Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

jó a szemed Gyula ! el van írva a táblázat. Minden körülötte lévő 1 es emelkedés jó csak pont a 19 * 1 es nem .   Hát ez a csili vili internet hibája( hogy Tibor szavait idézzem )

Sz.József

Úgy látom azért vannak akik figyelnek is...
Csak ezt én már meg sem mertem említeni...

svejk

[#eljen][#vigyor3][#rinya]

4um5b65d

"illik úgy kiesztergálni NÉHÁNY SZÁZAD pontosan arra méretre, amit a szabvány menetprofil és az ide tartozó elmélet előír."

Mi az hogy néhány század ??????
A 1.08253-as szorzó úgy látom 5 tört helyi értékes. Hogy lehetsz már ennyire hanyag és pontatlan ???

"Ilyen egyszerű ez a történet, és én amikor furatot esztergálok menethez, így járok el."

Én meg a nokedli átmérőt gulyásmikróval mérem.

Csak azt tudnám, hogy ha ilyen pontossággal készíted a magfuratot, akkor a menetidomszert hogyan tudod nélkülözni ???

000000000

Ezek szerint az Én számításom se jó ? Mert még mindig nem igazán derült ki hogy kinek a megoldása van közelebb a jóhoz. Bár Laslie számítás és elmélete szerint 18mm. Nekem meg 17,934mm jött ki ez most elfogadható jónak ? Vagy inkább tóthz számítása szerinti 17,268mm a helyesebb megoldás ? Na nem azért kérdezem mert éjjelente álmatlanul forgolódnék mert enélkül is nyugodt álmom van csak most már tényleg érdekel hogy mennyi is az annyi.

svejk

Megjegyzem az alapkérdés nem az volt, hogy mekkorával kell előfúrni, hanem hogy az anyám selejtes vagy az orsóm az egyszerű tolómérős mérés után.  
Persze sejtettem, hogy az anya, ezért nem is mertem a meglevő anyához gyártani menetet.

A magánban jelentkezők azt írták, hogy az anyáik belső átmérője 18,02-18,09 mm közt mozgott, az én 18,15 mm-esemmel szemben.
(hat mérési eredményt kaptam és ezek voltak a kérdésre a hasznos megoldások))
A leghasznosabb pedig az lett, hogy Varga Koma beült az autóba és elhozta az ő anyáját és ahhoz tudtam kalibrálni az esztergán készülő menetet.
Mert az elméleti magfuratszámítás, a d -(1,082 x p) = 17.918 mm-el sem mentem volna a gyakorlatban sokra.
Persze ettől függetlenül használni fogom a "lógó" anyát is.
Mennyivel is kisebb nyomatékkal szabad ezt majd meghúznom??? csak vicc volt, nehogy kiszámolja valaki!

Azért 83 hozzászólás született, mondjuk ezeknek java része valamilyen szinten hasznos volt, így köszönöm mindenkinek a segítséget!

svejk

Akartam is kérdezni, hogy azt a 1,066-os szorzót honnan szerezted, mert én 1,082-őt találtam, illetve a precízebbek a 1,08254 és 1,08253-at tartják helyesnek.

000000000

Nem kell ez a fellengzős és oknélküli besértődős duma megint, amikor valaki rávilágít a szakmai téveszmédre. Elég lett volna pl. annyit írnod: bakker, ezt eddig nem jól tudtam.

svejk

Minden esetre én ha menetet fúrok, -főleg ha kézzel- akkor inkább elfogadom a menetemelkedés levonását az átmérőből, mintsem az 1,082 * menetemelkedést.

Ha kemény az anyag akkor úgy is erős lesz az a menet de könnyebb behajtani a menetfúrót, ha pedig lágy akkor az én kopottas menetfúróim úgy is zömítik az anyagot.

svejk

Oldva a feszültséget mindjárt berakok ide egy kis beszámolót cserekerék "gyártásról" E2n-hez.
De a gyenge idegzetűeknek nem ajánlom, hogy éhes hassal nézzék meg! :)

000000000

A válasz egyértelmű:
Az idevonatkozó képletek alapján a levonandó szorzótényező = 0.625 * négyzetgyök(3)= 1.0825317.......... = ~ 1.08253

000000000

Ha megölsz se tudnám most megmondani hogy honnan szedtem. Ez ugrott be. Nem tudom miért. De ezek szerint nem jó. Akkor ezt el felejtem és felülírom az 1,08253 értékkel. Köszönöm a felvilágosítást.

svejk

De hiszen én nem is kérdeztem! [#nemtudom]
"a precízebbek..." pedig irónia akart lenni a túlzó számolási pontosságra.

4um5b65d

Tibor, Te csak csináld az elméleted szerint a meneteket.
Bár idomszer nélkül egyetlen meneted sem lett szabványos, illetve nem tudod, hogy szabványos lett e.
Jössz itt nekem a magfurat pontosságával, miközben a többi menetparaméterből egyetlen egyet sem tudsz mérni, vagy ellenőrizni.

Ki az a hülye (rajtad kívül) aki egy 3-as emelkedésű menetnek a magfuratát század pontosan méri ?? Elment az eszed ??
Ellenben egy 0,1mm-es emelkedésű menetnél már fontos a korrekt mérés, csak idáig nem jutottál el a számolgatásodban.
Már sokan megmondták, hogy Te mindent elméletből akarsz megoldani, éppen ezért nem fogsz tudni soha esztergálni. Ne is erőltesd..

000000000

A menet nem attól lesz kottyanásmentes, hogy görcsöltünk a magfurattal.