Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönjük,megpróbálok kapcsolatot keresni,így már legalább tudjuk,hogy merrefele kell egyáltalán tapogatózni.[#worship]

9pk59nuy

Az 5mm lemarás a késszárból azt jelenti, hogy nagy a késed. A nagy kés nem előnyös kis gépre, mert a hozzátartozó lapka is jóval nagyobb forgácsolóerőre lett szerkesztve. Kis gépre vegyél odavaló késszárat és lapkát!

000000000

A szorult helyzet csiszolja az elmét. A kés ingyen volt. Lehet hogy nagy benne a lapka de akkor olyan holkert köszörülök bele ami az adott igényeknek megfelel.Gondolom Te sem mondtad volna azt hogy "köszönöm nem kérem mert 25 milis" Ha nagy a vídia benne az sose baj mert ha lepattan a hegye marad még mit köszörülni. Gyárilag 16 milis kések azok amik maximum elférnek a gépbe. De most hogy gyorsváltós késtartóm van most 20 milire bővült ez a méret. A mai szegény világban nem utasíthattam vissza egy ilyen felajánlást hogy ingyen kapok egy vadiúj kést csak 25 milis.

9pk59nuy

Akkor nem váltólapkás, hanem forrasztott?

s2k5ycubj

A 20-as és 25-ös késekbe majdnem mindig ugyan az a lapka való. Teljesen jó,sőt még jobb a lemart kés mert szélesebb és ezáltal sokkal merevebb. Ha meg a gép lehetőségeit meghaladó fogást vesz vele teljesen mindegy mekkora a kés és a lapka. Viszont,ha épp olyan a munkadarab bátran ki lehet hosszan lógatni a kést.

000000000

Forrasztott igen vídiás. Váltólapkásakból csak 20 milisek vannak

9pk59nuy

Ez a szempont csakugyan indokoltnak látszik, de termelő gépen nem lehet a geometriát megváltoztatni, mert akkor megbontja az egységes beállítási struktúrát. Nem termelő gépen pedig csekély a jelentősége a "kicsit erősebb" késnek ebben a méretben. Én továbbra is a megfelelő méretű késszárakat és lapkákat használok. Továbbá borotvaéles HSS-t.

KoLa

Szoktam én is lapkát átköszörűlni,jó ez a megoldás, egyedi darabokhoz! újjá lehet vele éleszteni a kopott lapkát! de jobb az ilyet ráforrasztani egy késszárra! előtte át kell köszörülni az alját, és az oldalát, hogy fusson rá a sárgaréz![#eljen]

KoLa

Szerintem stabilabb a magasabb, mint a szélesebb késszár! persze ez attól is függ hogy átmérőzünk vagy furatolunk,a körülmények döntenek!de ki lehet korrekciózni a stabil fogást, bármilyen gépre!

KoLa

Amióta cnc-esztegályozok, az éles rapidkések (HSS) új dimenziókat nyitottak meg számomra![#eljen]

Vetesi75

"megbontja az egységes beállítási struktúrát"
Hú, de szépen hangzik! Sajnos azokban termelő egységekben, ahol én idáig megfordultam, ez a szempont még gondolat erejéig sem fordult meg az illetékesek fejében vagy ha mégis, akkor mélyen titkolták. Hozzáfűzném, hogy a környezet ismeretében jogosan... :(

s2k5ycubj

Kaptam egy csomó ilyen "forrasztott lapkás" kést a nagy esztergához én is,fékdobot nem tudok szebben és gyorsabban szabályozni mint az ezzel a magoldással készült késsel. A köszörülésnél viszont fontos a gyémántkorong,sajnos ami nekem van szürke vidiás kövem attól hajlamos kipattogni az éle,viszont a gyémánttal penge éles sarkot is lehet csinálni és sokáig jó marad az éle. Hát igen a használt lapkák nálam is így végzik,kár lenne eldobálni.

s2k5ycubj

A cnc-esztergához 16-os és 20-as késeket lehet használni a gyári vdi30-as befogóba,rengeteg kést vettünk hozzá használtan,de szinte mind 25-ös,most vagy a szerszámtartókat marom szét vagy a késeket...

Vetesi75

A VDI befogót kivéve ismerős a helyzet.

sufnituning

Szia!Nekem meg van egy csomó köszörült szárú késem
amik jóval nagyobbak, mint az odavaló méretű kés,
de jobban lehet vele nagyolni is, sokszor 3mm fogást veszek velük, sokkal masszívabbak, mint a kisebb kések.Úgyhogy nem osztom a véleményed.