Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

Méretügyileg attól függ, hogy mekkora surlódó erőre van szükség. 2-3 század átfedés nyilván erősebb kötés, de jobban meg is kell melegíteni az anyagot. Ez már örökre vasalva esete, mert levenni nem lehet. Újramelegítéssel a mag is tágul.  (tom, indukciós melegítéssel esetleg...)

Jó vastag szárú lyukkést keress hozzá.  

Sz.József

Basszus most nézem, 59-es átmérő...(?)
Ritka az olyan dörzsár... :)

zozo

Ja még azt akartam mondani, hogy ha nem annyira pontos a géped, akkor csináld úgy, hogy a magot aláesztergálod egy tizedet és rovátkoló kerékkel felnyomod az átmérőjét, több sávban. Erre rá tudod préselni a hüvelyt, meg le is tudod szedni.
(Olajzni kell előtte. )

keri

Ez összetett függvény, alapból az eszterga alkalmatlan rá.
Vonó orsó helyett kell egy lánc vagy fogasszíj ami mozgatja a szánt szinkronban az orsóval.
Így az irányváltás is automatikus és sima, de ki kell számolni, hogy egymásba essen minden periódusnál a horony.

Leszúró szerű kés kell. A probléma az, hogy a kés aljának mindkét irányba legalább annyira kell keskenyedni, hogy oda vissza elférjen, amitől elég gyenge lesz.
Műanyagba biztos nem lenne probléma, illetve maróval is működik.

svejk

A csap adott, 59,01 mm, valószínű "kerek" 59,00-ás furathoz lett gyártva.
De most már tárgytalan, marad a ragasztás.

000000000

Jövő hét késő ???? mert akkor meg csinálom neked vagy a hétvégén de az egy százados zsugor kötés az elég karcsú mondjuk a hosz az kompenzálja, én azért a 2-3 századot biztosabbnak tartom :) főleg 8 milis fal vastagságnál :) de az is kérdés hogy mekkora terhet adsz neki :)

000000000

Én azt gondolom hobbistaként hogy két késsel,egyik a késtartóban a balos meg a hátsóban oda vissza vágható mindkét menet csak az orsó irányváltásával,a pozició meg adott lesz mindig de lehet hogy rossz az elképzelésem.

4um5b65d

Két kés kell oda. Balos/jobbos.
Ilyen mint http://turning.fw.hu/s002.html" TARGET=_fnew>EZ csak szögletes forma.

ANTAL GÁBOR

Már sokszor reklámoztam a ragasztást. A 70 hosszú 59 es csap felülete 12968 mm2 Egy jó Loctite tudja a 25 N/mm2 et  Ez 324200 N ra jönne ki . Legyen a fele  160.000 N ez 16 tonna !!!  . Ha csavarod akkor 4720 Nm  ( ez azért remélem elég lesz )   De nehogy túlfedéssel csináld mert a ragacsnak is kell hely . ( inkább a kis viszkozításút használjad !

4um5b65d

Én is preferálom a ragasztást. Döbbenetesen sokat tudnak már a mai ragasztók.
Loctite 2701-eset használok minden nem bontós kötéshez.

ANTAL GÁBOR

lemaradt : Válasz Svejknek.....

keri

Ferdén nem tud vágni a kés?
Jó normál esetben tudom hogy nem praktikus, de itt a forgás irányra merőleges lenne.

keri

A menet irányváltása a problémás, mivel annak simának kell lenni, hogy az anya követni tudja.

4um5b65d

Az előtolás irányára rá kell fordulni a homloklappal.
Minél nagyobb az emelkedés annál inkább vésési műveletet hajtasz végre, a kés kiképzéssel pedig követni kell a megváltozó erőirányokat.

4um5b65d

Amire Te gondolsz ott az történik, hogy mivel a vízszintes homloklapot jól alá kell köszörülnöd a menetemelkedés miatt, így ott egy nagyon hegyes szögű ék képződik, ez beleharap az anyagba, majd az erőhatások lefelé és oldalra kényszerítik a kést, oszt letörik.