Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Tromf nak teljesen igaza van . Azért az egy kiindulási alap hogy mekkora "luk" van a kőben ha annál nem vékonyabb a tengely akkor már csak az anyaggal lehet nagy gond . Ekkora kő 1440 et szokott forogni . 1500 wattos motor a legkisebb gyári de van jóval nagyobb is . Meg jó vastag anyagból van a kő védőburkolata .

000000000

Dehogy sértődök meg, sőt köszönettel fogadok minden tanácsot ! Néztem a 300-asok 50 ezernél kezdődnek. De szerintem - javíts ki ha tévedek - nekem 200-as vagy 250-es is elég lesz.

TROMF22

Mire is szeretnéd használni?
Mert ha megfelelő fordulatszámon pörög, rezgésmentes a csapágyazás akkor egy 200-as korong már iparszerű, napi rendszeres használatban is igen sokáig elmegy.
(időnként finoman szabályozva)
Ha viszont a fenti feltételek hiányoznak, akkor egy 250-es is gyorsan szétmorzsolódik, kopik, elporzik.
Ha néha meg akarsz élezni az otthoni munkához egy-egy keményfémlapkás forrasztott kést, ahhoz még egy 200 alatti is bőven megfelelő.
És ezek messze nem olyan drágák mint amit írtál.

000000000

"Ha néha meg akarsz élezni az otthoni munkához egy-egy keményfémlapkás forrasztott kést, ahhoz még egy 200 alatti is bőven megfelelő."

Vagy ez nem kellett volna, vagy az adatlapodon a "gépészmérnök".

000000000

Elsősorban forrasztott késhez, illetve finom munkákhoz. Más durvább köszörüléshez másik gépet használok.

wcsxp0uxa

Abban a szerencsés helyzetben vagyok ,hogy 150-es ,és 200-as barkácsköszörűvel is próbáltam forrasztott lapkás kést köszörülni.
A 8x8-as furatkést mindegyikkel sikerült.
A 10x10-es , 12x12-es sarokkést (jól) csak a 200-assal.
Úgy vettem észre a "lapka" mérete nagyon sokat számít.
Tehát ha nem 20x20-as szárú kést kell köszörülni akkor működhet a dolog.(szerintem)
Ja ! Kék színű késeim vannak.

TROMF22

Melyik feltétellel is van gondod egy otthoni, hobbi munkával kapcsolatban  érdeklődő felhasználó estében?
200 alatt nem lehet elég vágósebeesség?
Mit akarsz vele megvetetni egy alkalmi pár perces munkához?

df7vv4ry9

en hasonlo munkakhoz 150-es korongot használok és álltalában elég,ha kevés  van egy 200-as is,azzal böven elég szinte bármire

svejk

A régi munkahelyemen a 300-as köszörű kb. 80 m-re volt az eszterga gépektől.
Az EAN-hoz való kélsek miatt női munka lett volna oda elcsászkálni. :))
Maradta a 175-es kő, ami ugye csak új korában annyi. persze normális 3 fázisú 400W-os motorja volt.
Az EVM-hez valókhoz már nem volt mit tenni, le le kellett győzni a lustaságot.

000000000

E1N gépem van, tehát tényleg nincsenek "ipari" szintű igényeim. Főleg 12-es késeim vannak. A lényeg, hogy azért köszörüljön, ne csak dörzsölgesse, mit a "....gazdaságos" gépek.

TROMF22

Van itt egy kis ellentmondás.
Magad akarsz készíteni egy 300-a kőhöz egy köszörűgépet "finom munkákra" miközben van egy másik géped durva munkákra. Ez egy korongos két korongos, gyári vagy az is kisipari dolog?
Nem lenne célszerűbb a meglévőre koncentrálni, feljavítani, ha szükséges?

svejk

A gazdaságosok nem azért "dörzsölnek" mert kicsi a kő átmérője, hanem mert kicsi a motor és leesik a fordulatszáma, valamint az eredeti kövek szinte csak kövek, semmi közük a korund, vagy más anyaghoz. :(

000000000

Szia svejk !....[#wave]

000000000

Ok, Köszi ! Akkor módosítok a kérdésemen. Milyen korongot kell vennem ?  Kisebb gépet tudok szerezni, kő nélkül.  És a hozzászólások szerint 200-es jó lesz....

wcsxp0uxa

Az "új" 200-as köszörűm "ASIST" névre hallgat kb 9000Ft -ért vettem . Használható darab lenne ,ha fel lenne szabályozva a kő .(esett már francia kulcs is miatta a lábamra , de most már rutinos vagyok . Az összes nehéz vasat rápakolom az asztallapra ,ha megkívánom a köszörülést.
Viszont a kapcsolóik (mindegyiknek) teljesen rossz .Nekem mindegyiknek eltört , ott ahol fordul a "billegtetője" neki.