Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

dezs

Sziasztok!

Tudnátok tanácsot adni, hogyan lehet legolcsóbban kottyanásmentesíteni (kottyanáscsökkenteni) olcsó kínai eszterga (AT520) orsóit? Főleg a kéziszánnal vagyok elégedetlen, de a szegnyereg is elég lötyögős. Ma vinidur-ba fúrtam 8-as lyukat, és többször meghúzta az anyag a fúrót befelé, több mint egy mm-t. Attól tartok, hogy így akár el is törhet a szerszám.  
Nagyon keveset használom ezt a gépet, mert a munkahelyemen sokkal jobb van, meg hát munkaidőben jobban ráérek... De azért szeretném rendbetenni. Attól tartok, hogy állítócsavarok meghúzigálásával nem sokra mennék, mert így is elég nehéz tekerni.

Rakott már valaki rendbe olcsó gépet???

zozo

Ha a fúró hátszögét (vagy homlokszögét) kisebbre köszörülnéd, segítene.
Rengeteg köszöbsínt csináltunk régen rézből, a süllyesztéshez mindig minimális hátszöget köszörültünk, hogy ne kapja fel.

keri

Én annyit csináltam, hogy egy sík lapon megpolíroztam a szán csúszó felületét, mert az borzalmas silányan voltak köszörülve, így sokkal kisebb lett az ellenállása és lehetségessé vált kottyanás mentesen meghúzni. Ha az orsók kottyannak, arra meg új anyát kell csinálni. Bár kis oldalfeszítéssel darabig lehet csökkenteni, de úgy gyorsabban kopik. Nekem eddig elfogadható kottyanása volt, de most már kezd kikopni. Szerintem kap rendes trapéz orsót és ZX100-as anyát. Igaz így másik noniusz is kell hozzá, de az úgy is vacak volt így régebb óta tervezem a legyártását.

000000000

Nálam az Univerzal 3 nevű orosz műszerész esztergánál volt hasonló gond a keresztszánnál. 0,3-0,35mm kotyogott. Most Nálad nem tudni hogy az orsó van kikopva vagy az a rész ami az orsó axiális erőjének ellen tart. Az Uni'nál az utóbbi probléma volt. Ott csak esztergáltam (egy másik esztergán) egy 0,3 -0mm +0,05 mm széles távtartót. A végén 0,33 mm szélesre sikerült. Most erős túlzással mondhatni "kottyanásmentes". Ha Nálad is ez a jelenség áll fenn akkor ezen Magad is könnyen segíthetsz. De ha tényleg az igen kevés használat mellett az orsó van kikopva az nagy baj. Bár írtad hogy az állítócsavarok szorosra húzásánál is kotyog minden akkor az orsó lehet kikopva.

Nekem is hasonló kategóriájú gépem van csak nagyobb. Hyundai HYD 500. Nekem bő 1 éve van meg. Tény hogy nem napi 8 órában nyüstölöm. De ilyen mértékű sőt még csak hasonló mértékű kopásról sem tudok beszámolni. Mondjuk Én elég gyakran olajozok mindent. Véleményem szerint golyós orsóban nem érdemes gondolkodni. Úgy gondolom ez a "rosszra aranygombot" kategória lenne. Az a véleményem hogy az átalakítás költsége nem lenne összhangban a gép árával.

dezs

Mit használtál sík lapnak, és mivel políroztad?

Szerintem nem kopásról lesz szó, hanem a chineese thecnology ennyire képes nyugateurópai minőségirányítási rendszer nélkül. Azt hallottam, hogy komolyabb gyártók úgy helyezik ki a gépgyártást kínába, hogy pár MEO-s mérnököt kiköltöztetnek családostól, akik a szalag végén visszafordítják a rosszt, hogy reszeljenek még rajta egy kicsit, és így egész jó minőségre képesek. Nyilván az én gépemnél nem volt senki aki szóljon. Még a leszorítókészlet is egy számmal nagyobb volt hozzá, úgy kellett hozzá új horonyanyákat csináltatni.  

A műanyag anyázáson elgondolkodom. Lehet, hogy veszek egy rúd ZX100-ast, biztos jó az a háznál, de a trapézmenet vágásra még gyúrni kell. Eddig csak gyászmenetet vágtam.  
Valaki tud menetet vágni Debrecenben vagy környékén? Nem túl drágán.

zozo

Egy nem CNC esztergán, vagy marógépen, lehet az vadi új, akkor is van játéka az orsóknak. Ez természetes. Ezért a szaki mindig úgy olvas nóniuszt, hogy előre-fele kiveszi a holtjátékot.
Vagyis ha egy kis átmérő után nagyobb átmérőre áll, balara teker fél fordulattal többet és jobbra ál rá a méretre. Ez a marógépeknél ugyanígy müxik, senkit nem érdekel a 3tizedes holtjáték.

000000000

Teljesen egyetértek Veled. De dezs kolega esetében jó lenne pontosan tudni hogy Nála milyen mértékű ez a kottyanás. Vagy nóniusz tekerésben mérve (fokban) vagy a nóniuszt leolvasva tizedekben mérve.

keri

Saját magám políroztam. Vagyis az ágyra rátettem jól átáztatott 1200-as polírpapírt, és azon meghúzkodtam párszor. Ez nem húzza el a síkot, csak fényesíti a felületet.

Trapézmenetet én sem vágok, vettem egy 2 méteres szálat a gép építéshez, abból marad egy esztergára való.

keri

Naja, de amikor már egy teljes fordulat a holtjáték akkor kezd zavaró lenni :)

Virbo

Ha már felhoztátok, ez a ZX1000-es műanyag mennyire jó választás eszterga keresztszám orsóhoz anyának? Gondolok itt az erősen olajos közegre.
Nálam is probléma a lógás, és hamarosan lépnem kell.

Virbo

Na, ZX100. Bocsi.

Szirtimorc

Nekem, az ASIST esztergámon bő fél fordulat a keresztszán-holtjáték, és mivel ez kotyogásként is megjelenik, rontja a felület minőségét. Holnap gondoltam szétszedni, remélem állítható valahogy. Még bejáratós a gép, kopásról szó sem lehet.

mxjj54gxi

Hány mm egy fordulat?
Ez hatalmas kotyogásnak tűnik, a mi sokévtizedes gépeinken nincs ekkora kotyogása egyetlen orsónak sem!

zozo

Hát ezen a kisgépek beüzemelését a dobozukból kicsomagolva, rögtön az éklécek beállításával kell kezdeni. Aztán leellenőrizni a 0 fok tényleg  
párhuzamosat jelent-e. Utána a szegnyerget kell belőni a helyére, mert tutira kúposan áll.
Aztán a szíj feszességet beállítani, kézitekerőket rögzíteni, olajozni és mehet. Kettő volt eddig a kezembe, de mindegyikkel ez volt.

3p8br678u

Nekem van három csavar a keresztszán tetején.A két szélsőt ki kell lazitani és a középsővel tudom a két menetes anyát (ami a keresztszánt mozgatja)szétfesziteni. Igy lehet a holtjátékot kivenni.