Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ebalint

Kaja után vagyok, de előtte is éppen ennyire tetszett volna.

Nem semmi!
[#eljen]

svejk

Ha egyszer lesz jobbnak tűnő műanyag alapanyagom kipróbálom úgy hogy az eredeti 42,5 mm-ről indulok.

000000000

Régi, felül vezérelt motoroknál is használtak "fíber" kereket, hogy ne legyen olyan zajos a sok fogaskerék.
Az elkészítése is ötletes.

jani300

[#eljen]  Tényleg érdekes ötlet !

000000000

Válogasd meg a szavaidat a hülyézéssel kapcsolatban!!!, főleg ha húsz év alatt se tanultad meg esztergályosként, mi a menet szabványos magmérete. Persze ha te ~8%-os mérettévedéssel dolgozol, és még erre büszke is vagy, akkor nincs semmi baj, gyártsad csak így még vagy 30 évig a meneteidet.:)

000000000

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSbybSMkI_2WcIUkrSMRz-2um6xCLTOo_GkwUcl-eGUWLCuIfFLST_Pymc" border=0>

000000000

Nem lett túl jó a kép.
Arra kerestem példát, mert nem volt kedvem rajzolgatni, hogy a menet csúcsa mindig a "levegőben" van.
A menetárok, meg rádiuszos. Pláne a nagyobb emelkedésű menteknél.
Szóval a magméreten ilyen formában lovagolni GYEREKES időtöltés.
De azért nyomja a süketet Tibor45.

vjanos

Nem semmi. :)
De azt áruld már el, hogy milyen mocira készült az ER16 befogó a mini anyával :)

Egyébként én azt hittem, hogy az E2N-en már vmi sebváltóművel lehet a menetemelkedést állítani... De ezek szerint ott is a fogaskerekeket kell csereberélni :S

zozo

Svejk meg nem tudta, hogy a 19x1-es menetnek csak a tudományos ismeretek megszerzése után szabad nekikezdeni, így sutty faragott egy cserekereket és megcsinálta. Ezt a könnyelműséget!
Laslie, Te meg sürgősen hívd vissza az összes munkádat, és mikróval ellenőrizd a magfuratokat.
Bele se merek gondolni, hogy amikor érintőt veszel a lyukkéssel, vajon hány századot tévedsz.  
Én, most hogy kikupálódtam a témában, többet nem is merek menetet vágni. Már a menetfúróban sem bízom. Nem tudom pontosan lemikrózni, mert 3 éle van... és ha nagyobbat visz 4 századdal? brrr...
-mennyivel jobb volt tudatlannak lenni és a tolómérőről lelesni, melyik csavaréval egyezik a kívánt emelkedés...

fektiforg

Sajnálom hogy így alakult a menet vita, néhány megjegyzés részemről : (csak) 42 éve forgácsolok, gyártok meneteket. Kötőgépelemeknél (6h és 6H) tűretlen éles menetnél gyakorlati cirka magméret = D - P  +/- 0.1 P ,   P=1mm akkor +/- 0.1 a tűrés  - 1/20 -os tolómérővel mérhetjük.
Belátható, magméret menettetőben 1 pina szőrszál nem sokat számít, mert az metrikus éles menet  az oldalán fekszik fel ,
korrekt menetet profil helyes szerszámmal és idomszerrel készítünk.
Más tészta , pl. dolgoztam ano menetcsiszolón a menetfúrónál a profilt menetmikroszkóppal néztük, a méretet mikrométerrel 3 db tű -vel mértük.
Tovább nem mesélek... mert fellengzésnek tűnik.
Néhány link tanulmányozásra :  
http://www.szerszamok.hu/lex/mentures.htm" TARGET=_fnew>menetűréshttp://perfor.shoprenter.hu/custom/perfor/image/data/pdf/ard225.pdf" TARGET=_fnew>Tűréses táblicska

Sz.József

A menetmizériával kapcsolatban még senki nem említette meg a menet középátmérőt. (lehet rosszul emlékszem, de akkor majd kijavítotok)
Lehet a magméret akár mennyi a tűrésen belül, mert a menet nem ettől lötyögni vagy nem lötyögni.
A menet közép átmérőn van a hangsúly. Ha az el van bacarintva, na akkor fog lötyögni...
Svejk kupakja sem attól lötyögős, mert a magméret 18,15mm (vagy mennyit mért Svejk nem tudom)
A kici kínai a menet középátmérőt bacarintotta el az anyában. (egy kicsit nagyra sikerült neki :) )
Még egyszer mondom, a lötyögésnek a magmérethez semmi köze. Persze azért illik tűrésen belül maradni a magmérettel.

svejk

300 Hz-es faipari Walter-re.
De abban nincs semmi érdekes.

Sz.József

Egy kicsit elkéstem a menetközép átmérővel...
Ez a lényege az egésznek...[#eljen]

fektiforg

Így van, menetmikróval is közép átmérőt mérünk !  

svejk

Én sem magméretet kérdeztem,cirka 100 hozzászólással ezelőtt csupán hogy mérje meg valaki a "belsejét".

Egyébkéntt ezek gyanítom nem házilag készülnek és a menet ránézésre köszörülve van, sejthetően CNC-n vagy automatán.
Ergo ha a kis kínai nem jól korrekciózik akkor a középátmérővel együtt minden átmérős méret növekszik, ezért bátorkodtam feltenni balga kérdésemet6kérésemet anno.