Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Maszek, tényleg csak durvázásra használható, azt nem éri meg följavítani. Ez a 300-as kő hozzám kerül régebben, de most már én is arrafelé hajlok, hogy egy kisebb gépet veszek, ha összejön majd a pénzem.

r2u4n063m

Szabályozatlan kővel azért nem a legszerencsésebb dolog köszörülni... Egy darabig küzdöttem én is egy fabrikált köszörűvel, hogy az azzal élezett késsel csinálok majd köszörűt, de arra jutottam, hogy inkább vettem egy 380V, 200-as kétkorongost.  
Kő felszabályozásához nem vettem drága pénzen szabályozó gyémántot, egy fórumtárs ajánlotta a sérült gyémánt lapkát apró pénzért, így most a korongjaim felülete használható.

000000000

Itt durva sértés indokolni. Ezért nem is bonyolódom vele.

svejk

Van Hollandiában egy ismerősöm, ezt szokta mondnai: Egy korty víz, egy harapásnyi levegő és mehet a következő menet. :))
No persze Ő nem vitákra gondol. :(

svejk

Laslie valami olyasmit szokott írni, hogy a legnagyobb kő is kicsi.  
Szóval a lehetőségeidhez képest a legnagyobbat szerezd be.

000000000

Óhhh én Laslie-hez képest nyuszifül se vagyok....A tudásban, a munka mennyiségében és az igényekben sem.
Tehát például  http://www.grando.hu/granit-keramia-kotesu-koszorukorong-200x20x20-1c60m5-1521728622" TARGET=_fnew>ILYEN jó lesz ? A szürkére gondolok.

595852ar

Dehogy! 30-50ig lehet találni!

595852ar

Nem lehet, hogy a  befogótárcsákkal van gond?
Olyan végony anyagból készülnek tapasztalatom szerint, hogy nem tartják a helyén a követ.  
Nem is esztergált, hanem lemezből stancolt "alkatrészek" ezek.

nvnshmpmn

Nekem is egy manapság kapható barkács köszürűm van, egy marha gyenge szerkezet. Erre azért mégis rátették gyárilag a 200-as korongokat. Vékony lemez az egész gép. A tárcsái ennek is lemezből vannak préselve. Szemmel láthatóan csámpásak. Majd akarok hozzá újakat esztergálni, aztán még kellene valami normálisabb tárgyasztal is, mert az is egy kis lemezke mindössze.
Vettem egy régi kis magyar gépet, amire 175-ös kövek valók. Majd abból akarok egy finomabb gépet csinálni.

nvnshmpmn

Az a tervem, hogy ráteszek két db 200-as korongot a 175-ös helyett.

svejk

Általában már a kövek is csámpásak. :(

000000000

És ha már a köszörülésnél tartunk: a kő szabályozását hogyan kell csinálni ? Szabad kézből, vagy valamilyen állvánnyal ? (nem vagyok benne biztos, hogy ami nekem van az gyémánt-e, de majd lefotózóm és megnézitek)

595852ar

Igaz! De a befogók is rettenetesek.

000000000

jani300

Morzsoló görgővel nagyolnám , az öntött tárcsákból áll(olyan a széle mint a tésztavágó), szépen viszi .A tárgyasztalra támasztva óvatosan kell neki nyomni a kőnek , ide oda mozgatni . Utána kell valami finom szabályzóval lehúzni . Végszükségben egy törött köszörűkő darabbal is lehet .