékból állt.
A külön csoport mást tanult, mi továbbtanulók integráltunk, deriváltunk, leadták azt az anyagot, ami a szakközépnek nem, de a giminek része az anyagban és kell a felsőoktatásban.
Szakmaiból hasonlóan.
Nekem emiatt nem volt gondom ezekkel a fősulin, de csak a mi sulinkból felvettek (9%-a a teljes évfolyamnak!) tudták ezt, a többieknek szintén gondjuk volt a matekkal

000000000

Milyen érdekes hogy pölö deriválni sokkal később tanul az ember. Én technikumon műszaki matekon már tanultam deriválni. Ezek szerint azt más műszaki pályán tanuló csak sokkal később tanulja.

fpm64xtbb

Hát én meg azt sem tudom mi a deriválás,de nem is hiányzik az életemből,az úgy volt,hogy óra elején odajött a matektanárnő megkérdezte "Kovács úr ma mit fog rajzolni az órán? óra végén odajött és megnézte.Tetszett neki így megadta a 2 év végén!

Bicska

Nem kell ám annyira a deriváláson meg az integráláson fennakadni. Ha normálisan magyarázzák el, akkor teljesen egyszerű, megérthető. A valszínűségszámítás vagy a kombinatorika sokkal komplexebb szerintem. :S Egyébként azért van jelentősége a dolognak, pl. a területszámítások is ezen alapulnak.

Vetesi75

Vagy lehetséges, hogy az eredetileg M7-es tűrés volt, csak a sok másolásban olvashatatlanná vált és "H"-nak látszódik? kb. 45-ös átmérőhöz jó lehet. Időnként én is csak szövegmező tűréstáblázatából tudom kisilabizálni, mert a méretvonalon csak "maszat" leledzik.

Vetesi75

Az, amikor egy ugyanazon alkatrészen három azonos funkciójú furat (M12 átmenőcsavar furata) három különböző méret, nálam is kiveri a biztosítékot...