Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

"Mert ugye egy befogó nem befogó"
Tehát több van egy rendes sufniban.
De még mindig jobb "megtépni" a 17-16-ot mint nélkülözni.
Egyszer méregettem, semmivel sem rosszabb a futáspontossága a "megtépettnek"

De az utolsó indokom: a csak páros 9 db darab/ár aránya sokkal rosszabb mint a full 19 db-os készleté.
Volt vőtársam mondta mindig, a van-tól nem kell megijedni. :))

ER 16-ból anno csak a "fontosakat" vettem meg. Azóta egyesével megvettem már 3 készlet árán a HÓD-tól az egészet apránként, mert mindig gyorsan kellett. :((

Sz.József

A futáspontosságot nem emlegettem... [#nemtudom]
A többit bízzuk Dama-ra... [#smile]

000000000

svejk-el nagyon egyetértek. Én is úgy vagyok Vele hogy 1X akarok pénzt kiadni mindenért. Most amit mutattok linkek mind jól hangzanak tény hogy jelentősen olcsóbbak ha csak a 10db-os ~10ezer Ft-osra gondolok. Én kicsit irtózok a külföldről való rendelésről nem tudom miért de valahogy látatlanban nincs bizodalmam ne kérdezzétek miért nem tudom megfogalmazni.

Lényeg a lényeg hogy inkább belföldről venném. Mivel marásban nagyon kezdő vagyok ezért csak vadiújban gondolkozom. És amit nem tudom amit eBay-en adnak az milyen márka stb stb. Lehet elsőre soknak tűnik a 18részes de előre nem tudom mi kellhet később. Jelen pillanatban van olyan maróm amit lehet egy szerényebb készletbe lehet nem tudnék. Nekem kicsit újdonság hogy egy patronba kisebb marót is belehet fogni csak nagyon meg kell tépni. Ugyan svejk írta hogy ez a futáspontosságon nem ront de nem tudom mennyire elfogadott megoldás ez nem e túl brutális dolog ez...  
Nyilván 82ezerért nem fogok kínait venni. 41400 + ~20000ért úgy gondolom nem aranyár. Nyilván lehetne mindig olcsóbbat és olcsóbbat találni de valahol az olcsóság a minőség rovására megy. Nagyon szerény fizetésem van olyat szeretnék venni ami örök élet és egy nap. Mivel egy egyszeri kiadás minőséget szeretnék venni. Lehet rosszul gondolom de a Kintel márka meg hogy olasz látatlanban bizalmat szavazok neki.

Kicsit hosszan írtam le és lehet rosszul és bután gondolkodom. Kérem nézzétek el Nekem. Ettől függetlenül mindenkinek köszönöm a segítő szándékú hozzászólását. Persze még nem biztos hogy a Kintel-nél maradok jövőhéten kell visszamenni érdeklődni a boltba.

Sz.József

Azt írod, hogy:
"Nagyon szerény fizetésem van..."
A páratlan méretű patronokat minden szökőévben egyszer (vagy egyszer se) fogod elővenni,
ezért ez felesleges pénzkidobás... (szerintem)
A saját kárán tanult tapasztalatok maradnak meg az emberben a legmélyebben...
Ennél fogva a Te döntésed lesz az igazi...
Egyébként sok "sikerélményt" a kis marógépen(hez), mint említettem nekem is ilyenem volt...[#eljen]

w987wzmm

Sziasztok!
Tudnátok segíteni? Nem pont eszterga, de ide vágna a kérdés...

C40-es anyagot kéne marnom. Szerintetek az egyélű HSS maró viszi? Mekkora fogásvétellel használjam? Alut 1-2mm fogásvétellel szoktam marni.  
Fogaskerékbe kéne csapágyat tennem. De, most kibeleztem az esztergámat. Csak marni tudok.
Nem martam még vasat a géppel. T2-800W-os motor van rajta, 6-os egyélűm van, ami alkalmas Z-ben marni. Ha, beállítanám, hogy 0,1mm legyen, akkor biztos vinné, de ez nem megoldás. Van valami számítási mód átszámolni alut vasra. Más technológiát követel a dolog.

Köszönöm a válaszokat!

svejk

Vannak itt notorius ebay-ezők, nyilt titok, hogy utána itt árulják a cuccukat szerény, tisztességes haszonnal.  
Ez jó az olyanoknak, akik 2irtóznak" a külföldi vásárlástól.
a szerszámkereskledőnél ha nem márkásat veszel ugyanazt a kínait kapod.
Valószínű az olaszod is kínai.
valóban vannak az Ebay-en holt gagyi cuccok, de ha egy közismert eladótól, pl. CNCtools-tól származik, nem fogsz csalódni.

Az ER32 patronnak 1 mm az átfogása, pl. 17-16 mm, ezt kutya kötelessége befogni és ebben nincs semmi szabálytalanság, hiszen rá is van írva.
A "megtépést" úgy értsd, hogy jobban össze kell nyomni a 17-16-os patront  16-os szerszámszárnál, mint a 16-15-ösnél.
természetesen én is a 16-15-öt használom 16-os szárnál de néha kellhet a másik is, azonfeleül hogy én alig dolgozok velük, de mégis van vagy 3 készletem és 6-7 befogóm.

De véletlen sem szeretnélek befolyásolni, hiszen a te pénzed, én csak a saját tapasztalatomat írtam le.
Mindenesetre ha most 62 ezerért megveszed az Plaszt egy befogóval és 19 patronnal, akkor még nagyon lelkes klehetsz :))

Vásárolj bármit, legyen meg benne az örömöd!

keri

[#eljen] Így van. Ebayen még kínaiba sem csalódtam. Ha valami gagyi az olyan áron is van, de a jó cuccok is legalább fele annyiért mennek mint amennyiért itthon megkapod ugyan azt a kínait. Utána lehet nézni a visszajelzéseknek is, szóval ha sumákság van az is kiderül még vásárlás előtt.

Eleinte én is féltem, de múltkor már valami 300forintos vackot is kínából rendeltem inkább :)

ER16-os orsót és patronkészletet is onnan vettem, harmad annyiért. Ugyan az a minőség mint amik itt is mennek.

Zoknit, ruhát, cipőt mondjuk nem vennék, mert azt tényleg jó felpróbálni, de ilyen gépelemeket meg alkatrészeket egész nyugodtan.

s7manbs8

Tényleg az jó kérdés, hogy pl alumíniumhoz képest a vasat mennyivel kisebb fogásvétellel lehet megmunkálni ?

svejk

Varga Laci fórumtársunknak van egy kínai ER11, 8 mm-es szárú befogója, mely oválisra van köszörülve vagy 2 századdal.  
No de nem is bejáratott helyen, vette, hanem a legolcsóbbon.

keri

Én mondjuk jó helyen vettem. Nekem nem mérhető hiba rajta.

s7manbs8

Én annak is örülnék ha a fúrótokmányomba be tudom fogni és nem üt csak 0.3 tizedet ... :)

zozo

Ez egyáltalán nem jó kérdés, sztem értelmetlen.
Azt meg elsem tudom képzelni, hogy marógépen egyáltalán csapágyat lehet illeszteni acélba, 6-os egyélű maróval, de ettől még lehet igaz.
Mindenesetre irigylem azt a hobby gépet, ami századon belül fut még 10-14mm-es mélységben is.

s7manbs8

Hülye kérdésre lüke válasz ... :)

zozo

Pedig erre még Tibor45 sem fog képletet adni :)
(annyira összetett a dolog)

HJózsi

Csak akkor kezdjél hozzá, ha fel is veszed videóra!...  Az ilyesmit érdemes ugyanis megörökíteni!!!! ... :D  Szóval inkább szerezzél be 3 v. 4 élű marót és nézz utána az acélokhoz ajánlott forgácsolási paramétereknek. A http://www.perfor.hu" TARGET=_fnew>Perfor-nál pl a jó szerszámon kívül a forgácsoláshoz szükséges adatokat is megkapod...