Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez úton is köszönöm szépen Vigh Lajos [#worship]fórumtársunknak a segítséget. Itt a marógép [#eljen]

svejk

Használd sokáig egészséggel!
Ha úgy használod amilyen objektíven álltál a vételhez, akkor sok örömet fog okozni.

Sz.József

Biztos vagyok benne, hogy ezzel a megoldással jártál a legjobban...
Gratulálok.

Sz.József

Egy pár képet láthatsz róla ebben a 2 könyvtárban. (MBF550)
Ezek akkor készültek amikor a gatyába ráztam egy kicsit, hogy nekem is tessen ... [#smile]
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/" TARGET=_fnew>A 2 MBF550-es könyvtár...

000000000

Köszönöm szépen. Nagyon örülök neki. Lajos pontos volt volt, segítőkész,.. le a kalappal előtte. Újoncnak érzem még itt Magam és Lajos segítőkészsége és szándéka szóval még1x köszönöm Lajos. Mindent elmagyarázott megmutatott egy jót beszélgettünk. Megmutattam a kis ceruzahegyezőket... És ami öröm az örömben hogy ugyan ez egy átalakított verzió de csak a javára válik mert nem műanyag fogaskerékkel van megoldva az erőátvitel hanem ékszíjjal. Így ha "szorulása lesz" nem nyekken meg csak csúszik a szíj mint az esztergánál. ellenben a gyári fogaskeréknél egy ilyen móka után "porból lettünk porrá leszünk". Annyi munkám van még vele hogy az átalakítást Nekem kell befejezni de ennek 90%át már Lajos elvégezte. Tulajdonképpen két hasábot kell a motor alá berakni pár helyen átfúrni menetet fúrni bele. Valamint a főorsó végén lévő nagy ékszíjtárcsába kell hornyot vésni a retesznek.  

Még1x köszönöm mindenkinek a segítséget abban hogy ma marógép tulajdonos lehettem.

000000000

Most nézem hogy milyen milyen egyszerűen nem találok rá szavakat szóval ez a műanyag fogaskerék. Lajos imába foglalom a nevedet az ék-és bordás szíj átalakítás miatt.

Sz.József

Igen, az nekem is be volt tervezve, de már nem került rá sor...

hostya

Rengeteg munkát belefektettél ebbe a "gatyába rázásba".[#worship]

Akkoriban is figyelemmel kísértem amit publikáltál az átalakításról, de akkor nem kérdeztem..
Most viszont kérdezek néhányat.

1. Mennyire vált be a lin sín-kocsi alkalmazása?
2. Végül is a szánok melyik vezetést használták az átalakítás után?
- az eredeti fecskefarkast, a lin sinest, vagy egyszerre mindkettőt?
3. Mi lett a sorsa a gépnek?

000000000

Nem vagy semmi. Gyakorlatilag újra építetted az egész gépet. Szép munka.

B.Zoltán

Én is gratulálok a maróhoz.
Sokkal kellemesebb lesz ezzel marni mint az univerzál esztergán, saját tapasztalatból mondom.

000000000

Köszönöm szépen. Már alig várom hogy morzsoljam vele a vasat.

mxjj54gxi

Nekünk a cégnél BF20 változat van, és nagyon szeretjük.
Persze tudjuk a határait, nem nyomjuk neki ész nélkül, ezért is vagyunk megelégedve vele.
Kis műhelybe sztem jó kis gép ez!
Több méretű jóféle köszörült gépsatu, és egy dönthető körasztal nagyon elkél hozzá, és akkor nagyon sok mindenre használható.

000000000

Nálunk a cégnél zömmel TOS (cseh) meg Cugir (román)vertical marók vannak meg van egy bazi nagy nem tudom milyen horizontal maró. Mindig nyaggatom a marós kolegát az kis kabátzseb méretű dolgaimmal hogy marni kellene. Most már nem akadály. Legutóbb egy 25mm magas vídiás kés aljából kellett lemarni 5 milit hogy beférjen az olasz késtartómba. Ezek után már ez sem akadály.

VighLajos

Ahogy elnéztem a műhelyt, a marógépnek jobb sorsa lesz, mint nálam volt, ill. lett volna

Sz.József

1. Teljesen megváltozott a gép "viselkedése" forgácsolás közben (is), persze a golyós orsókat se felejtsük el...
2. Egyszerre mindkettőt. Pl. a szánrögzítést ugyan úgy tudtam használni mint annak előtte, ha szükség volt rá.
Ugyan akkor nem kellett olyan szorosra állítani a léceket és mégsem akart berezonálni már a legkisebb igénybevételnél,
mint annak előtte, mert "besegítettek" a lin sínek.
3. Hát az lett a sorsa, hogy 3 év után egyre kevesebbnek bizonyult a munkaterülete  
és rászántam magam egy nagyobb munkaterületűre.
Mivel a garázsműhely területe eléggé behatárolt fájó szívvel megváltam tőle.