Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

Az a legjobb, amikor hoz a kuncsaft egy valamilyen "rajzot", és amikor elkészül a darab, akkor kijelenti: Hogy ő nem ilyenre gondolt..

s2k5ycubj

Az még csak elmegy,ha van egy rajz,de amikor nincs? És sokan nem értik,hogy miért ragaszkodom hozzá,ilyenkor inkább lerajzolom és akkor nincs vita. És ami igazán kikészít: innen még le kéne venni egy picit,de nehogy sok legyen...

s7manbs8

Nem általánosítani akartam, csak nekem nem volt sok szerencsém, mikor valamit csináltatni akartam.

VighLajos

Párbeszéd:
- Kellene egy 7-8 cm átmérőjű rúd
- Most 7 cm-es vagy 8 cm-es kell?
- Ha van 7,5 cm-es átmérőben, akkor ne szedj le belőle semmit sem.
...merthogy csak a káposztáshordóban a káposztát kell tömködni...
Tudom, sok helyen tapossák...
[#buck]

0uuaaky4s

Olyan esztergályoshoz kell menni aki ismeri a rajzot a mérőeszközt és tudja is használni. Aki  ezeket nem tudja az nem esztergályos csak nagyon nagyon amatőr.

fpm64xtbb

A rajz és a mérőeszköz mellett kell azért némi tapasztalat is az esztergályozás és a fémes szakma terén.
Sőt merem állítani,hogy a tapasztalat számít legtöbbet.

9pk59nuy

"Olyan esztergályoshoz kell menni aki ismeri a rajzot a mérőeszközt és tudja is használni."
Hát igen. De a megrendelő gzakran nem képes egy mórickarajzot sem hozni. A rákérdezéskor pedig állítja, hogy nem kell semmi precíz hókuszpókusz csak menjen bele a csapágy, csak nehogy lötyögjön mert akkor ay nem jó.  
És nem érti, hogy nem mindegy hogy kifúrom 20-as fúróval, vagy beillesztem a csapágyfészekbe a 20-as csapágyat. Azonkívűl elmeséli, hogy nem szeretné ha sokba kerülne, mert ez a harmadik kisérlete, ugyanis az előző kettőbe lötyögött a csapágy így azokat el kellett dobni. Viszont ő úriember és ezért azokat is kifizette.  

svejk

Megkaptad a levelem a noti floppy ügyben??

zozo

Hobbi-esztergályos is kell hogy megtanulja a szakrajzot, a szabványos jelöléseket, vonaltípusokat, a méretezés mikéntjét (pl. bázisfelület meghatározása) mert ez is nélkülözhetetlen része a szakmának. Egy rajznak pedig úgy kell készülnie, hogy a tervező maga előtt látja a műveleti sorrendet, tudja mit honnan lehet pontosan mérni, ha fordítani kell a munkadarabot, akkor pedig gondoskodni kell a pontos futtatásról is.
Jó tervező az lesz, aki a gép mellett is szerzett gyakorlatot. Régen ez így is működött, ma viszont teljesen más a helyzet. Így aztán rajzoltak olyat, hogy 20-as lyukon benyúlva a menetkéssel, M36x2-es menetet kellett volna vágni. Vagy a másik oldalról 300mm hosszú menetkéssel. Lerajzolni tök egyszerű volt, node megcsinálni?  

zozo

No meg azokat a megrendelőket lehet még imádni, akik el is mondják, hogy csak 10perc, míg leveszed az átmérőt, belefúrsz a csapágynak, meg két dekni, oszt annyi. Fél óra múlva jöhetek érte? -Micsoda? mi tart ezen 3 órát?  

pbalazs

Ha már felmerült a megrendelő téma...
Mennyire szereti/engedi az esztergályos, hogy a megrendelő (én) végignézze a folyamatot?
Nem akarok belekötni, nem is értek hozzá, de marhára kíváncsi vagyok, hogy hogy megy ez közelről...

000000000

Addig leszel kíváncsi, míg a szemed sarkába bele nem ég sisteregve az első lila forgács!
Utána nem akarod majd közelről nézni! :))

zozo

-Ha nézni akarja, plusz 500
-ha segít is, plusz 1000,
-ha tanácsot is ad plusz 1500

[#nevetes1][#nevetes1]  -ebből érted mit gondolok. Igazából nálunk útban volt, ketten-hárman garázsnyi területen, egymást lökdöstük. No meg az alkalmazottamat szórakoztatta/kérdezgette, vagy anekdótázott, aki addig nem dolgozott :)

jani300

Hát ezt rosszul  írtad ! Az a legdrágább ha " Ön is segít " . :)

keri

Megmondta, csapágy illesztés kell.
És még a megrendelő a hülye [#mf2]