Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Ha 3mm-es fogást tudsz venni, (nem sajtban)akkor a géped bírja a nagy lapkákat is ez nyilvánvaló.  
Az én megállapításom arra vonatkozott, hogy a kisebb késtartóval rendelkező kisgépek üzemeltetésénél célszerű betartani a méretlépcsőket a forgácsolóerő miatt. Továbbra is azt gondolom, hogy ha a 20 mm-es kés rezonál, akkor nem a késméret 25 mm-re változtatása a megoldás, hanem a rezonancia helyének felkutatása és megszüntetése lesz eredményes.

zozo

"hogy a kisebb késtartóval rendelkező kisgépek üzemeltetésénél célszerű betartani a méretlépcsőket a forgácsolóerő miatt"

Ne haragudj, nem gyártástechnológusok fóruma ez, hanem hobbistáké. Mindenki ismeri a gépe képességeit, tudja, hogy pl. 4-es vídiás leszúrókéssel mit tud leszúrni és mit nem.
Aztán lesz@rja, hogy a 4-es leszúrókése 16-os, vagy 12-es szárral, esetleg lemart szárral rendelkezik, hanem befogja és leszúr vele.  
Amit írtál, szépen hangzik az iskolában, és leírható a művelettervben a jó hangzás miatt, a gyakorlati élet azonban teljesen más.  
-...és sokszor nem csak hobby szinten

kuv5p7226

Mindenki ismeri a gépe képességeit

Szerintem már itt meg lehet állni, mert a hobbistáknál úgy 99%-ban már ez nem igaz.:-)))

000000000

Látom humorosra vetted a figurát ezért nem is kötekedő szándékkal szólnék...

Ha csak Magamból indulok ki... Én eleve úgy állok a gépeim mellé hogy tudom melyiken kell elkezdenem hogy a másikon folytathassam vagy eleve melyik gépen kezdjem el megcsinálni. Ez már ad némi tudatosságot afelől hogy ismerem a gépeim képességét és adottságait. Néha vannak alkalmi munkáim. Itt is volt téma nem is olyan rég ilyen csőtisztító spriccolós bigyó amit a víznyomás tól előre a csőbe (úgy is tudja mindenki hogy mire gondolok). Na ilyet kellett ismerősnek csinálni az általa meghatározott méretekkel. Mikor elmondták mi a feladat akkor Én mindig végig pörgetem a fejemben hogy mekkora átmérőkről hosszokról van szó melyik gépen fér el oda férek-e késsel ha igen melyikkel stb stb vagy egyáltalán megtudom-e csinálni Most meg többek között savállóból kell tetoválógépet csinálnom Angliába 8db-ot. Én Magamat abszolút (szakirányú végzettséggel rendelkező) hobbistának mondanám de mégis tisztában vagyok azzal hogy tudásomnál fogva mire vagyok képes és a gépek mire képesek.

Aki meg nem ismeri a gépét az vagy újonc a témában vagy a gépe új és most ismerkednek még össze.

Ugye senki sem értette félre nem kötekedni és okoskodni akartam.

7cim5mm0

Szervusz!
Általában célszerű az adott géphez alkalmazható legnagyobb csatlakozó szerszámméret betartása, még abban az esetben is, ha hobby szinten űzi a dolgot az ember.
A szerszámgép is méretezve lett egy adott terhelésre, amit tartósan elbír, ha azt túlléped, hajlamos megsérülni, vagy idő előtt elhasználódik. Az egyedi, speciális munkákhoz természetesen lehet eltérő alakú/méretű késeket gyártani, de szem előtt kellene tartani ott is, hogy várhatóan milyen terheléseket fog a szerszám illetve a gép kapni. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy általában attól hogy hobbista az ember, nem feltétlen kell a "szemre ész nélkül" gondolkodásmódot követnie, ami sajnos nagyon elterjedt ebben az országban. A gyakorlat meg az elmélet különbözősége az itteni gyártási kultúrát minősíti, elég szomorú, hogy ez így van... Az én véleményem szerint nem ezt kellene követendő példának venni.  
Egyébiránt a 4-es leszúrókés használatához egy normális eszterga szükséges, nem a ceruzahegyező kategória, hacsak nem műanyaggal dolgozol, vagy simogatni akarod a munkadarabot.
A hobby célra átalakítgatott szerszám valóban más kategória, de sajnos kevés szépen kivitelezett darabot láttam eddig.
A fentieket pedig ne vedd magadra, csak a véleményemet írtam a témáról, nem akarok sértegetni senkit.

zozo

"Egyébiránt a 4-es leszúrókés használatához egy normális eszterga szükséges"

A tegnapi alkoholgőz miatt nem érzékeltem, hogy Tóthz direkt a kis késtartós gépekről beszélt, én a nagygépemre gondolva írtam amit...
Bocsi Tóthz.
Megjegyzem, több legyalult késszáram volt, de a gépemet sosem tudtam túlterhelni. Mert tudtam, hogy adott előtoláshoz mekkora  fogásmélységet szeret.  
Egy műanyag fogaskerekes gép persze más eset, de  tönkre az sem megy, mert nagyobb terhelésre rögtön leold az elektronika. Tehát hamar megismeri a gazdája a korlátait. Én egy ilyen cerkahegyezővel majdnem sírtam, mire egy 2-es emelkedésű menetet megvágtam. A fele hossznál  mindig leoldott és megállt. Már forgácstörős menetkést köszörültem a végén, hogy bírjak vele.  
Arról fogalmam sincs, váltólapkás késeket hogyan tudtok használni kínai cerkafaragóba, hogy még fogást is lehessen venni vele.  

7cim5mm0

Ez a jobbik eset, amikor gondolkodik az ember, és nem csak próbálkozik.  
Az előzőeket azért írtam le, mert sajnos sok jobb sorsra érdemes, de a szakszerűtlen használatban tönkretett gépet láttam már.  
Előszeretettel szokták kis gépeknél a nagyobb, jobb esetben lemart szárú késeket (ami ésszerű használat mellett nem feltétlen rossz) használni, nem is beszélve a leesztergált szárú fúrókról, hogy a fúrótokmányban meg tudják fogni a nagyobb méreteket stb... Ezek szerintem szükség megoldások, és döntse el mindenki maga melyik ér többet, egy adott munka elkészítése, vagy a szerszámgép.

hostya

Az hogy lemarjuk a kés szárát, azért hogy beférjen az adott késtartóba,(és használni tudjuk) nem befolyásol semmit.

Sem a gép, sem a gépkezelő, korlátai nem befolyásolják az alkalmazhatóságát.
(kivétel a leszúrókés és társai..)
Jellemzően soha nem használjuk ki az adott késszárhoz tartozó lapka vágóélét 100%-ban.(kivétel a leszúrókés és társai..)
A leesztergált szárú fúró az más dolog, azzal lehet gépet gyilkolni, még akaratlanul is hobbi szinten...

000000000

Tapasztaltabbaktól kérdezném, hogy hagyományos gépen menet esztergálásnál használjátok-e az oldalfogást? Nekünk ezt nem tanították. Eddig csak cnc-n láttam. Tényleg csak így lehet szép menetet csinálni?

f35ezvjs

Szia!
Igen ajánlotthasználni, ennek magyarázata, hogy a kés csak egyoldalon fog és így szebb lesz a menet profilja is.

Vetesi75

Szia! Szoktam, de csak a nagy meneteknél.

000000000

Aki tudja kérem segítsen Nekem. Egy 3/2es kúpcsökkentő vagy MK3as kúp avagy mindegy milyen csak MK3as kúp legyen rajta. Szóval a kúp végén a "toll"nak a lapolása milyen széles ? Előre is köszönöm a segítséget.

vjanos

http://www.sasovits.hu/cnc/eszterga/fogasok/kup.htm" TARGET=_fnew>Sasi oldalán megtalálod

A táblázatban az l2 és l4 értékek különbsége, ha jól gondolom.

B.Zoltán

A 3/2-nek a lapolása 8mm.