Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

595852ar

ANTAL GÁBOR

Egy vagy több küllős közdarab  Hossza kb (1.5-2)*D ami rudazatmenettel a koronafúró fölött (pl 1 méterre ) van beépítve és a kifúrt lyuk falának támaszkodik  Tulajdonképpen  megnöveli a korona hosszát ugyanakkor átöblíthető  Ha akarod lehet lapkázni is de én a a menetes rész megmentésével eldobhatóra csinálnám ha elkopik

zozo

Természetesen irányadó az érték, hisz akkor lenne igaz, ha az anyagot a pofa egy-egy él mentén szorítaná. Mivel kis tokmányba fogom, sztem egy-két tizeden belül megáll a méret. Én is kíváncsi vagyok mit mutat a gyakorlat.

TROMF22

Felmerült itt korábban a tesco-gazdaságos kis köszörűk, korong szorítótárcsájának milyensége. #23947, 23948

Alapelv, hogy a szorítótárcsa átmérője legalább a köszörűkorong átmérő (új állapot)
1/3 –a legyen.
A konkrét méretekre az alábbi táblázat ad iránymutatást:

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/Technologia/IMG_3296x.jpg" border=0>

Forrás: Köves-Moser-Almásy, Köszörülés és finommegmunkálás  MK Bp. 1973

Valószínű, hogy a takarék kivitelű kis gyári köszörűk tengelycsonkja rövid ahhoz, hogy ilyen méretű szorítótárcsák alkalmazhatók legyenek.  
Elveszett tárcsák pótlásához, vagy saját kivitelezésű géphez viszont érdemes ezeket a méreteket alkalmazni.

000000000

Köszi a hasznos infót !

000000000

Köszi Laslie !
És egy teljesen más jellegű kérdés:
http://turning.fw.hu/t063.html" TARGET=_fnew>Ilyen jellegű munkáknál hogyan készíted a menetet ? (fordulatszám,trükkök tippek stb.)Mire a gép beindul már túl az óperencián járna a kés - nálam....

r2u4n063m

Felvetődött a gondolat a hideg kapcsán, mennyire szerencsés dolog télen az esztergagépet járatni, valamint mire kell ilyenkor figyelni? A garázsban fűtés nincs, ezért az ottani hőmérséklet lemehet fagypont alá is.

zozo

Hétfőre úgy le szokott hűlni a műhely, hogy a főorsó siklócsapágya beállt mint a beton.  
Pb gázas infrát állítottam a gép elé és egy óra múlva indult csak el :).
Csak vékony olajat szabad ilyenkor használni bele. A kuplung nem lelkesedik a túlterhelésért.

r2u4n063m

15-ös orsó olaj van benne, de a siklócsapágyat féltem kissé. Kuplungom nincs, annál egyszerűbb a szerkezet, a hardy-tárcsa meg mellőzi az olajat :)  
Kézzel egyenlőre még meg tudom forgatni a tokmányt, és ha jól értem, nálad más volt a helyzet a melegítés előtt.

Virbo

Egy fura dolog történt velem a minap.  
Felszabályoztam a tokménpofámat, több-kevesebb sikerrel. Elmostam a tokmányt,a  gépet letakarítottam, megkentem. Ha már benne voltam, gondoltam kicsit "húzok" a főorsó csapágy szorítóanyáján. Majd otthagytam a gépet.

Ma valamihez csúcsot kellett volna használni, próbáltam csúcsfészket fúrni. Furcsa módon a központfúróm nem középen volt, hanem kb 1mm-nyit oldalra. A magassága első ránézésre jó is lehet.  
Pislogtam párat, majd bedugtam egy forgócsúcsot a szegnyeregbe, de az is hasonló eltérést mutatott (közben csináltam gyorsan egy valamilyen kúpot késsel, hogy lássam).

Sebaj, gondoltam biztos a csapágy meghúzás miatt (na persze) volt. Ha már megint ott jártam, gondoltam megnézem hogy is van a csapágyazás, letekertem a rögzítőanyát. Találtam egy kúpgörgős csapágyat, előtte meg gondolom valami golyós (nem vagyok benne a csapágyfajtákban bocsi), de az mélyen a tokmány felé, bent a házában.
Viszont ami fura, hogy az egytengelyűségi eltérésem nem változott semmit, csak pár századot tudok kézzel elnyomni... (Miért is kellene többet ugyebár...)
Na ilyenkor mi van?

A talált csapágy száma magyarra fordítva (ciril betűkkel volt ráírva): IGPZ 57707. Erről lehet tudni valamit?

Csuhás

Alighanem az egész orsóházat sikerült elmozdítanod. Ha esztergálsz egy hengeres felületet és kúp születik akkor ez a probléma. Ha henger akkor a szegnyereg mászott el.

279nwbpsa

Nincsen elállítva a szegnyerged?Kézenfekvőbbnek tűnik,mint a csapágynál keresni 1mm eltérést.

Virbo

Hát megnéztem a "szokásos" marószárammal a "kúpolást" mérőórával, 30mm-en van benne vagy két század, pont az eltérés felé, illetve ahogy a tokmánytól távolodok, úgy "ágaskodik" a maró szintén 2-3 század között. De ehhez hozzátartozik, hogy a tokmány is üt 5-6 századot.  
Viszont ez ugye nem mm-nyi eltérés...

Ekkora kitérésnél azért nem 1-2 századot kúpolna a gép 30mm-en nem?

Virbo

Nekem is, de mitől lenne? Hozzá sem nyúltam, mióta beállítottam...
Bár a múltkor sikeresen megnyomtam a kéziszánom kézikerekével, lehet, hogy amiatt elmászott...?

Virbo

Ja, egyébként épített eszterga, szóval bármi lehet... :)