Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Ezt hogy érted? Köszörülni nem egy fogásból szoktak...

s2k5ycubj

Szerintem meg érdemes lenne megpróbálni lapkás menetkéssel,menetfúrót már csináltam hss-ből,úgy hogy egy nagyobb menetfúrót megköszörültem és rávágtam az új kisebb menetet késsel.

svejk

Nem tudom milyen célra lesz, de ha csak "otthonra" kell 1 db én biztos nekiállnék ráköszörülni házilag.  
Feltéve ha a finom meneten M12x1-nél nagyobbat értesz.

Szedlay Pál

hostya

Ahol tanultam mint ipari tanuló, MÜM 100 számú ipari szakmunkásképző Miskolc Téglagyár u. 2.(Diósgyőr).
A Csepelen készült EAN 175-ös gépeken készítettünk alkatrészeket az intézetben gyártott EAN 340-hez.

Hozzáteszem, nem minden alkatrészt tanulók csináltak, voltak főállású szakik is...

A kovács tanulók kovácsolták a főorsót, meg a késeket nekünk forgácsolóknak,(ezért mi még kést köszörülni is megtanultunk..),a gépszerelő tanulók összeszerelték, a festő tanulók lefestették.. stb.

Ebben az intézetben meg volt majdnem a teljes vertikum az EAN 340 gyártáshoz.
Öntést nem csináltak, az öntvényeket készen kapta az intézet, de az öntvények "öregbítése" a tanműhely hátsó udvarában történt.

De rég volt...

hostya

Általában nem egy fogásból szoktak menetet köszörülni. (persze van olyan eljárás is)
A "telibe" alatt azt értem, hogy nincs előtte kinagyolva a menet esztergán.

fpm64xtbb

Akkor valójában ezen a két helyszínen készültek az EAN-ok?
Kovácsolt késekkel én is dolgoztam annak idején,a vasútállomás esztergályos műhelyébe jártam két évig gyakorlatra és ott sokat használtuk ezeket!
Jaj de sok szelep prizma készült a gőzmozdonyokhoz kovácsolt késsel!

wkbgzy80t

Egyszer egy hss maróba fúrtunk bele keményfém fúróval, az is "lángolt" vagy nem is tudom hogy nevezzem... féltem marhára az biztos. Annyit tudtam, hogy "elvileg" keményebb a fúró, nade mégis első (és remélem utolsó) alkalom volt...

Szerszámcserélő kitolórúd lesz az ex-tengelyedbe :)

svejk

Akkor neked ismerned kell azt a nagydumás öreget, aki anno valami raktáros volt, és lakodalmakba járt vőfélynek. Minden mondatába beleszövi a b@szással kapcsolatos dolgokat. :))

hostya

Így ahogy írod, nem tudom.
Mikor volt öreg az a nagydumás raktáros..? :)))

Akkor ཱྀ-72ben , vagy mostanában... :))
Nem tudom kire gondolsz.

Amikor én végeztem abban suliban, akkor kb. 600-an voltunk végzősök, különböző szakmákban.
Abba az intézetbe több ember volt mint a későbbi munkahelyemen.

svejk

Most úgy 70 körül lehet.
Itt a fórumon adta meg valaki a nevét EAN alkatrész ügyben, s valóban tudott segíteni.

KoLa

Ez is az!de nem annyira lapkahegy pusztító!
Telibe viszi a csapágy gyűrűt http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Vide%f3/Piros%2002.avi" TARGET=_fnew>itt

zozo

Nekem van valahol elásva gyémánt betétem, egy 6-8mm átmérőjű félkör alakú fémházban van kis ipari gyémánt. De úgy emléxem oldalazni jó csak, nem menetprofilos. Ha valakinek szüksége van rá, előásom.

0uuaaky4s

Tisztelt Fórumtársak!Recéző marószerszámot szeretnék vásárolni az EINHELL esztergámhoz kedvező áron. Találtam a neten arany árban 95000-ért. Ha valaki tudna olcsóbb beszerzési forrást, kérem válaszoljon. Előre is köszönöm.

VighLajos

Hát, 95 ezer Ft-ért tényleg drága!
Próbáld meg, 13 mm-es szárral van:
http://www.mennyiavege.hu/otthon_epitkezes_kert/barkacs_szerszam_ipari_gep/ipari_gep_barkacsgep/szerszamgep/recezo_1676399339.html" TARGET=_fnew>Vatera vagy Mennyi a vége?
A kisesztergádba, úgy emlékszem, max 10 mm-es szár fogható be.
Flexszel lekoptatható a felesleg.