Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Egyébként ne sértődjön meg senki, de már máskor is észrevettem, hogy mennyire borzasztó hiányos az itteni szakik tudása.
Az enyém nem hiányos, hanem nincs is, de nem is vagyok szaki :))  

Szóval majdnem mindenki tud valamit, de vagy tévesen vagy átlagoltan vagy mittudoménhogy.
Sok esetben már eleve az iskolákban helytelenül, vagy nem kellően körülírva tanítottak dolgokat.
A NET ilyen szempontból nem segít, mert minden jó válasz mellett van legalább 3 helytelen.
Annak idején a műszaki táblázatok nyomdahibáit szidtuk, de ez sokkal rosszabb ami ma van.

Szóval egyre nagyobb kincs a tudás.

xsugix

Mondjuk ha megnézed a sorozatát a videónak, akkor rájössz, hogy egy nagyon régi "hit & miss" motort épít, az említett tárgy pedig ennek az egyik alkatrésze. Valószínűnek tartom, nem az volt a cél, hogy a mostani technikai megoldásokkal építsen fel egy múzeumba illő darabot, hanem korhűen rakja össze. Az más dolog, hogy modernebb eszközökkel csinálja, de a kész darabon senki nem azt nézi, hogy úúúú, ez milyen esztergán lett esztergálva, hanem azt, hogy ez olyan mint a 100 évvel ezelőttiek.. (gondolok itt a biztosító szegre, seeger helyett).

000000000

Nekem valami nem világos a Te számításodban.Lehet ha részletesebben levezetnéd Laslie is megértené. Még mindig azt vallom hogy nem jó a pitagorasz tételes behelyettesítésed. Miért veszed evidensnek hogy 1 az átfogó hossza ? Azt tudjuk hogy az egyik befogó 0,5mm a menetemelkedés fele. De akkor kérdés ugye hogy az átfogó mennyi. Amit ugye akkor tudnánk kiszámolni ha tudnánk a háromszög magasságát. Ami egyenlő a külső-és a magátmérő különbségével. Vagy ha ismert volna az átfogó hossza. Lehet jól számolsz de Nekem nem világos hogy Nálad mi miért annyi. Ha részletesebben levezetnéd jobb lenne.

zozo

ÁLLJ! Pithagorasz tétel a derékszögű háromszögre vonatkozik! Amúgy sem jó az a magméret.

zozo

Bocs, a magassághoz mérten van derékszög...

zozo

Dama, az átfogó 1mm, jól mondja tóthz, és a számítása is jó, hisz egyenlő oldalú háromszögről van szó de a gyakorlat nem ezt mondja.

ANTAL GÁBOR

Ha gondoljátok akkor helyreteszem .  Totz alapvetően jól gondolkodik ( matematikailag ) A metrikus alapszelvény 60 fokos tehát egy egyenlő oldalú háromszög ( lenne ) a magasságegy tangens ( vagy cotangens ) összefüggéssel vagy Pythagorasszal számolható  ( az átfogó az egyelő oldalú háromszögnél ismert estünkben valóban 1 .  A HIBA ott van hogy a menetnél nem vágunk matematikai háromszőget hanem pl a menetmélység az elmélet érték 0.75 szöröse   stb .  Elő kell venni amit Svejk linkelt vagy a gyakorlottabbak  fejből is tudják. Én 18 ra csináltam volna ( fejből )

ANTAL GÁBOR

annyit még hogy ha a 30 fokra írjuk fel a szögfüggvényt akkor sinusszal és cosinusszal is ki lehet számítani a magasságvonalat a háromszögnél  ( a secáns és a cosecáns manapság nem használatos )

9pk59nuy

Vegyük sorra!
Ha lerajzoljuk a menetprofil metszetét, akkor látni is lehet, hogy az egy egyenlő oldalú háromszög.
Ennélfogva, ha a menetemelkedés 1mm, akkor az oldalai is 1mm hosszúak. ebből adódik az "1".
Így a pitagorasz háromszög átfogója = 1mm
A rövidebb befogó hossza a menetemelkedés fele = 0,5mm
És akkor keressük a háromszög magasságát, ami a másik befogó hossza.
Az, hogy derékszögű háromszögről van szó, az triviális.

ANTAL GÁBOR

csak saccolom hogy Zoli !  olvasd el amit a 25343 ban írtam ( és rájössz hogy Svejk miért tette fől azt a kérdést hogy :
"Te elméletben szoktál csak menetet készíteni?? "

ANTAL GÁBOR

9pk59nuy

Válasz a 25343-ban

zozo

Gábor, mi az a secáns és a cosecáns?  
-mert még a google szeme is elkerekedett tőle,
így nem lettem műveltebb...

000000000

Ékszíjtárcsa belső felületét milyen minőségűre kell kialakítani , hogy legnagyobb legyen a tapadás, a legnagyobb nyomatékot tudja átvinni megcsúszás nélkül. Hallottam olyat is hogy tükörfényes, így bele tud feszülni mélyen az ékpályába? Én azt gondolom hogy kissé érdes felület nagyobb tapadást biztosít. Most tükörfényes,esztergálás után 120-as csiszolóvászonnal 2000-es fordulaton políroztam.
Kell-e vissza érdesíteni?

000000000

Attól kerekedett, mert rosszul írtad be.